Bakan Çavuşoğlu'ndan S-400 açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi alımına ilişkin, "Hangi yaptırım kararı olursa olsun, Amerika'dan hangi açıklama gelirse gelsin, biz S-400'ü aldık ve artık S-400'ün Türkiye'ye ne zaman teslim edileceği konuşuluyor." dedi.

Haberler 25.06.2019 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, ve Ruanda Dileri ve Uluslararas birlii Bakan Dr. Richard Sezibera, Dileri Bakanlndaki ikili ve heyetler aras görümelerin ardndan ortak basn toplants düzenledi.

Bakan çavuolu, Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann, ABD Bakan Donald Trump ile G-20 marjnda Japonyada görüecekleri konusunda teyitletiklerini belirterek, ABDnin Suriyeden çekilme karar, ortak komisyon ve bu çekilme kararyla ilgili güvenli bölgenin oluturulmas ve dlibin yan sra birçok konunun görümede ele alnacan söyledi.

Türkiyenin, F-35 programnn bir orta olduuna ve bugüne kadar 1 milyar dolardan fazla maddi katk saladna dikkati çeken çavuolu, ABDnin att admlarn ortaklk anlamasna ve hukuka uygun olmadn vurgulad.

çavuolu, ABDnin S-400 ile ilgili tutumunu anlamakta zorluk çektiklerinin altn çizerek, u ifadeleri kulland:

Türkiye Cumhuriyeti özgür ve bamsz bir devlettir. Türkiye Cumhuriyeti Amerika ya da herhangi bir ülkenin al dedii zaman bir ürünü alacak ya da alma dedii zaman almayaca bir ülke deil artk. O yüzden hangi yaptrm karar olursa olsun, Amerikadan hangi açklama gelirse gelsin, biz S-400ü aldk ve artk S-400ün Türkiyeye ne zaman teslim edilecei konuuluyor. Bununla ilgili de çalmalar yaplyor. Bizim bu süreçten, S-400 almndan vazgeçmemiz mümkün deil çünkü Türkiyenin acil olarak hava savunma sistemine ihtiyac var.

Ankaraya yapt ziyaret kapsamnda son derece verimli görümeler gerçekletirdiini kaydeden Ruanda Dileri ve Uluslararas birlii Bakan Dr. Richard Sezibera, çavuolu ile görümesinde hem bölgesel hem uluslararas konularda yaplacak i birliklerini deerlendirdiklerini belirtti.

Sezibera, Afrika Ktasal Serbest Ticaret Anlamas çerçevesinde ne gibi gelimeler yaandn da ele aldklarn belirterek, bu kapsamda Ruanda ve Türkiyenin i birlii yapabileceklerini söyledi.

ki ülke arasndaki ilikilerin yakn zaman önce balasa da hzl bir ivme kazandna dikkati çeken Sezibera, çavuolunun 3 yl önce Ruandaya gerçekletirdii ziyareti anmsatt.

EKONOMK LKLER

Sezibera, iki ülke arasnda diplomatik, hizmet ve servis pasaportlarna vize muafiyeti öngören bir anlama imzaladklarn belirterek, Nihayetinde tüm pasaportlar için vize gerekliliini ortadan kaldracamz düünüyoruz. ifadesini kulland.

Türk Hava Yollarnn (THY) Ruandaya direkt uçular olduuna dikkati çeken Sezibera, bu uçular sayesinde iki ülke arasndaki ziyaretlerin hzlanacan kaydetti.

Sezibera, Ruandann son derece güvenli bir ortam içinde geni ürünler sunduunu belirterek, Türkiyedeki turistlerin de mutlaka Ruanday destinasyon olarak tercih etmelerini arzu ederiz. diye konutu.

kili ilikilerin sadece hükümetler arasnda deil, parlamentolar, halk ve i dünyas arasnda da sürdürüldüünü söyleyen Sezibera, Ekonomik i birlii elbette Türkiye ile ilikilerimizin omurgasn oluturuyor. Ruanda, Türkiye için en önemli dorudan yatrm yerlerinden bir tanesi. 387 milyon dolarlk bir yatrmdan bahsediyoruz ve ayn zamanda Türkiye, Ruandada bin 177 kadar istihdam salam durumda. dedi.

Sezibera, Türkiyenin Ruandada inaat, hizmet, madencilik ve enerji alannda önemli yatrmlar yaptn ve bundan memnuniyet duyduunu belirterek, Bir Türk firmasnn Ruandann 100 megabaytlk bir enerji santrali kuruyor olmas bizim için çok büyük bir memnuniyet. 358 milyon dolarlk bir yatrm gerçekletirecekler. diye konutu.

Bu nedenle Ruandada Türk i dünyas için önemli frsatlar olduunu vurgulayan Sezibera, iki ülkenin birlikte yapabilecei çok ey olduunun altn çizdi.

Sezibera ayrca Ruanda Devlet Bakan Paul Kagamenin, Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana davetiye gönderdiini belirterek, uygun bir zamanda Erdoan ülkelerinde arlamak istediklerini bildirdi.

AFRKALILAR çN SON DERECE HEYECANLI SÜREçLERDEN GEçYORUZ

Sezibera, Ruandada 25 yl önce gerçekleen soykrmn ardndan önemli gelimeler gerçekletirdiklerini belirterek, Bu sürecin ardndan Ruanda, çok ciddi bir ilerleme gösterdi. Son 10 sene içinde, ylda ortalama olarak yüzde 7-8lere varan büyüme oranlarn gerçekletirebildik. diye konutu.

Mevcut durumda Ruandann dünyada en hzl büyüyen 6 ülkeden biri olduuna iaret eden Sezibera, kadnlarn ülke ekonomisinde önemli rol oynadn vurgulad. Sezibera, hem Afrikaya hem dünyann geri kalanna açk kap politikas uyguladklarn anlatt.

Sezibera, Ktasal Serbest Ticaret Anlamasn ilk imzalayan ülkelerden birinin Ruanda olduunu kaydederek, Afrikallar için son derece heyecanl, ilginç süreçlerden geçiyoruz. dedi.

Türkiyedeki ticaret dünyas ve i adamlarn da Afrikaya davet eden Sezibera, Türk i adamlarnn Afrikada gelien bu sürece katkda bulunmalarn ve bu süreçten faydalanmalarn arzu ederiz. Herhangi bir ekilde yardma ihtiyacnz olursa Ruanda her zaman sizlere bu destei vermeye hazr. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git