Görüş Bildir

Bakan Çavuşoğlu'ndan F-35 ve S-400 açıklaması!

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "ABD ve İsrail F-35'leri, S-400 savunma sisteminin üzerinden defalarca uçtu. ‘S-400 Türkiye'de olursa F-35 sistemine girer’ iddiasını doğru bulmuyoruz" dedi.

Bakan Çavuşoğlu'ndan F-35 ve S-400 açıklaması!

Dışişleri Bakanlığında düzenlenen Türkiye-Polonya-Romanya Dışişleri  Bakanları Üçlü Toplantısı'nın ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Romanya  Dışişleri Bakanı Melescanu ve Polonya Dışişleri Bakanı Jacek Czaputowicz ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, "ABD ve İsrail F-35'leri, S-400 savunma sisteminin üzerinden defalarca uçtu. ‘S-400 Türkiye'de olursa F-35 sistemine girer’ iddiasını doğru bulmuyoruz. NATO'nun endişelerini dikkate almamız lazım. Türkiye'nin dikkate almadığını söylemek doğru değil. Her zaman hassasız" diye konuştu.

Romanya Dışişleri Bakanı Teodor Melescanu, Avrupa  Birliği (AB) Dönem Başkanlığı sürecinde önceliklerinden birinin Türkiye ve AB  arasındaki ilişkiyi geliştirmek olduğunu belirterek, "Türkiye dediğimizde aday  bir ülkeden ve AB'nin kilit partnerinden bahsediyoruz" dedi.

Bu tür üçlü görüşmelerin önemine işaret eden Melescanu, toplantıda  NATO'nun 70. yıl dönümü vesilesiyle Washington'da düzenlenen Dışişleri Bakanları  Toplantısında alınan kararların uygulanması konusunu ele aldıklarını söyledi.

Melescanu, NATO toplantısında Karadeniz'i ilgilendiren kararlar  alındığını hatırlatarak, Romanya'nın bu sürece katkıda bulunmaya devam edeceğini  vurguladı.

"Güvenlik açısından ülkelerimiz aynı sorunlarla karşı karşıya." diyen  Melescanu, Gürcistan ve Ukrayna gibi ülkelerin NATO'ya üye olması gerektiğinin  altını çizdi. Melescanu, "Hiçbir şekilde Kırım'ın yasa dışı ve gayrı meşru  ilhakını tanımadığımızı da söylüyoruz." ifadesini kullandı.

"NATO'nun açık kapı politikalarına destek veriyoruz"

Melescanu, toplantı kapsamında Donbas, Abhazya ve Güney Osetya gibi  bölgelerdeki son durumu da ele aldıklarını belirterek, "Bu tartışmalarımızda  Ukrayna'nın, Moldova'nın ve Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve birliğinin öneminin  altını çizdik." şeklinde konuştu.

Rusya'nın Karadeniz'deki politikalarını da masaya yatırdıklarını  aktaran Melescanu, NATO'nun caydırma ve savunma şeklinde iki kulvarlı  politikasını sürdürmesi ve aynı zamanda şeffaflık ve mütekabiliyet ilkesinin  dikkate alınarak Rusya ile siyasi diyalog yolunun açılması gerektiği konusunda  hemfikir olduklarını kaydetti.

Melescanu, Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliği ve istikrarının  önemine işaret ederek, "NATO'nun açık kapı politikalarına destek veriyoruz. Bu  hedefin yerine getirilmesi için Kuzey Makedonya'nın NATO'ya katılımını  memnuniyetle karşılıyoruz." şeklinde konuştu.

NATO'nun terör örgütü DEAŞ'ın engellenmesi ve her türlü terörle  mücadele kapsamındaki çalışmalarına destek verdiklerini söyleyen Melescanu, AB  Dönem Başkanı olarak NATO ile özellikle güvenlik ve savunma alanında iş  birliğinin gerekli olduğuna dikkati çekti.

Melescanu, AB üyesi olmayan üçüncü tarafların da bu kapsamda  çalışmalara katılmalarını desteklediklerini dile getirdi.

"Türkiye AB'nin kilit partneri"

"AB Dönem Başkanlığı sürecimizde önceliklerimizden bir tanesi Türkiye  ve AB arasındaki ilişkiyi hızlandırmak, geliştirmek." diyen Melescanu, 4 yıl  aradan sonra AB-Türkiye Ortaklık Konseyi Toplantısı'nı gerçekleştirmiş olmaktan  gurur duyduklarını bildirdi.

Toplantı sayesinde AB-Türkiye ilişkilerini kapsamlı şekilde ele  aldıklarına dikkati çeken Melescanu, "Türkiye dediğimizde aday bir ülkeden ve  AB'nin kilit partnerinden bahsediyoruz." ifadesini kullandı.

Ortaklık Konseyi Toplantısı'nda terörle mücadele, göç, enerji, ekonomi  gibi kilit konuları ele aldıklarını anlatan Melescanu, "Sadece göç konusuna  odaklanacak olursak Türkiye'nin bu anlamda AB'nin istikrarına büyük katkıda  bulunduğunu söylememiz gerekiyor." diye konuştu.

Melescanu, Türkiye'nin bölgede önemli rolü ve sorumluluğu olduğunun  altını çizerek, bu kapsamda diyaloğun artırılmasının önem taşıdığını sözlerine  ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi