BM: Afganistan'da 12,4 milyon sivil akut gıda güvensizliği yaşıyor

Birleşmiş Milletler (BM), Afganistan'da 12,4 milyon sivilin çatışmalar, yüksek gıda fiyatları ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Haberler 27.06.2020 - 10:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BMye bal Dünya Gda Program (WFP) kdemli sözcüsü Elisabeth Byrs, BM Cenevre Ofisinde düzenlenen haftalk olaan basn toplantsnda Afganistandaki insani duruma ilikin açklamalarda bulundu.

Ülkedeki gda krizinin endie verici boyutlara ulatn dile getiren Byrs, Afganistandaki Kovid-19 salgn, bir salk krizinden gda ve geçim krizine dönütü. Kovid-19un sosyoekonomik etkisi, hem kentsel hem de krsal alanlarda en savunmasz topluluklara darbe vuruyor. diye konutu.

Byrs, 12,4 milyon sivilin çatmalar, yüksek gda fiyatlar ve Kovid-19 salgn nedeniyle akut gda güvensizlii ile kar karya kaldn bildirerek, Bu rakamn haricinde 4 milyon kii de gda güvensizliinin acil durumuyla kar karya ve acil yardma ihtiyaç duyuyor. ifadesini kulland.

Savunmasz durumdaki Afganlarn uygun fiyata gda ürünlerine eriimini kolaylatrmak için komu ülkelere snrlar açk tutma çarsnda bulunan Byrs, böylelikle Afgan halknn tedarik zincirinin ilemesiyle derin nefes alacan kaydetti.

Byrs, 2020nin ikinci yarsnda Afganistan halkna hayat kurtarc insani yardmlarn yaplabilmesi için WFPnin acil 53 milyon dolar fona ihtiyaç duyduunu kaydetti.

UNICEFTEN KORKUTAN RAKAMLAR

Öte yandan ayn toplantda konuan BM çocuklara Yardm Fonunun (UNICEF) Sözcüsü Marixie Mercado da Son verilerimiz, yaam tehdit eden yetersiz beslenmeden muzdarip be yan altndaki çocuklarn saysnn ocak aynda 690 binden maysta tahmini 780 bine yükseldiini göstermektedir. Bu ksa süredeki yüzde 13lük art inanlmaz derecede endie verici. deerlendirmesinde bulundu.

Mercado, iddetli akut gda güvensizlii yaayan çocuklarn özellikle kzamk ve ishal gibi komplikasyonlarla ölümün eiinde olduunu vurgulayarak, bu çocuklarn özel tedaviye ihtiyaç duyduunun altn çizdi.

UNICEF Sözcüsü, Afganistandaki mevcut insani krizin çok daha kötüleeceine yönelik derin endie duyduklarn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git