Ankara ve Moskova, Suriye'de ateşkes için anlaştı

Türkiye ile Rusya, Suriye'de taraflara sunacakları genel ateşkes planı önerisinde anlaştı. Ankara ve Moskova, mutabakat çerçevesinde, ateşkesin çatışan taraflar arasında bu gece yarısı yürürlüğe girmesi için çaba gösterecek.

Ankara ve Moskova, Suriye'de ateşkes için anlaştı

Reuters'in haberine göre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’de Esed’in de yer aldığı bir geçiş sürecinin ‘imkânsız’ olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı'na göre, Türkiye ile Rusya, Suriye'de taraflara sunacakları genel ateşkes planı önerisinde anlaştı. Planın, Beşşar Esed rejimi ve rejim destekçisi grupların muhaliflerle çatıştığı tüm bölgelerde uygulanması hedefleniyor. Ankara ve Moskova, mutabakat çerçevesinde, ateşkesin çatışan taraflar arasında bu gece yarısı yürürlüğe girmesi için çaba gösterecek. Anlaşmaya göre 'terör örgütleri', ateşkesin kapsamı dışında tutulacak.

Ateşkesin başarılı olması durumunda rejim ve muhalifler, Türkiye ile Rusya öncülüğünde, Astana'da siyasi müzakerelere başlayacak.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, iki ülke sürecin garantörlüğünü yaparak, müzakere sürecine, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 nolu kararında öngörülen siyasi geçiş süreci çerçevesinde katkı sunmayı amaçlıyor.

"Esedli geçiş süreci imkânsız"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’de Esed’in de yer aldığı bir geçiş sürecinin ‘imkânsız’ olduğunu söyledi. Reuters'in haberine göre Çavuşoğlu, Suriye’deki muhaliflerin Esed’i kabul etmeyeceğini ifade etti.

Görüşmeler 23 Aralık'ta başladı

Suriye’nin genelinde bir ateşkes anlaşmasına varmak amacıyla silahlı muhalif gruplarla Rus ve Türk yetkililer arasındaki görüşmeler Ankara'da 23 Aralık'ta başladı. Bu görüşmeler, Rusya’nın daha önce ‘terörist’ kategorisinde tanımladığı bazı silahlı gruplarla aynı masada oturması açısından bir ilk olma özelliği taşıdı.

Hicab: Ateşkes görüşmelerini destekliyoruz

Varılan anlaşma öncesinde bir açıklama yapan Suriyeli muhaliflerin Yüksek Müzakere Heyeti Genel Koordinatörü Riyad Hicab, muhaliflerin ateşkese ve BM denetiminde Cenevre merkezli siyasi geçiş müzakerelerine hazır olduğunu söylemişti.

Hicab yazılı açıklamasında, küresel aktörlerin tutumundaki değişimi ve Cenevre 1 mutabakatına dayalı bir anlaşmayla sonuçlanacak ‘samimi’ çabaları olumlu karşıladıklarını ifade etti.

Hicab, Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılması planlanan Suriye görüşmelerine davet edilmediklerini de vurguladı.

Yüksek Müzakere Heyeti, Esed rejimi ile yapılacak her hangi bir siyasi geçiş müzakereleri yürütmek amacıyla muhalifler tarafından kurulan bir şemsiye kuruluşu.

2016 Cenevre görüşmelerinden hemen önce Riyad’da kurulan bu heyet, sürgündeki siyasi muhalifler, Suriye’nin içindeki bazı muhalif isim ve silahlı gruplar da temsil edilmişti.

Moskova Bildirgesi

Suriye iç savaşına askeri anlamda bizzat müdahil olan Rusya, Türkiye ve İran ilk kez bir araya gelerek Moskova’da Suriye konusunda bir mutabakata varmıştı.

Toplantıda yayınlanan Suriye Bildirgesi’nde Suriye toprak bütünlüğüne vurgu yapılmıştı. Olası bir siyasi çözümde bu üç ülke garantörlük sözü verdi.

Üç ülke, muhalif grupların terör listesinde olan IŞİD ve Nusra Cephesi’nden ayrıştırılacağını söylemişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler