"BM Halep için geç kaldı"

Halep'te hava bombardımanlarının ve rejim yanlısı teröristlerin çok sayıda sivili öldürmelerinin ardından gelen BM Güvenlik Konseyi kararı, çok gecikmiş bir adım olarak değerlendiriliyor.

Haberler 21.12.2016 - 08:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BM Güvenlik Konseyinin, tahliyelerin tamamlanma aamasna geldii Halepe uluslararas gözlemci konulandrma karar uzun müzakerelerin sonunda alnabildi.

Kararn ardndan açklama yapan ngilterenin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, karara ilikin açklamasnda, uzun uralar sonucu BMGKdan Suriye için bir karar çkarlabildiini belirterek, Rusyann vetolarnn bunu bugüne kadar engellediini söyledi.

Rusyann da ikna edilmesiyle bu kararn alnabildiini anlatan Rycrofrt, Halep için kabul edilen BMGK karar ac verici biçimde geç bir adm. imdi önemli olan bata Rusya, ran ve Suriye olmak üzere tüm taraflarn bu karar harfiyen uygulamaya geçirmesi. dedi.

Tasary hazrlayan Fransann BM Daimi Temsilcisi François Delattre ise gazetecilere yapt açklamada, kararn uygulanmasnn takipçisi olacaklarn belirterek, Bu BMGK karar, Halep için gecikmi zayf bir umut ... Kararn amac yeni bir Srebrenitsa yaanmasn önlemek. diye konutu.

Suriye rejiminin temsilcisi Bear Caferi ise karar eletirerek, zaten bölgede gözlemciler olduunu, ngiltere ve Fransann provokasyon amacyla böyle bir tasary Konseye getirdiini öne sürdü.

- Caferinin söyledii neredeyse hiçbir ey doru deil

ABDnin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da oylama sonras yapt açklamada, Halepte tahliyelerin kaos içinde gerçekletirildiini, insanlarn saatlerce buz gibi havada bekletildiini ve bazlarnn öldüünü söyledi.

Power, Bu kararla en azndan sivillerin Halepten tahliyesi gözlemlenebilecek ve rejim ile müttefiklerinin bugüne kadar iledikleri suçlar devam ettirmelerine kar caydrc önlem alnabilecek. dedi.

Karara ilikin ihtiyatl olduunu da anlatan Power, Bu karar hayata geçirilene kadar sadece bir kat parçasdr. BM topluluu olarak bizim görevimiz bu gözlemcilerin bir an önce konulandrlmas ve her eyini kaybeden sivillerin tahliyesi srasnda yaayabilecekleri aclar en aza indirmek. ifadelerini kulland.

Power, gazetecilerin Suriye rejim temsilcisi Bear Caferinin bölgede zaten BM gözlemcilerinin görev yaptna ve dardan kimsenin gelmeyeceine yönelik sözlerini hatrlatmalar üzerine de unlar söyledi:

Caferinin bu iç çatma baladndan beri söyledii neredeyse hiçbir ey doru deil. Suriye hükümeti tabii ki daha fazla gözlemci gelmesini ve iledikleri suçlarn görülmesini istemiyor. Bu iç çatmay dehet verici bir mezhep savana dönütürdüler. Onlarn buna muhalefetleri beni artmyor.

- Türkiye yakndan takip edecek

Türkiyenin BM Daimi Temsilciliinin sosyal medya hesabndan yaplan açklamada da karardan memnuniyet duyulduu vurgulanarak, Türkiyenin bu kararn hayata geçirilmesini yakndan takip edecei belirtildi.

BM Güvenlik Konseyi, Dou Halepteki sivillerin tahliyesi ve güvenliinin denetlenmesi için kente uluslararas gözlemcilerin gönderilmesini isteyen karar tasarsn oy birliiyle kabul etmiti.

Tasar pazar günü Konseye getirilmi ancak Rusyann muhalefeti nedeniyle oylama ertelenmiti. Rusyann istedii baz deiikliklerin yaplmasnn ardndan tasar oybirlii ile Konseyden geçmiti.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Halepte yüzden fazla BM yardm görevlisi olduunu belirterek, bu personelin gözlem vazifesi de yapacan, gerekirse amdaki personelin de bölgeye kaydrlacan söylemiti.

Dujarric, misyonun hayata geçirilmesi için taraflarn giri izni ve güvenlik koullarn salamas gerektiini kaydetmiti.

Ana Sayfaya Git