Ateşkes yürürlükte

Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğünde rejim ile muhalifler arasında varılan ateşkes anlaşması önceki gece yarısından itibaren yürürlüğe girdi. Bazı ihlâllerin yaşanmasına rağmen ateşkes sürüyor.

Haberler 31.12.2016 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Silahl muhalif gruplarla rejimin Perembe günü Türkiye ve Rusya garantörlüünde imzalad atekes anlamas Suriyede yürürlüe girdi. Atekes, bakent am, Dera ve dlibde baz ihlller yaansa da ülke genelinde devam ediyor.

Ankarada Türk ve Rus askeri yetkililerle silahl muhalif gruplar arasnda yürütülen müzakere süreci sonucunda gerçekleen anlamann taraflar bir ay içinde Astanada düzenlenecek bar görümelerine katlmay da taahhüt etti.

Muhaliflerin Ankara müzakere heyetinin sorumlusu Usame Ebu Zeyd, Rusyann, Esed rejiminin ve müttefiklerinin garantörü olmas nedeniyle rann bu anlamaya bal kalmasn da taahhüt etmi olduunu ifade etti.

Astana görümelerine katlacaklarn söyleyen Ebu Zeyd, Kahire, Moskova ve Astana platformlar gibi Yüksek Müzakere Heyetinin dndaki dier muhalif gruplarn, kendi heyetlerinin içinde yer almayacan vurgulad.

Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin, Suriye genelinde kapsaml bir atekes, atekesi gözetleme ve müzakerelerle ilgili üç belgeyi imzaladklarn açklamt. Rusya Dileri Bakan Sergey Lavrov, Msr Suriye anlamasna davet etmeye hazr olduklarn belirtmiti. Lavrov, Suudi Arabistan, Katar ve Ürdünün daha sonraki aamalarda da katlabileceini ifade etmiti.

Atekese tepkiler

Suriyedeki atekesle ilgili ksa bir açklama yapan ABD Dileri Bakanl, bu adm olumlu karladklarn belirtti. Washingtonn tüm taraflarn bu anlamaya bal kalmasn umduu belirtilen açklamada, Suriye krizine siyasi çözümden baka bir yol olmad ifade edildi.

Katar Devleti Dileri Bakan Muhammed Bin Abdurrahman Al Sani, Dohann atekes kararn olumlu karladn söyledi. Al Sani, Türk dileri Bakan Mevlüt çavuolunun son günlerde Dohaya yapt ziyareti hatrlatarak iki ülkenin koordinasyon halinde olduunu ifade etti.

Rus mevkidan telefonla arayan ran Dileri Bakan Cevad Zarif de atekes kararn olumlu bulduklarn ifade etti. ID ve Nusra Cephesi gibi terör listesinde olan gruplarla mücadelenin devam edileceini vurgulad.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ise atekesi olumlu karladn ifade etti. De Mistura, Suriye krizine çözüm bulmak için 8 ubatta Cenevrede Suriyeli taraflarn arasnda görümeler yapmay planladn hatrlatt.

Ana Sayfaya Git