Barzani'nin kara kutusu Osman konuştu

Irak'taki Kürtler ve İsrail arasındaki ilk temaslara tanıklık eden eski siyasetçi Mahmud Osman, İsrail'in geçmişte de Kürtleri kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak istediğini belirterek, İsrail'in desteğinin yarardan çok zarara sebep olacağını dile getirdi.

Haberler 10.10.2017 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bakan Mesut Barzaninin kara kutusu olarak bilinen Osman, bizzat tanklk ettii srail-Kürt ilikisi ve referandum sürecinde srail Babakan Binyamin Netanyahunun Barzaniye destek açklamalar hakknda AA muhabirine deerlendirmelerde bulundu.

srail ve Irakl Kürtler arasndaki temasn 1970li yllarn banda baladn hatrlatan Osman, bu ilikilerin hiçbir zaman Kürtlerin lehine olmadn belirterek unlar ifade etti:

1975ten önce srail ile ilikilerimiz vard ancak bu ilikiler bize hiçbir fayda salamad. Geçmite olduu gibi imdi de bu iliki bizim açmzdan zarardan baka bir ey deil. Eer srail bizi desteklerse Arap ve dier slam ülkeleri bize kar durur. O halde bir kazanç elde ettik mi? srail bizim için ne yapacak? srailin bizimle snr yok. Onun için benim hiçbir zaman bu ilikiye gönlüm raz olmad ve bunu olumsuz bir faktör olarak görüyorum. Kürt yetkililerin sraile kaplarn açmamalarn ifade ettim çünkü sadece zarara uruyoruz.

srailin resmi olarak bir Kürt devletini desteklemediini, vaatlerin sadece sözde olduunu savunan Osman, srail resmi olarak Kürt devletinin kurulmasn desteklemiyor. Sadece srail Babakan Netanyahunun bununla ilgili ifadeleri var. O da Amerikann uyarsndan sonra sessiz kald. Her ey sözde kalp geçti çünkü srail, ABDnin stratejisinin dna çkamaz. deerlendirmesinde bulundu.

25 Eylülde yaplan gayrimeru referanduma destek mitinglerinde srail bayraklarnn kaldrlmasna da deinen Osman, srail bayraklarnn dalgalandrlmas kötü bir davran. nsanlar bunu kiisel olarak yapm olabilir ancak yine de doru deildi çünkü bize kar olanlar bundan fayda salyor ve 2nci srail olacamz savunuyorlar. srailin destei bize yalnzca zarar verir. dedi.

SRAL KEND POLTKASI çN HER EY YAPAR

1960l yllardan bu yana siyaset yapan Osman, srailin 1970 ve 80li yllarda Irakl Kürtlerle olan ilikilerine dair, O dönem Badat ile çatma halindeyken, tüm Arap ülkeleri Saddam destekliyordu. Sadece ran desteklemiyordu ki biz de onlara güvenmiyorduk. ran araclyla ABDliler bizim iimize müdahil oldu. Kürt liderlerinin amac ise srail araclyla ABD ile balant kurmakt çünkü o dönem ABD ile ilikilerimiz yoktu. diye konutu.

Yahudi lobisinin o yllarda ABDde çok güçlü olduunu söyleyen Osman sözlerini öyle tamamlad:

Bu lobi araclyla ABD ile iliki kurmak istedik ancak ABD, bu frsat onlara (srail) vermedi. Amerika bize sadece biraz para ve silah yardmnda bulundu. Bu yardmlar bize pek katk salamad. Onlarn (srailin) kendi politikalar var. Onun için de her eyi yaparlar. Bize kayda deer bir katklar olmad ve ABDnin stratejisinden çkamazlar. Dolaysyla, srail geçmite Kürtleri kendi çkarlar dorultusunda kullanmak istedi. Kürtlerin Irakla savamas, ran ahnn siyasetinin sonucuydu. Daha sonra Irakn Suriye ile savamasn istediler. Elbette bunlarn hepsi kendi çkarlar içindi. Bu dönemlerde siyasi olarak srailin Kürtlere hiçbir katks olmad. Referandum sürecinde baz açklamalar geldi ve sonra sessizlie gömüldüler. Bu saatten sonra ciddi bir ey yapacaklarn da tahmin etmiyorum.

Ana Sayfaya Git