Arakan'daki zulüm kadınları ve çocukları vuruyor

Myanmar'ın Arakan eyaletinde ordu ve Budist milliyetçilerin zulmünden en çok etkilenenler kadınlar ve çocuklar oluyor.

Haberler 24.09.2017 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Arakanl Müslümanlar, zulümden kaçarak Bangladee geçmeyi baarsalar bile burada da imkanlarn yetersizlii ellerini kollarn balyor. Hem Arakanda yaadklar dram hem de kamplardaki yoksulluk kadn, çocuk ve yallar önemli oranda etkiliyor.

Kamplarn bulunduu Coxs Bazar kentinin 75 kilometre güneydousundaki Banglade-Myanmar snrna giden AA muhabiri, gecenin zifiri karanlnda hayatta kalmak uruna zorlu yolculua çkan Arakanl Müslümanlar görüntüledi.

Hasta olan 55 yandaki anneleri ura Katuyu oturttuklar tahta otura omuzlarnda tayarak, zulüm altndaki köylerinden daha güvenli bir alana götürme çabasnda olan iki oul bölgede yaanan dram gözler önüne seriyordu.

Myanmar-Banglade snrndan akan ve Arakanl Müslümanlarn Bangladee geçi mücadelesinin en önemli noktalarndan olan Naf Nehrine gelen ura ve oullar için en büyük engel snr geçmekti.

Buraya geldiklerinde, iki olu tekne sahiplerine kendilerine yardm etmeleri için yalvarmaya balad ancak yeterince paralar olmad için çaldklar tüm kaplar yüzlerine kapand.

Anne ve oullar, kendilerine, Türk gazeteciler ile yardm gönüllülerini tayan tekneye binmeleri ve istedikleri yere götürülecekleri söylendiinde ise sevinçten olduklar yerde zplamaya balad.

AA muhabirine konuan oullardan Resul, annesini iddetli muson yamurundan korumaya çalrken yaptklar zorlu kaç yolculuunu Ne diyeceimi bilemiyorum. Annem çok hasta, 10 gündür yürüyoruz. sözleriyle anlatt.

Resul, ordu ve Budist milliyetçilerin zulmünden korunmak için tarlalarda, ormanlarda ve yol kenarlarnda günlerce yattklarn söyledi.

Anne ura, çok uzun süredir hastaym, ne zaman hastalm dayanlmaz bir hal alsa tedavi için Bangladee giderdim. çünkü Myanmardaki hastanelerde bizim tedavi olmamza izin vermiyorlar. Ama köylere saldrmaya baladklarndan beri Bangladee de gidemedim. ifadelerini kulland.

Bu kez köylerini bir daha dönmemek üzere arkalarnda braktklarn dile getiren ura, Her zaman kar tarafa (Bangladee) geçmek zordu ama en azndan kendi topraklarmza dönebiliyorduk. dedi.

uraya, kendilerine Bangladete yardm edebilecek birilerini tanyp tanmadklar sorulduunda ise verdii cevap Hayr. oldu.

Yarm saatlik bir tekne yolculuunun ardndan Bangladee ulaan aile, yollarna karanlk gecede yürüyerek devam etti ve gözden kayboldu.

- Myanmar ordusu hem öksüz hem yetim brakt

Myanmardaki zulmün çocuk kurbanlarndan biri de 4 kiilik ailesinden hayatta kalan tek kii olan 9 yandaki efika Alam.

Annesi, babas ve kardeini, Maungdaw kentindeki köylerini basan ordunun havan topu saldrsnda kaybeden efika, Arakandaki zulümden kaçan baka bir aile tarafndan bulunup Bangladee geçirilerek hayatta kalm.

efikay Bangladee geçiren 3 çocuk annesi Rukiye Ayzul, yaananlar Onu bulduumuzda herkes köyü terk etmeye çalrken, o sadece durmu etraf seyrediyordu. Tüm ailesinin katledildiini anladmzda onu da yanmzda Bangladee götürmeye karar verdik. diye konutu.

Giyecek kyafeti olmad için bulduu havluyu vücuduna saran efika, ailesinin ad ve neye ihtiyac olduu sorulduunda sessiz kald ve dudaklarndan dökülen ilk sözler Fatiha Suresi oldu.

Ayzul ailesi ve küçük efika imdi gda ve hijyen malzemesi gibi temel ihtiyaçlarn bile karlayamadan derme çatma tek göz odada omuz omuza yaam mücadelesi veriyor.

- Bangladee 429 bin Arakanl Müslüman ulat

Myanmar ordusunun, silahl militanlarla mücadeleyi öne sürerek Arakanda sivillere yönelik düzenledii saldrlarda, 25 Austostan bu yana binlerce Müslüman hayatn kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giri çklara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil says tam olarak tespit edilemiyor.

Saldrlarda 200 civarnda köy, ordu ve Budist milliyetçiler tarafndan yakld ya da kullanlamaz hale getirildi. On binlerce Arakanl Müslüman, can güvenlii nedeniyle hala bölgeden uzaklamaya çalyor. Myanmardan kaçan siviller dalk bölgeler, Naf Nehri ya da deniz üzerinden Bangladee geçiyor.

Bangladee 25 Austostan bu yana yaklak 429 bin Arakanl Müslüman ulat.

Myanmardan kaçp Bangladee snanlar arasnda 250 binden fazla çocuk olduunu duyuran UNICEF, kamplarda, ailelerinden kopan çocuk saysn bin 822 olarak tespit ettiklerini açklamt.

Ana Sayfaya Git