Bakan Çavuşoğlu: 103 ülkeden 65 binden fazla vatandaşımızı getirdik

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bugüne kadar 103 ülkeden 65 binden fazla vatandaşımızı bu tahliyelerle birlikte ülkemize döndürdük ve önümüzdeki günlerde yine vatandaşlarımızı getirmeye devam edeceğiz" dedi.

Haberler 05.05.2020 - 23:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dileri Bakan çavuolu, bakanlk binasnda bulunan Covid-19 Koordinasyon ve Destek Merkezinde basn toplants düzenledi. çavuolu, Türkiyenin Covid-19 ile yapt mücadelede dünyada bir model olduunu söyledi. çavuolu, Covid-19 ile içeride mücadele ederken darya da yardmlarda bulunulduunu belirterek, Bize gelen talepleri karlamaya çaltk. Bu da dünyada çok ses getirdi. Bunu bazen içeride yanl yorumlamaya çalanlar oluyor; kendi ihtiyacmz varken diye. Bizim de düne kadar üretemediimiz solunum cihaz gibi baz ürünlere ihtiyacmz vard, biz de ithalat yapyorduk. Ama burada ürettiimiz ve ihtiyacmz fazlas olan ürünleri hibe yoluyla ya da ihracat izni vererek dünyann birçok ülkesine ulatrdk dedi.

BUNUNLA LGL çOK OLUMLU TEPKLER ALDIK

Yurt dnda bulunan örenci ve vatandalarn Türkiyeye tahliyesini düzenli bir ekilde yapabilmek için bakanlk bünyesinde Koordinasyon ve Destek Merkezi kurduklarn ifade eden çavuolu unlar söyledi:

Arkadalarmz 7 gün 24 saat esasyla burada hizmet veriyor. Koordinasyon ve Destek Merkezimizin amac yurt dndaki vatandalarmzn tahliyesinde destek olmann yannda içeride de dier kurum ve bakanlklarmzn yapt faaliyetleri birlikte koordine etmek oldu. Örnein yurtdndan gelen vatandalarmzn, Cumhurbakanmzn talimatyla Cumhurbakan Yardmcmzn riyasetinde çileri Bakanl, Salk Bakanl, Ulatrma ve Altyap Bakanl, Gençlik ve Spor Bakanl, Kzlay, AFAD gibi bakanlk ve kurulularla birlikte Türkiyeye geldikten sonra yurtlara yerletirilip karantinaya alnmas gerekiyor. Yine yurtdna yaplacak yardmlar konusunda da, içerideki faaliyetlerde de yaplacaklar çeitli bakanlklarla koordine etmek için bu merkezimizi kurduk. Merkezimizin banda bakan yardmcmz Yavuz Selim Kran var. 3 tane kymetli büyükelçimizi de burada görevlendirdik. Burada bir amacmz da ulalabilir olmak. Yani herhangi bir vatandamz ya da o vatandamzn Türkiyedeki ailesi bize ulamak istedii zaman 7 gün 24 saat ulalabilmelidir. Bununla ilgili de çok olumlu tepkiler aldk. Baz vatandalarmz sosyal medyada yazdktan sonra 20 dakika içerisinde kendilerine dönüldüünü sosyal medyada paylatlar, bununla ilgili gerçekten çok teekkür aldk.

65 BNDEN FAZLA VATANDAIMIZI GETRDK

çavuolu, dünyada Covid-19 salgn yaygnlamaya balaynca Türkiyeye tahliye talepleri olduunu hatrlatarak, Bu tahliye taleplerine duyarsz kalamazdk. Cumhurbakanmzn talimatyla bu tahliye çalmalarmz gece gündüz kurulu ve bakanlklarmzla beraber yürütüyoruz. Bugüne kadar 103 ülkeden 65 binden fazla vatandamz bu tahliyelerle birlikte ülkemize döndürdük ve 16 Nisanda ikinci tahliyeyi balattmz duyurmutuk. O günden bu yana da 83 ülkeden 157 seferle 30 bine yakn vatandamz ülkemize döndürdük. Önümüzdeki günlerde yine vatandalarmz getirmeye devam edeceiz. Tahliyeler balaynca dönmek isteyen vatandalarmzn da says artt. Bugünlerde ise tersine dönmek isteyen vatandalarmz da oldu. Normalleme balayan ülkelerde örnein Irakta normalleme balaynca Iraktan birkaç hafta önce buraya getirdiimiz baz vatandalarmz Iraka tekrar dönmek için bizden yardm istediler. Bunu da Irak makamlaryla temas halinde olan sürdüreceiz dedi.

YURT DIINDA 473 VATANDAIMIZ HAYATINI KAYBETT

Bakan çavuolu, bugüne kadar yurt dnda 473 Türk vatandann hayatn kaybettiini ifade ederek, Cenazelerin 350den fazlasn ülkemize getirdik, dierleriyle de ilgili ilemleri yürütüyoruz. Düzenli uçular olmad için kargo uçaklaryla vatandalarmzn cenazelerini getirebiliyoruz ve oradaki ilemler bittikten sonra yurtdnda Sivil Toplum Kurulular ve misyonlarmz ile çok iyi bir ibirlii içerisinde vatandalarmzn cenazelerinin Türkiyeye gelmesini salyoruz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git