Belçika; indirilen PKK bayraklarının tekrar asılmasına nasıl göz yumdu?

Belçika, tepkiler sonucu indirilen terör örgütü PKK'yı simgeleyen bez parçaları ve pankartların yeniden asılmasına göz yumdu

Belçika; indirilen PKK bayraklarının tekrar asılmasına nasıl göz yumdu?

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır: Herhalde Belçika'yla (terörle mücadele konusunda) bir müddet daha müzakere ve görüş teatisi yürütme ihtiyacı olacak. Bunun (terörle mücadele) Belçika'da önemsenmemesi, bir şekilde PKK'ya kucak açılmasını kabul etmek mümkün değildir. Tabiatıyla bunu ikili ilişkiler bakımından görüşeceğiz, bunun önlenmesi için tekrar talepte bulunacağız, yanlış olduğunu ifade edeceğiz. İnşallah Belçika da bu yanlış davranışı tekrarlamayacak.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Belçika'nın, terör örgütü PKK'nın çadır kurmasına izin vermesiyle ilgili olarak, "Herhalde Belçika'yla bir müddet daha müzakere ve görüş teatisi yürütme ihtiyacı olacak" dedi.

Belçika yönetimi, terör örgütü PKK'nın Brüksel'deki AB Konseyi binasının arkasında açtığı çadırı kaldırtmadı. Bunun yerine Belçika, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı AB-Türkiye Zirvesi sırasında sökülen terör örgütü PKK'yı simgeleyen bez parçaları ve pankartların bugün yeniden asılmasına göz yumdu. İstanbul'daki terör eyleminin yaşandığı saatlerde, çadır üzerinde terör örgütüne ait bez parçalarının bulunduğu görüldü.

13 Mart'ta meydana gelen Ankara'daki terör saldırısından sadece iki gün sonra kurulan çadırda, kırmızı bültenle aranan terör örgütünün Belçika'daki liderlerinden Remzi Kartal basın toplantısı düzenlemişti.

"İZİN VERİLMESİNİ KINADIK"

Konuyla ilgili olarak AA muhabirine açıklamalarda bulunan Bozkır, konunun AB'yle doğrudan ilgisinin olmadığını belirterek, şöyle konuştu: "Tamamen Belçika hükümetinin maalesef izin vermesi çerçevesinde gerçekleştirilmiş bir eylem. Zaten Başbakanımız, hem Liderler Zirvesinde hem de basın toplantısında bununla ilgili görüşlerini ifade etti. Türkiye'de çok sayıda insanı katletmiş bir terör örgütü mevcutken ve AB'nin terör listesinde iken ve daha Ankara'daki saldırısında kaybettiğimiz canların acısı içimizdeyken, bugün de İstanbul'da meydana gelen terör saldırısında canlar verdik. Onlara Allah'tan rahmet diliyorum, yaralılara acil şifalar diliyorum. Böyle bir ortamda PKK terör örgütünün amblemleriyle böyle bir çadırın kurulmasına izin verilmesini üzüntüyle karşıladık ve kınadığımızı, bunun yanlış olduğunu da ifade ettik."

"PKK'YA KUCAK AÇILMASINI KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL"

Bunun insan hakları ve düşünce özgürlüğüyle bir alakasının bulunmadığını kaydeden Bozkır, bunun hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini vurgulayarak Fransa'nın terörle mücadele çerçevesinde yüzlerce kişiyi tutukladığına ve olağanüstü hallerde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin askıya alınmasını öngören 15. maddesini uygulamaya koyduğuna dikkat çekti. Bozkır, "Terörle mücadeleyi böyle etkin yürüten Avrupa ülkeleri varken, bunun Belçika'da önemsenmemesi, bir şekilde PKK'ya kucak açılmasını kabul etmek mümkün değildir" değerlendirmesini yaptı.

"TABİATIYLA BUNU İKİLİ İLİŞKİLER BAKIMINDAN GÖRÜŞECEĞİZ"

Durumu Belçika Başkanı Charles Michel'e de anlattıklarını bildiren Bakan Bozkır, 2 hafta önce Ankara'da Türkiye ve Belçika'dan adalet, içişleri ve dışişleri bakanlarının katılımıyla üçlü bir toplantı yapıldığını hatırlattı. Kendisinin de görüştüğü Belçikalı bakanlarla terörle mücadelenin ele alındığını söyleyen Bozkır, şöyle devam etti:

"Burada terörün boyutlarının ne olduğu, kaynakları, Avrupa'daki faaliyetleri, yıllardan beri talep ettiğimiz DHKP-C teröristlerinin hala iade edilmediği, (Özdemir) Sabancı'nın katilinin (Fehriye Erdal) Belçika'da dolaştığı, DHKP-C liderinin yıllarca burada yaşadığı, PKK teröristlerinin bu şekilde imkan bulduğu ifade edildi. Ortak çalışma kararı almışken bu şekilde bir davranış kabul edilemez. Zirve sırasındaki iki gün zarfında o çadırın üzerindeki amblemler kaldırıldı, içi boşaltıldı, önünde gösteri yapılmayacağı ifade edildi. Ama yine de tam Başbakanımızın zirve için geldiği anlarda bu vatan haini PKK'lı teröristlerin gösterisi önlenemedi. Tabiatıyla bunu ikili ilişkiler bakımından görüşeceğiz, bunun önlenmesi için tekrar talepte bulunacağız, yanlış olduğunu ifade edeceğiz. İnşallah Belçika da bu yanlış davranışı tekrarlamayacak."

BELÇİKA'DAN ÇADIRA "İNSAN HAKLARI" SAVUNMASI

Bakan Bozkır, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun tepkisi üzerine Belçika Başbakanı'nın çadır meselesini "insan hakları ve düşünce özgürlüğü kapsamına sokma yönünde" bir beyanının olduğunu kaydetti. AB Bakanı, bunun üzerine Davutoğlu'nun, verilen iznin, "Belçika'da DAEŞ'in yaptığı bir saldırı sonrası aynı örgüte ertesi günü pankartlarıyla Brüksel sokaklarında yürüyüş yapmasına izin verilmeyle aynı anlama geldiğini" söylediğini aktardı.

Bozkır, "Başbakanımız, 'Buna izin vermezdiniz. PKK terör örgütüne vermemeliydiniz' şeklinde bir ifade ile karşılık verdi. Sanıyorum mesaj alınmıştır. Ama herhalde Belçika'yla bir müddet daha müzakere ve görüş teatisi yürütme ihtiyacı olacak." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz