Görüş Bildir

Barzani: Bağdat’la diyalog sürmeli

Irak’ta resmi sonuçların açıklamasından sonra yazılı mesaj yayınlayan Barzani, Bağdat hükümetine sorunların çözümü için çağrı yaptı.

Barzani: Bağdat’la diyalog sürmeli

Irak’ta resmi seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra Kürdistan Bölgesi seçimlerinde birinci parti olan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkanı Mesut Barzani, yazılı bir açıklama yayınladı. Mesajında, Bağdat ile yürütülecek müzakerelerde başarılı olmak için parti çıkarlarına öncelik verilmemesi gerektiğini belirten Barzani, “Bağdat’la bir sonuca varıncaya dek diyalogun sürdürülmesinden yanayız” dedi.

"SEÇİMLER İLE YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI"

Mesajında “Irak Parlamento seçimleri ile yeni bir dönem başladı” diyen Barzani, Erbil ile Bağdat’ın kargaşadan uzak durması ve ilişkilerini yeniden gözden geçirmesi gerektiğini ifade etti. Sorunların çözülememesinden Bağdat’ı sorumlu tutan KDP Genel Başkanı, “Sorunlar Bağdat hükümetinin anayasaya bağlı kalmamasından kaynaklandı. Anayasada geçen, ‘Anayasaya bağlı kalmak Irak’ın bütünlüğünü korur’ ifadeleri, Irak’ın gönüllü birliktelik temelinde kurulduğunu ve referandum ile kendi kaderini belirleme hakkının Kürt halkının en temel hakkı olduğunu açıkça belirtiyor” dedi.

"BAĞDAT SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN HAKLARIMIZA İKNA OLMALI"

Açıklamasında Bağdat’ın eski acıların yeniden yaşanmaması için Kürdistan halkının çıkarlarını da gözetmesi ve Kürt halkının hakları konusunda ikna olması gerektiğinin altını çizen Barzani, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Irak’ta iktidarın Anayasa ruhu ile Kürdistan halkının hak ve taleplerine karşılık vermesi için iyi bir fırsat doğmuştur. Bağdat hükümetinin Kürdistan halkını abluka altına alarak topluca cezalandırmak için değil, zararlarını tazmin etmek için çalışması gerekiyor.

"SAVAŞI TERCİH EDEN HEP BAĞDAT OLDU"

Bizce bir sonuca ulaşıncaya dek Bağdat ile diyalogun sürmesi gerekiyor. Savaş hiç bir zaman bizim için bir seçenek olmamıştır. Maalesef, 16 Ekim de dahil geçmişte de her zaman savaşı tercih eden taraf Bağdat olmuş, biz de savunma yapmak zorunda kalmışız.

Referandumdan önce de sonra da, sorunların şiddetten uzak diyalog yoluyla çözülmesini ve Bağdat’la ilişkilerimizin barışçıl temelde sürmesi gerektiğini savunduk. Bugün Kerkük ve Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan diğer Kürdistani bölgelerde silah zoruyla yaşanan ilhak ve dayatma sona ermelidir. Tarih şunu ispat etmiştir; evet biz boyun eğmeyeceğiz. Silah ve zor diliyle halkımızın iradesi hiçbir zaman kırılmadı, kırılmayacak.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi