BM'den İdlib'deki duruma ilişkin ''alarm verici'' uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin insani işler konusundaki yardımcılarından Ursula Mueller, Suriye'nin kuzeybatısında İdlib'de Esed rejimi ve destekçilerinin hava saldırılarına devam ettiğini ve silahlı muhalif grupların da kentin güneyinde ve Halep'e yönelik saldırılarını artırdığını belirterek, sahadaki durumun ''alarm verici'' olduğunu söyledi.

Haberler 21.12.2019 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BM Güvenlik Konseyini Suriyeye ilikin bilgilendiren Mueller, ülkenin bir çok yerinde insani durumun bu yln bana göre çok daha kötü olduuna dikkati çekti.

Suriyenin kuzeybatsnda dlibde Esed rejimi ve destekçilerinin hava saldrlarna devam ettiini ve silahl muhalif gruplarn da kentin güneyinde ve Halepe yönelik saldrlarn artrdn belirten Mueller, sahadaki durumu alarm verici olarak nitelendirdi.

DLBDE 60 BN K YERNDEN EDLD

çatmalar nedeniyle dlibden 60 bine yakn kiinin yerinden edildiini belirten Mueller, tam ölçekli bir saldrnn bölgedeki 3 milyon kii için felaketle sonuçlanacan kaydetti.

Muller, Suriyeye snr ötesi yardmlar yaplmasn salayan BM Güvenlik Konseyi kararnn yl sonuna kadar yenilenmesi gerektiine de deindi.

Türkiyenin Birlemi Milletler Daimi Temsilcisi Feridun Sinirliolu da konseyde yapt konumada, dlibde artan gerginliin son derece endie verici olduunu, bunun yeni göç dalgasn tetiklediini söyledi.

dlibde 50 bin kiinin çatmalar nedeniyle Türkiye snrna doru hareket ettiini ifade eden Sinirliolu, bölgede gerginliin azaltlmas için her türlü çabann gösterilmesi gerektiini kaydetti.

TÜRKYENN TEL ABYAD TEKLF KABUL GÖRMED

Suriyeye snr ötesi yardmlar konusunda da deerlendirmede bulunan Sinirliolu, yardmlarn yaplmasna olanak salayan mekanizmann milyonlarca Suriyeli için hayati önem tadn ve bu mekanizmann siyasi bir sorun deil aciliyet gerektiren insani bir durum olduuna dikkati çekti.

Türkiyenin BM Güvenlik Konseyi kararna eklenmesini teklif ettii beinci snr kaps Tel Abyadn, yardmlarn hem bölge halkna hem de Rakka ve Hasekeye ulatrlmasnda etkili olacan anlatan Sinirliolu, uzun vadede bu snr kapsnn Suriyenin kuzeydousundaki dier bölgelere ulalmas için de kullanlabileceini söyledi.

Öte yandan, Türkiyenin Tel Abyad teklifine ABD destek verirken konseydeki dier ülkeler yardmlarn yapld mevcut 4 snr kapsnn saysnn ikiye düülmesini isteyen Rusyay ikna edebilmek için bu teklifi taslaktan çkarmak zorunda kald.

TÜRKYENN TERÖRE KARI KENDN SAVUNMASI çN BAKALARININ ONAYINA HTYACI YOK

Türkiyenin Tel Abyadn BM Güvenlik Konseyi kararna eklenmesini Suriyenin kuzeydousuna yapt operasyonu merulatrmak istedii yönündeki iddialara da yant veren Sinirliolu, Tel Abyad geçi noktasnn BM operasyonlar için önemi OCHA tarafndan da açkland. Ayrca Türkiyenin terör tehditlerine kar kendini savunmak için baka ülkelerin onayna ihtiyac yok. dedi.

Suriyeye snr ötesi yardmlar mevcut BM Güvenlik Konseyi karar dorultusunda dört snr kapsndan yaplyor ve 2014 ylndan beri Suriye ve Ürdün arasndaki er-Remse snr kaps, Türkiye ile olan Babüsselame ve Babülhava snr kaplar ve Irak ile olan El-Yarubiyye snr kaplar yarmlarn girii için kullanlyor.

Konseyin söz konusu BM Güvenlik Konseyi kararn yl sonuna kadar yenilemesi gerekiyor. Almanya, Belçika ve Kuveyt ise kararn veto edilmemesi için konseye sunduu çeitli teklifleri Rusya ile görümeye devam ediyor.

Geçen yl yaplan görümelerde karar, veto yetkisine sahip Rusyadan itirazlar gelse de uzun süren görümelerin ardndan Rusya ve çinin çekimser kalmasyla yenilenebilmiti.

Ana Sayfaya Git