Bakan Çavuşoğlu'ndan F-35 ve S-400 açıklaması!

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "ABD ve İsrail F-35'leri, S-400 savunma sisteminin üzerinden defalarca uçtu. ‘S-400 Türkiye'de olursa F-35 sistemine girer’ iddiasını doğru bulmuyoruz" dedi.

Haberler 20.04.2019 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dileri Bakanlnda düzenlenen Türkiye-Polonya-Romanya Dileri Bakanlar Üçlü Toplantsnn ardndan Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, Romanya Dileri Bakan Melescanu ve Polonya Dileri Bakan Jacek Czaputowicz ortak basn toplants düzenledi.

çavuolu, ABD ve srail F-35leri, S-400 savunma sisteminin üzerinden defalarca uçtu. S-400 Türkiyede olursa F-35 sistemine girer iddiasn doru bulmuyoruz. NATOnun endielerini dikkate almamz lazm. Türkiyenin dikkate almadn söylemek doru deil. Her zaman hassasz diye konutu.

Romanya Dileri Bakan Teodor Melescanu, Avrupa Birlii (AB) Dönem Bakanl sürecinde önceliklerinden birinin Türkiye ve AB arasndaki ilikiyi gelitirmek olduunu belirterek, Türkiye dediimizde aday bir ülkeden ve ABnin kilit partnerinden bahsediyoruz dedi.

Bu tür üçlü görümelerin önemine iaret eden Melescanu, toplantda NATOnun 70. yl dönümü vesilesiyle Washingtonda düzenlenen Dileri Bakanlar Toplantsnda alnan kararlarn uygulanmas konusunu ele aldklarn söyledi.

Melescanu, NATO toplantsnda Karadenizi ilgilendiren kararlar alndn hatrlatarak, Romanyann bu sürece katkda bulunmaya devam edeceini vurgulad.

Güvenlik açsndan ülkelerimiz ayn sorunlarla kar karya. diyen Melescanu, Gürcistan ve Ukrayna gibi ülkelerin NATOya üye olmas gerektiinin altn çizdi. Melescanu, Hiçbir ekilde Krmn yasa d ve gayr meru ilhakn tanmadmz da söylüyoruz. ifadesini kulland.

NATOnun açk kap politikalarna destek veriyoruz

Melescanu, toplant kapsamnda Donbas, Abhazya ve Güney Osetya gibi bölgelerdeki son durumu da ele aldklarn belirterek, Bu tartmalarmzda Ukraynann, Moldovann ve Gürcistann toprak bütünlüü ve birliinin öneminin altn çizdik. eklinde konutu.

Rusyann Karadenizdeki politikalarn da masaya yatrdklarn aktaran Melescanu, NATOnun caydrma ve savunma eklinde iki kulvarl politikasn sürdürmesi ve ayn zamanda effaflk ve mütekabiliyet ilkesinin dikkate alnarak Rusya ile siyasi diyalog yolunun açlmas gerektii konusunda hemfikir olduklarn kaydetti.

Melescanu, Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenlii ve istikrarnn önemine iaret ederek, NATOnun açk kap politikalarna destek veriyoruz. Bu hedefin yerine getirilmesi için Kuzey Makedonyann NATOya katlmn memnuniyetle karlyoruz. eklinde konutu.

NATOnun terör örgütü DEAn engellenmesi ve her türlü terörle mücadele kapsamndaki çalmalarna destek verdiklerini söyleyen Melescanu, AB Dönem Bakan olarak NATO ile özellikle güvenlik ve savunma alannda i birliinin gerekli olduuna dikkati çekti.

Melescanu, AB üyesi olmayan üçüncü taraflarn da bu kapsamda çalmalara katlmalarn desteklediklerini dile getirdi.

Türkiye ABnin kilit partneri

AB Dönem Bakanl sürecimizde önceliklerimizden bir tanesi Türkiye ve AB arasndaki ilikiyi hzlandrmak, gelitirmek. diyen Melescanu, 4 yl aradan sonra AB-Türkiye Ortaklk Konseyi Toplantsn gerçekletirmi olmaktan gurur duyduklarn bildirdi.

Toplant sayesinde AB-Türkiye ilikilerini kapsaml ekilde ele aldklarna dikkati çeken Melescanu, Türkiye dediimizde aday bir ülkeden ve ABnin kilit partnerinden bahsediyoruz. ifadesini kulland.

Ortaklk Konseyi Toplantsnda terörle mücadele, göç, enerji, ekonomi gibi kilit konular ele aldklarn anlatan Melescanu, Sadece göç konusuna odaklanacak olursak Türkiyenin bu anlamda ABnin istikrarna büyük katkda bulunduunu söylememiz gerekiyor. diye konutu.

Melescanu, Türkiyenin bölgede önemli rolü ve sorumluluu olduunun altn çizerek, bu kapsamda diyaloun artrlmasnn önem tadn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git