Barzani: Bağdat’la diyalog sürmeli

Irak’ta resmi sonuçların açıklamasından sonra yazılı mesaj yayınlayan Barzani, Bağdat hükümetine sorunların çözümü için çağrı yaptı.

Haberler 20.05.2018 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irakta resmi seçim sonuçlarnn açklanmasndan sonra Kürdistan Bölgesi seçimlerinde birinci parti olan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Bakan Mesut Barzani, yazl bir açklama yaynlad. Mesajnda, Badat ile yürütülecek müzakerelerde baarl olmak için parti çkarlarna öncelik verilmemesi gerektiini belirten Barzani, Badatla bir sonuca varncaya dek diyalogun sürdürülmesinden yanayz dedi.

SEçMLER LE YEN BR DÖNEM BALADI

Mesajnda Irak Parlamento seçimleri ile yeni bir dönem balad diyen Barzani, Erbil ile Badatn kargaadan uzak durmas ve ilikilerini yeniden gözden geçirmesi gerektiini ifade etti. Sorunlarn çözülememesinden Badat sorumlu tutan KDP Genel Bakan, Sorunlar Badat hükümetinin anayasaya bal kalmamasndan kaynakland. Anayasada geçen, Anayasaya bal kalmak Irakn bütünlüünü korur ifadeleri, Irakn gönüllü birliktelik temelinde kurulduunu ve referandum ile kendi kaderini belirleme hakknn Kürt halknn en temel hakk olduunu açkça belirtiyor dedi.

BADAT SORUNLARIN çÖZÜMÜ çN HAKLARIMIZA KNA OLMALI

Açklamasnda Badatn eski aclarn yeniden yaanmamas için Kürdistan halknn çkarlarn da gözetmesi ve Kürt halknn haklar konusunda ikna olmas gerektiinin altn çizen Barzani, mesajnda u ifadelere yer verdi:

Irakta iktidarn Anayasa ruhu ile Kürdistan halknn hak ve taleplerine karlk vermesi için iyi bir frsat domutur. Badat hükümetinin Kürdistan halkn abluka altna alarak topluca cezalandrmak için deil, zararlarn tazmin etmek için çalmas gerekiyor.

SAVAI TERCH EDEN HEP BADAT OLDU

Bizce bir sonuca ulancaya dek Badat ile diyalogun sürmesi gerekiyor. Sava hiç bir zaman bizim için bir seçenek olmamtr. Maalesef, 16 Ekim de dahil geçmite de her zaman sava tercih eden taraf Badat olmu, biz de savunma yapmak zorunda kalmz.

Referandumdan önce de sonra da, sorunlarn iddetten uzak diyalog yoluyla çözülmesini ve Badatla ilikilerimizin barçl temelde sürmesi gerektiini savunduk. Bugün Kerkük ve Kürdistan Bölgesi idaresi dnda kalan dier Kürdistani bölgelerde silah zoruyla yaanan ilhak ve dayatma sona ermelidir. Tarih unu ispat etmitir; evet biz boyun emeyeceiz. Silah ve zor diliyle halkmzn iradesi hiçbir zaman krlmad, krlmayacak.

Ana Sayfaya Git