Beyaz Saray: İran petrol yaptırım muafiyetleri sona erecek

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın petrol ihracatına yönelik yaptırımları ile ilgili tanınan ve Mayıs ayında sonlanacak olan muafiyetlerin uzatılmaması kararı aldı.

Haberler 23.04.2019 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDden gelen bu karar, 2015 ylnda ABDnin ran Nükleer Anlamasndan çekilmesi ve rann petrol ihracatn sfra indirme çalmalarnn bir parças.

Beyaz Saraydan yaplan açklamada, ABD Bakan Donald Trump, Mays aynda sonlanacak olan muafiyetlerin yenilenmemesi karar ald. Bu karar rann petrol ihracatn sfra indirerek rejimin ana gelir kaynan engellemek adna alnd denildi.

açklamada ayrca, Suudi Arabistan ve Birleik Arap Emirliklerinin, ran petrolünün piyasadan çekilmesiyle küresel talebe karlk verecek ekilde hareket etme konusunda anlatklarn duyurdu.

RANA YAPTIRIMLAR

ABD Bakan Donald Trump 2015 ylnda ran ile alt büyük devlet arasnda yaplan nükleer anlamadan tek tarafl olarak çekilmi, bunun ksa süre ardndan anlamayla yürürlükten kalkan ABDnin Tahrana yönelik yaptrmlar Kasm aynda tekrar balamt. ABD, aralarnda Türkiyenin de bulunduu sekiz ülkeye ran yaptrmlarndan muafiyet tanmt. Söz konusu ülkeler arasnda Türkiyenin yan sra çin, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Hindistan, talya ve Yunanistan bulunuyor.

Türkiyenin randan yapt petrol ithalatnn pay Ocakta yüzde 12yi at. Enerji Piyasas Düzenleme Kurumunun (EPDK) verilerine göre, ABDnin Kasm aynda balayan rann petrol ihracatna yönelik yaptrmlardan muafiyet sonrasnda, randan yaplan petrol ithalatnn pay Ocakta yüzde 12yi at.

EPDK verilerine göre, Türkiyenin randan petrol ithalat, Aralk aynda 104 bin ton ile yüzde 3.26 pay alrken, Ocak aynda 381 bin 214 tona ve toplam petrol ithalat içindeki pay da yüzde 12.35 düzeyine yükseldi. EPDKnn, petrol ithalatna ilikin ubat ve Mart aylar verilerini içeren rapor henüz yaynlanmad.

Ana Sayfaya Git