Bakan Akar: Yanlış yapılmıştır, gerekli işlemler yapılacak

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk ticari gemisinde hukuk dışı aramaya ilişkin, "Olay tamamen uluslararası hukuka aykırı, teamüllere aykırı bir şekilde icra edilmiştir. Yanlış yapılmıştır. Bununla alakalı bütün haklarımız mahfuzdur. Dışişleri Bakanlığımızla beraber gerekli faaliyetleri yürütüyoruz, gerekli işlemler yapılacak" dedi.

Haberler 25.11.2020 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Akar, TBMMde nöbetçi bakan uygulamas kapsamnda milletvekilleriyle bir araya gelmeden önce basn mensuplarnn sorularn cevaplad. Bakan Akar, Türk bayrakl geminin Dou Akdenizde durdurularak izinsiz aranmasna ilikin, rini Harekat balangcndan beri sakat domu bir harekat. Bunun hukuki temelleri, uluslararas hukuk bakmndan salam temellere dayanmamaktadr. Bunun uygulamas da ayn ekilde skntl yürütülmektedir. Birlemi Milletler (BM) tarafndan tannan Milli Mutabakat Hükümetinin izni ve onun oluruyla bütün faaliyetlerin yürütülmesi lazm. Fakat bu konuda maalesef bu harekat icra edenler bunlara dikkat etmemektedirler diye konutu.

GEREKL LEMLER YAPILACAK

Milli Mutabakat Hükümetinin tüm faaliyetlerine dikkat edilirken Hafter grubu ile ilgili hiçbir ilem yaplmamasna tepki gösteren Akar, Bu da açk ve net ekilde görülmektedir. Dünkü yaplan olay tamamen uluslararas hukuka aykr, teamüllere aykr bir ekilde icra edilmitir. Yanl yaplmtr. Bununla alakal bütün haklarmz mahfuzdur. Dileri Bakanlmzla beraber gerekli faaliyetleri yürütüyoruz, gerekli ilemler yaplacak. Olay takip ediyoruz dedi.

BÖYLE BR MUAMELE KESNLKLE YANLITIR

Akar, bölgedeki benzer gemilerin de ayn uygulama ile karlamamalar için önlem alnacana dikkat çekerek öyle dedi:

Tedbirler üzerinde duruyor, onun üzerinde çalyoruz. Uluslararas hukuk ne diyorsa, teamüller ne ise ona göre hakkmz, hukukumuzu savunacaz. Ticari gemiye böyle bir muamele yaplmas, bayrak ülkesinin müsaadesi olmadan böyle bir ekilde faaliyet gösterilmesi kesinlikle yanltr. Ayrca ve önemle altn çizmek isterim ki yaplan aramalar sonucunda tamamen orada yiyecek, içecek, insani yardm malzemelerinin olduunu da onlar da görmülerdir. Yaplan harekatn yanl olduunu onlar da anlamlardr. Bu tür harekat idare edenlerin uluslararas hukuk, teamüllerin yan sra ayrca ön yargdan uzak, objektif, duygusallktan uzak davranmalar lazm. Fakat burada görüyoruz ki duygusallk da objektiflikten uzaklk da var. Bu iyi, güzel bir örnek deil. Yanl bir örnek. Ayrca maalesef müttefiklerimiz tarafndan yaplan açklamalar da tam olarak gerçei yanstmamakta ve maalesef baz gerçekler çarptlmaktadr.

MEHMETçK, GEREKL HAZIRLIKLARINI YAPTI

Bakan Akar, Azerbaycanda yaanan gelimelere ilikin de Rusya ile olan münasebetlerimiz, görümelerimiz, yazmalarmz devam ediyor. Bu konuda Sayn oygu ile yaptmz bir muhtra var. O muhtra ile ilgili, onun ayrntlarn belirleyici yönetmelik niteliindeki çalmann sonuna yaklam bulunuyoruz. Önümüzdeki günlerde karlkl görümeler yoluyla veya yazmalar yoluyla bunu da sonuçlandracaz. Görümelerimiz gayet güzel gidiyor. çalmalarmz sürüyor. Mehmetçik gerekli hazrlklarn yapt, yapmaya devam ediyor. Bir taraftan orada gözlem noktalarnda devriye olarak görevlerimiz olacak dier taraftan oradaki ortak harekat merkezinde arkadalarmz olacak. Tabii bu arada da dostumuz, kardeimiz Azerbaycan Türküne gerekli yardm yapmak için orada insani yardm çerçevesinde, patlayclarn, maynlarn temizlenmesi eklinde hepsi bir arada devam ediyor, planland ekilde yürüyor deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git