Belçika; indirilen PKK bayraklarının tekrar asılmasına nasıl göz yumdu?

Belçika, tepkiler sonucu indirilen terör örgütü PKK'yı simgeleyen bez parçaları ve pankartların yeniden asılmasına göz yumdu

Haberler 19.03.2016 - 17:57 Son Güncelleme : 19.03.2016 - 17:57

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır: Herhalde Belçikayla (terörle mücadele konusunda) bir müddet daha müzakere ve görüş teatisi yürütme ihtiyacı olacak. Bunun (terörle mücadele) Belçikada önemsenmemesi, bir şekilde PKKya kucak açılmasını kabul etmek mümkün değildir. Tabiatıyla bunu ikili ilişkiler bakımından görüşeceğiz, bunun önlenmesi için tekrar talepte bulunacağız, yanlış olduğunu ifade edeceğiz. İnşallah Belçika da bu yanlış davranışı tekrarlamayacak.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Belçikanın, terör örgütü PKKnın çadır kurmasına izin vermesiyle ilgili olarak, Herhalde Belçikayla bir müddet daha müzakere ve görüş teatisi yürütme ihtiyacı olacak dedi.

Belçika yönetimi, terör örgütü PKKnın Brükseldeki AB Konseyi binasının arkasında açtığı çadırı kaldırtmadı. Bunun yerine Belçika, Başbakan Ahmet Davutoğlunun katıldığı AB-Türkiye Zirvesi sırasında sökülen terör örgütü PKKyı simgeleyen bez parçaları ve pankartların bugün yeniden asılmasına göz yumdu. İstanbuldaki terör eyleminin yaşandığı saatlerde, çadır üzerinde terör örgütüne ait bez parçalarının bulunduğu görüldü.

13 Martta meydana gelen Ankaradaki terör saldırısından sadece iki gün sonra kurulan çadırda, kırmızı bültenle aranan terör örgütünün Belçikadaki liderlerinden Remzi Kartal basın toplantısı düzenlemişti.

İZİN VERİLMESİNİ KINADIK

Konuyla ilgili olarak AA muhabirine açıklamalarda bulunan Bozkır, konunun AByle doğrudan ilgisinin olmadığını belirterek, şöyle konuştu: Tamamen Belçika hükümetinin maalesef izin vermesi çerçevesinde gerçekleştirilmiş bir eylem. Zaten Başbakanımız, hem Liderler Zirvesinde hem de basın toplantısında bununla ilgili görüşlerini ifade etti. Türkiyede çok sayıda insanı katletmiş bir terör örgütü mevcutken ve ABnin terör listesinde iken ve daha Ankaradaki saldırısında kaybettiğimiz canların acısı içimizdeyken, bugün de İstanbulda meydana gelen terör saldırısında canlar verdik. Onlara Allahtan rahmet diliyorum, yaralılara acil şifalar diliyorum. Böyle bir ortamda PKK terör örgütünün amblemleriyle böyle bir çadırın kurulmasına izin verilmesini üzüntüyle karşıladık ve kınadığımızı, bunun yanlış olduğunu da ifade ettik.

PKKYA KUCAK AçILMASINI KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL

Bunun insan hakları ve düşünce özgürlüğüyle bir alakasının bulunmadığını kaydeden Bozkır, bunun hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini vurgulayarak Fransanın terörle mücadele çerçevesinde yüzlerce kişiyi tutukladığına ve olağanüstü hallerde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin askıya alınmasını öngören 15. maddesini uygulamaya koyduğuna dikkat çekti. Bozkır, Terörle mücadeleyi böyle etkin yürüten Avrupa ülkeleri varken, bunun Belçikada önemsenmemesi, bir şekilde PKKya kucak açılmasını kabul etmek mümkün değildir değerlendirmesini yaptı.

TABİATIYLA BUNU İKİLİ İLİŞKİLER BAKIMINDAN GÖRÜŞECEĞİZ

Durumu Belçika Başkanı Charles Michele de anlattıklarını bildiren Bakan Bozkır, 2 hafta önce Ankarada Türkiye ve Belçikadan adalet, içişleri ve dışişleri bakanlarının katılımıyla üçlü bir toplantı yapıldığını hatırlattı. Kendisinin de görüştüğü Belçikalı bakanlarla terörle mücadelenin ele alındığını söyleyen Bozkır, şöyle devam etti:

Burada terörün boyutlarının ne olduğu, kaynakları, Avrupadaki faaliyetleri, yıllardan beri talep ettiğimiz DHKP-C teröristlerinin hala iade edilmediği, (Özdemir) Sabancının katilinin (Fehriye Erdal) Belçikada dolaştığı, DHKP-C liderinin yıllarca burada yaşadığı, PKK teröristlerinin bu şekilde imkan bulduğu ifade edildi. Ortak çalışma kararı almışken bu şekilde bir davranış kabul edilemez. Zirve sırasındaki iki gün zarfında o çadırın üzerindeki amblemler kaldırıldı, içi boşaltıldı, önünde gösteri yapılmayacağı ifade edildi. Ama yine de tam Başbakanımızın zirve için geldiği anlarda bu vatan haini PKKlı teröristlerin gösterisi önlenemedi. Tabiatıyla bunu ikili ilişkiler bakımından görüşeceğiz, bunun önlenmesi için tekrar talepte bulunacağız, yanlış olduğunu ifade edeceğiz. İnşallah Belçika da bu yanlış davranışı tekrarlamayacak.

BELçİKADAN çADIRA İNSAN HAKLARI SAVUNMASI

Bakan Bozkır, Başbakan Ahmet Davutoğlunun tepkisi üzerine Belçika Başbakanının çadır meselesini insan hakları ve düşünce özgürlüğü kapsamına sokma yönünde bir beyanının olduğunu kaydetti. AB Bakanı, bunun üzerine Davutoğlunun, verilen iznin, Belçikada DAEŞin yaptığı bir saldırı sonrası aynı örgüte ertesi günü pankartlarıyla Brüksel sokaklarında yürüyüş yapmasına izin verilmeyle aynı anlama geldiğini söylediğini aktardı.

Bozkır, Başbakanımız, Buna izin vermezdiniz. PKK terör örgütüne vermemeliydiniz şeklinde bir ifade ile karşılık verdi. Sanıyorum mesaj alınmıştır. Ama herhalde Belçikayla bir müddet daha müzakere ve görüş teatisi yürütme ihtiyacı olacak. diye konuştu.

Ana Sayfaya Git