Beyrut ateş gibi!

Dışişleri, Ekonomi ve Çevre ile Enerji bakanlığı binalarını basan göstericiler, askerlerin ikna çalışmalarıyla çıkarıldı

Haberler 10.08.2020 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Lübnann bakenti Beyrutta, 4 Austosta meydana gelen, 158 kiinin hayatn kaybetmesine ve 6 binden fazla kiinin yaralanmasna yol açan iddetli patlamadan sorumlu tuttuklar yönetimi protesto eden göstericilerin eylemlerinde, güvenlik güçlerinde görevli 1 kii öldü, 238 kii yaraland.

Bakent Beyrutun göbeindeki ehitler Meydannda bir araya gelen binlerce kii, uzun yllardr yönetimi paylaan siyasi gruplarn varln koruyan mezhep eksenli yönetim ekli, Cumhurbakan Miel Avn ve dier yetkililer aleyhine slogan att.

Meclis binasna yürümek isteyen eylemciler, biber gaz kullanarak kendilerini engelleyen güvenlik güçlerine tala karlk verdi.

Öleden sonra balayan ve geç saatlere kadar devam eden protesto gösterileri srasnda baz dükkanlarla bölgedeki bir kamyon atee verildi.

Lübnan ç Güvenlik Biriminden yaplan açklamada, güvenlik güçlerinin, gösteri alannda yer alan Le Gray Hoteline snan baz vatandalar çkarmaya çalt srada provokatörlerce otel içinde gerginlik çkarld belirtildi.

Açklamada, yaanan gerginlikte güvenlik güçlerinden 1 kiinin düerek yaamn yitirdii ifade edildi, söz konusu kiinin açlan ate sonucu öldüüne dair iddialar yalanland.

Lübnan ç Güvenlik Birimi, ehitler Meydanndaki gösteride 5 kiinin gözaltna alndn bildirdi.

Lübnan Kzlhaç Örgütünden yaplan yazl açklamada da meydanda güvenlik güçleriyle göstericiler arasnda yaanan gerginlik sonucu 63ü hastanelere sevk edilmi 238 kiinin yaraland belirtildi.

- Göstericiler bakanlk binalarn bast

Meclis binas ve Hükümet Sarayna yakn ehitler Meydannda Beyrut Limannda hayatn kaybedenler için intikam sloganlarnn atld Hesap Günü adl bu gösteri sürerken, Erefiye bölgesinde bulunan Dileri Bakanl binasna bir grup emekli subay baskn yapt.

Güvenlik güçlerinin müdahalesine maruz kalmadan Dileri Bakanl binasna giren emekli subaylar, Beyrut silahszlandrlacak bir kent olacak, Beyrut devrim ehridir sloganlar att. Binay devrim karargah yapacaklarn belirten göstericiler, Cumhurbakan Avn ve damad eski Dileri Bakan Cibran Basilin bakanlktaki fotoraflarn indirerek atee verdi.

Askerlerin ikna etmek için saatlerce urat göstericiler, Dileri Bakanl binasndan ayrld.

Ekonomi ve çevre ile Enerji Bakanl binalar da basld. Göstericiler, ofislere zarar verdi.

Göstericiler, Bankalar Birlii binasna da girdi.

Ülkede, geçen yl ekim ayndan bu yana ekonomik kriz nedeniyle pek çok gösteri düzenlenmiti ancak bakanlk binalar ilk kez basld.

Emniyet güçleri ordunun takviyesiyle bakanlk binalarn korumaya ald.

- Beyrut Limanndaki patlama

Beyrut Limannda 4 Austosta patlayc maddelerin bulunduu 12 numaral depoda önce yangn çkm ardndan tüm Beyrutu sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmiti.

Lübnan Salk Bakanlndan yaplan yazl açklamada, patlamada hayatn kaybedenlerin saysnn 158e yükseldii, yaral saysnn da 6 bini at belirtildi.

Beyrut Valisi Mervan Abbud, patlamann yol açt zararn 15 milyar dolar aabileceini ifade etti.

Ana Sayfaya Git