Ateşkes olacak mı? İsrail’den ateşkes açıklaması

İsrail hükümeti sözcüsü, Gündeme gelen ateşkes konusuyla alakalı açıklamalarda bulundu.

Ateşkes olacak mı? İsrail’den ateşkes açıklaması

İsrail’in 7 Ekim’den beri saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde ateşkes iddiaları Tel Aviv yönetimi tarafından reddedildi.

İsrail hükümetinin sözcüsü Ilana Stein, "Hamas yok edilmeden, rehineler serbest bırakılmadan herhangi bir ateşkesin olmayacağını" bildirdi.

Gazze’de savaşın başlamasının ardından insani amaçlarla çatışmalara ara verildiğini söyleyen sözcü, “O anlaşmalar Hamas tarafından ihlal edildi” dedi.

“İKİ AYLIK İNSANİ ARA” İDDİASI

ABD basınında İsrail’in Hamas’a iki aylık çatışmalara ara teklifini ilettiği iddia edilmişti.

Teklife göre Tel Aviv yönetimi, Gazze Şeridi'ndeki tüm rehinelerin serbest bırakılması karşılığında çatışmalara iki aya kadar ara verilmesini önermişti.

İsrailli yetkililerin, Hamas’tan yanıt beklediği ve bu süreçte iyimser oldukları öne sürülmüştü.

Ancak Hamas, kendilerine gelen bir teklif olmadığını belirterek “Hamas daimi ateşkes istiyor. Sınırlı teklifleri reddediyor” açıklamasında bulunmuştu.

GAZZE’DEKİ İSRAİLLİ ESİRLER

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenlemiş, çok sayıda İsrailli esir alınmıştı.

Gazze’deki çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı.

İsrail ordusuna göre, şu anda Gazze Şeridi'nde hala 136 İsrailli esir bulunuyor.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz