Görüş Bildir

BM'den Rusya'ya flaş çağrı! Engellemeyin...

Birleşmiş Milletler (BM) Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, Rusya'nın Ukrayna'daki ayrılıkçılara Rus vatandaşlığını kolaylaştırma kararının ardından barış süreci ve Minsk Anlaşması'nın uygulanmasını engelleyecek tek taraflı adımlardan kaçınılması çağrısı yaptı.

BM'den Rusya'ya flaş çağrı! Engellemeyin...

BM Güvenlik Konseyi, Ukrayna'nın talebi üzerine toplanarak Rusya  Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı  ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde yaşayanların Rus vatandaşlığına geçmesini  kolaylaştıracak kararnameyi onaylamasını görüştü.

BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı DiCarlo, konseyde  yaptığı konuşmada, Rusya'ya barış süreci ve Minsk Anlaşması'nın uygulanmasını  engelleyecek tek taraflı adımlardan kaçınılması çağrısında bulundu.

ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Jonathan Cohen de Ukrayna'daki  devlet başkanlığı seçimlerinden sadece 4 gün sonra Rusya'nın barış sürecini  engelleyecek adımlar atmasının ''kabul edilemez'' olduğunu söyledi.

Fransa'nın BM Daimi  Temsilcisi François Delattre de BM Güvenlik  Konseyi'ndeki Avrupa Birliği üyesi 8 ülke Almanya, Belçika, İngiltere, Polonya,  Fransa, İtalya, Hollanda ve İsveç adına yaptığı açıklamada, Putin'in kararının  zamanlaması göz önünde bulundurulduğunda Rusya'nın Ukrayna'yı daha fazla  istikrarsızlaştırma ve ülkedeki çatışmaları körükleme niyetinde olduğunu savundu.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia da Ukrayna'nın  doğusunda vatandaşlarının oy kullanmasına izin verilmediğini ve ''vatansız''  olduklarını iddia ederek, ülkesinin aldığı kararı savundu.

Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Volodymyr Yelchenko ise BM Güvenlik  Konseyi'ni Rusya'nın yasa dışı eylemleri karşısında harekete geçmeye çağırdı.

Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların bulunduğu  Donetsk ve Lugansk bölgesinde yaşayanlara Rus vatandaşlığı verilmesinin  kolaylaştırılmasını öngören kararnameyi imzalamıştı.

Ukrayna'da 2014'te Rus yanlısı yönetime karşı Batı yanlısı yönetimin  iktidara gelmesinin ardından Rusya, Kırım'ı yasa dışı ilhak etmiş ve Ukrayna'nın  doğusundaki Rus nüfusun yoğun olduğu Donetsk ve Lugansk bölgesinde isyancılar  yönetime karşı mücadele başlatmıştı. Krizi çözmek amacıyla yapılan müzakereler  sonucunda ateşkesin sağlanması, ağır ve hafif silahların ve esirlerin serbest  bırakılmasını öngören Minsk Anlaşması yapılmış ancak  ihlaller sonucu bir türlü  ateşkes sağlanamamıştı.

BM'ye göre Ukrayna'nın doğusunda çatışmaların başladığı günden bu yana  3 bin 300'den fazla kişi hayatını kaybetti, 9 bine yakın kişi yaralandı ve 3,5  milyon kişi insani yardım ve korunmaya ihtiyaç duyuyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi