Bombalardan kaçtılar soğukla savaşıyorlar

Suriye'de son günlerdeki yoğun saldırılar nedeniyle Hatay sınırı yakınlarında güvenli gördükleri kamplara kaçan binlerce kişi, dondurucu soğuk altında barınma sorunu yaşıyor.

Haberler 06.12.2016 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyede son günlerdeki youn saldrlar nedeniyle Hatayn Yaylada snr yaknlarnda güvenli gördükleri kamplara kaçan binlerce kii, dondurucu souk altnda da iç savan neden olduu maduriyet ve çaresizlii yayor.

Suriyede Esed rejimi ve destekçilerinin muhaliflerin kontrolündeki Halep, Lazkiye ve dlib krsalna yönelik saldrlar iddetini arttrarak sürüyor.

Hava destekli saldrlarn younlamas ve yerleim yerlerinin hedef alnmas üzerine kadn, çocuk, yal ve genç binlerce insan bölgeden göç ediyor.

Bir ksm rejime yakn noktalardan kaçarak iç bölgelere giden Suriyelilerin, bir ksm ise güvenli gördükleri Türkiye snr yaknlarna kaçmay tercih ediyor.

Hatayn Yaylada ilçesi snr karsndaki bo alanlara gelenler, kurduklar çadrlarda yaamlarn sürdürmeye çalyor. Bölgedeki hemen her noktada onlarca çadr kurulduu görülüyor.

Barnma için kamplarda bo yer olmamas nedeniyle civardaki bo arazileri seçen Suriyeliler, elektrik, su ve altyapnn olmad alanlara kurduklar derme çatma çadrlarda yaamaya çalyor.

çou çadrda, soba ve yere serecek kilimin bile olmad bölgede, baz insanlar beraberinde getirdii küçükba hayvanla ayn çadrda yaam mücadelesi veriyor.

- Tek çadrda 20 kii yayor

Suriyenin Hrbtcöz köyü yaknlarndaki ehitler Kampnn sorumlusu Ahmed Muhammed Herra, AA muhabirine yapt açklamada, kamplarnda Suriyenin birçok ilinden gelen insanlarnn barndn aktard.

Son günlerde göç ve souk hava nedeniyle büyük sorunlarla boutuklarn aktaran Herra, Son 2 aydr Cisre uur ve dlib krsal youn vuruluyor. Oralardan kaçan insanlar yanmza geliyor. Onlara çadr ve eya veremiyoruz. En fazla 25 aile kadar alabildik. çadrlarda akrabas, yakn olan onun yanna gidip yerleiyor. Mecburen 1 çadrda 15-20 kii beraber yayorlar çünkü dars çok souk. diye konutu.

çadr bulamayan insanlarn baka bölgelere göç ettiini anlatan Herra, bu ekilde insanlarn günlerce yamur ve souk altnda kalacak yer aradn anlatt.

- Göç artacak

Herra, dlib krsalndaki insan saysnn devam eden göç nedeniyle her gün arttn aktararak, öyle devam etti:

Kamplarda önceden gelen insanlar da var. Eski gelenler bir ekilde geçiniyor ancak yeni gelenlerin hiçbir eyi yok. çok kötü artlarda yayorlar. Bazlar çadr satyor. nsanlarn bunu alacak durumu yok. u an çadrlarmzda 250 aile yayor. Rusya ve Esed rejimi bölgeyi vurmaya devam ediyor. Bu nedenle say artacak. Buna imdiden önlem almak gerek çünkü bizim bu insanlara verecek hiçbir eyimiz yok.

- Yamur yadnda su almayan çadrlara gidiyoruz

dlib krsalndan 1 ay önce göç eden ve Yaylada snr yaknlarndaki Hrbtcöz köyü karsna çadr kuran Muhammed Hamro da 3 çocuuyla 6 metrekarelik çadrda yaadn ifade etti.

çadrnn eski olmas nedeniyle her yamurda su aldn belirten Hamro, Yamur yadnda su almayan baka çadrlara gidiyoruz. Kiminin battaniyesi, kiminin elbisesi, kiminin de çadr yok. Bu ekilde k nasl geçireceiz bilemiyoruz. Bombalar nedeniyle ölümden kaçtk, inallah burada souktan ölmeyiz. ifadesini kulland.

Hamro, kendilerinin çadr olduundan dier insanlara göre ansl olduklar, bölgedeki halkn souktan ölmemesi için tüm insanla çar yaptklarn kaydetti.

Ana Sayfaya Git