BM'den kınama, ABD’den çekince

Birleşmiş Milletler, İsrail'in işgâl altındaki Filistin topraklarında yeni yerleşim birimi inşa etme kararını kınadı. ABD ise yeni yerleşimin ‘barış konusunda ilerlemeye yardımcı olmadığını’ ifade etti.

Haberler 01.04.2017 - 23:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yapt yazl açklamada, srailin igl altndaki Bat eriada yeni yerleim birimleri ina etme kararnn kendilerini hayl krklna urattn belirtti. Guterres, srailin bar tehdit eden ve iki devletli çözümü baltalayan tek tarafl tüm eylemlerini knad. Antonio Guterres, yerleim faaliyetlerinin uluslararas hukuk çerçevesinde yasad olup bara engel tekil ettiini hatrlatt.

Beyaz Saraydan uyar

AFPye konuan bir Beyaz Saray yetkilisi ise eski yerleimleri bar için engel olarak görmeseler de, daha fazla yerleimin snrszca kurulmasnn bar konusunda ilerlemeye yardmc olmadn belirtti.

Gerginlii trmandracak tehlikeli bir adm

Filistin Hükümet Sözcüsü Yusuf Mahmud yapt yazl açklamada, srailin kararn gerginlii trmandracak tehlikeli bir adm olarak niteleyerek, Bu karar, igal hükümetinin siyasi sürece dönülmesi yönünde harcanan tüm çabalar engelleme srarn yanstyor ifadelerini kulland.

Söz konusu admn igali perçinleme amac tadn belirten Mahmud, srail bu onayla, halkmz ve uluslararas toplumun iradesine açkça meydan okuyor, Birlemi Milletler karar ve anlamalarn hiçe sayyor ifadelerini kulland.

Arap liderlere meydan okuma

Hamas Sözcüsü Hazm Kasm, Anadolu Ajansna yapt açklamada, Bu karar srailin uluslararas hukuk dnda iler yapmay sürdürdüünü teyit ediyor. Bu, Filistinlileri göçe zorlayp topraklarna el koyan igalin rkç politikasnn devamdr dedi.

Hamas Sözcüsü ayrca, önceki gün Ürdünde düzenlenen Arap Birlii Zirvesine iaret ederek, srailin bu kararnn Arap liderlere kar gerçek bir meydan okuma nitelii tadn belirtti.

28. Arap Birlii Zirvesinin sonuç bildirisinde sraile Filistin topraklarndaki Yahudi yerleim birimi faaliyetlerini bir an önce durdurma çars yaplmt.

Tartma ve müzakere konusu yaplamaz

Filistin Kurtulu Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri ve Bamüzakereci Saib Ureykat, kararla ilgili yapt yazl açklamada, srail yönetimi, igali ve rkç politikalarn sürdürmeye tevik edilerek, Filistin topraklarnda sava suçu ilemesi ve uluslararas kanunlar hiçe saymasndan dolay ödüllendirilerek bar tesis edilemez ifadesini kulland.

Açklamasnda, ABD, BM ve ABye, srailin cezasz kalmamas ve herhangi bir çözüm öncesinde sahada gerçekletirdii emrivakilerin durdurulmasnn gerektii mesajn veren Ureykat, yerleim birimi inaatlarnn hiçbir ekilde tartma ve müzakere konusu yaplamayacan vurgulad.

Ana Sayfaya Git