Ateşkes olacak mı? İsrail’den ateşkes açıklaması

İsrail hükümeti sözcüsü, Gündeme gelen ateşkes konusuyla alakalı açıklamalarda bulundu.

Haberler 25.01.2024 - 10:19 Son Güncelleme : 25.01.2024 - 10:39

İsrailin 7 Ekimden beri saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridinde ateşkes iddiaları Tel Aviv yönetimi tarafından reddedildi.

İsrail hükümetinin sözcüsü Ilana Stein, Hamas yok edilmeden, rehineler serbest bırakılmadan herhangi bir ateşkesin olmayacağını bildirdi.

Gazzede savaşın başlamasının ardından insani amaçlarla çatışmalara ara verildiğini söyleyen sözcü, O anlaşmalar Hamas tarafından ihlal edildi dedi.

İKİ AYLIK İNSANİ ARA İDDİASI

ABD basınında İsrailin Hamasa iki aylık çatışmalara ara teklifini ilettiği iddia edilmişti.

Teklife göre Tel Aviv yönetimi, Gazze Şeridindeki tüm rehinelerin serbest bırakılması karşılığında çatışmalara iki aya kadar ara verilmesini önermişti.

İsrailli yetkililerin, Hamastan yanıt beklediği ve bu süreçte iyimser oldukları öne sürülmüştü.

Ancak Hamas, kendilerine gelen bir teklif olmadığını belirterek Hamas daimi ateşkes istiyor. Sınırlı teklifleri reddediyor açıklamasında bulunmuştu.

GAZZEDEKİ İSRAİLLİ ESİRLER

Hamasın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme gerekçesiyle İsraile 7 Ekim 2023te kapsamlı saldırı düzenlemiş, çok sayıda İsrailli esir alınmıştı.

Gazzedeki çatışmalara 24 Kasım 2023te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün uzatılan insani arada 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı.

İsrail ordusuna göre, şu anda Gazze Şeridinde hala 136 İsrailli esir bulunuyor.

HABER MERKEZİ

Ana Sayfaya Git