BM'den Rusya'ya flaş çağrı! Engellemeyin...

Birleşmiş Milletler (BM) Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, Rusya'nın Ukrayna'daki ayrılıkçılara Rus vatandaşlığını kolaylaştırma kararının ardından barış süreci ve Minsk Anlaşması'nın uygulanmasını engelleyecek tek taraflı adımlardan kaçınılması çağrısı yaptı.

Haberler 27.04.2019 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BM Güvenlik Konseyi, Ukraynann talebi üzerine toplanarak Rusya Devlet Bakan Vladimir Putinin, Ukraynann dousundaki Rusya yanls ayrlkçlarn kontrolündeki bölgelerde yaayanlarn Rus vatandalna geçmesini kolaylatracak kararnameyi onaylamasn görütü.

BM Siyasi lerden Sorumlu Genel Sekreter Yardmcs DiCarlo, konseyde yapt konumada, Rusyaya bar süreci ve Minsk Anlamasnn uygulanmasn engelleyecek tek tarafl admlardan kaçnlmas çarsnda bulundu.

ABDnin BM Daimi Temsilci Yardmcs Jonathan Cohen de Ukraynadaki devlet bakanl seçimlerinden sadece 4 gün sonra Rusyann bar sürecini engelleyecek admlar atmasnn kabul edilemez olduunu söyledi.

Fransann BM Daimi Temsilcisi François Delattre de BM Güvenlik Konseyindeki Avrupa Birlii üyesi 8 ülke Almanya, Belçika, ngiltere, Polonya, Fransa, talya, Hollanda ve sveç adna yapt açklamada, Putinin kararnn zamanlamas göz önünde bulundurulduunda Rusyann Ukraynay daha fazla istikrarszlatrma ve ülkedeki çatmalar körükleme niyetinde olduunu savundu.

Rusyann BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia da Ukraynann dousunda vatandalarnn oy kullanmasna izin verilmediini ve vatansz olduklarn iddia ederek, ülkesinin ald karar savundu.

Ukraynann BM Daimi Temsilcisi Volodymyr Yelchenko ise BM Güvenlik Konseyini Rusyann yasa d eylemleri karsnda harekete geçmeye çard.

Putin, Ukraynann dousundaki Rusya yanls ayrlkçlarn bulunduu Donetsk ve Lugansk bölgesinde yaayanlara Rus vatandal verilmesinin kolaylatrlmasn öngören kararnameyi imzalamt.

Ukraynada 2014te Rus yanls yönetime kar Bat yanls yönetimin iktidara gelmesinin ardndan Rusya, Krm yasa d ilhak etmi ve Ukraynann dousundaki Rus nüfusun youn olduu Donetsk ve Lugansk bölgesinde isyanclar yönetime kar mücadele balatmt. Krizi çözmek amacyla yaplan müzakereler sonucunda atekesin salanmas, ar ve hafif silahlarn ve esirlerin serbest braklmasn öngören Minsk Anlamas yaplm ancak ihlaller sonucu bir türlü atekes salanamamt.

BMye göre Ukraynann dousunda çatmalarn balad günden bu yana 3 bin 300den fazla kii hayatn kaybetti, 9 bine yakn kii yaraland ve 3,5 milyon kii insani yardm ve korunmaya ihtiyaç duyuyor.

Ana Sayfaya Git