Bombalardan kaçtılar soğukla savaşıyorlar

Suriye'de son günlerdeki yoğun saldırılar nedeniyle Hatay sınırı yakınlarında güvenli gördükleri kamplara kaçan binlerce kişi, dondurucu soğuk altında barınma sorunu yaşıyor.

Bombalardan kaçtılar soğukla savaşıyorlar

Suriye'de son günlerdeki yoğun saldırılar nedeniyle Hatay'ın Yayladağı sınırı yakınlarında güvenli gördükleri kamplara kaçan binlerce kişi, dondurucu soğuk altında da iç savaşın neden olduğu mağduriyet ve çaresizliği yaşıyor.

Suriye'de Esed rejimi ve destekçilerinin muhaliflerin kontrolündeki Halep, Lazkiye ve İdlib kırsalına yönelik saldırıları şiddetini arttırarak sürüyor.

Hava destekli saldırıların yoğunlaşması ve yerleşim yerlerinin hedef alınması üzerine kadın, çocuk, yaşlı ve genç binlerce insan bölgeden göç ediyor.

Bir kısmı rejime yakın noktalardan kaçarak iç bölgelere giden Suriyelilerin, bir kısmı ise güvenli gördükleri Türkiye sınırı yakınlarına kaçmayı tercih ediyor.

Hatay'ın Yayladağı ilçesi sınırı karşısındaki boş alanlara gelenler, kurdukları çadırlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Bölgedeki hemen her noktada onlarca çadır kurulduğu görülüyor.

Barınma için kamplarda boş yer olmaması nedeniyle civardaki boş arazileri seçen Suriyeliler, elektrik, su ve altyapının olmadığı alanlara kurdukları derme çatma çadırlarda yaşamaya çalışıyor.

Çoğu çadırda, soba ve yere serecek kilimin bile olmadığı bölgede, bazı insanlar beraberinde getirdiği küçükbaş hayvanla aynı çadırda yaşam mücadelesi veriyor.

- "Tek çadırda 20 kişi yaşıyor"

Suriye'nin Hırıbtıcöz köyü yakınlarındaki Şehitler Kampı'nın sorumlusu Ahmed Muhammed Herra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamplarında Suriye'nin birçok ilinden gelen insanlarının barındığını aktardı.

Son günlerde göç ve soğuk hava nedeniyle büyük sorunlarla boğuştuklarını aktaran Herra, "Son 2 aydır Cisreş Şuğur ve İdlib kırsalı yoğun vuruluyor. Oralardan kaçan insanlar yanımıza geliyor. Onlara çadır ve eşya veremiyoruz. En fazla 25 aile kadar alabildik. Çadırlarda akrabası, yakını olan onun yanına gidip yerleşiyor. Mecburen 1 çadırda 15-20 kişi beraber yaşıyorlar çünkü dışarısı çok soğuk." diye konuştu.

Çadır bulamayan insanların başka bölgelere göç ettiğini anlatan Herra, bu şekilde insanların günlerce yağmur ve soğuk altında kalacak yer aradığını anlattı.

- "Göç artacak"

Herra, İdlib kırsalındaki insan sayısının devam eden göç nedeniyle her gün arttığını aktararak, şöyle devam etti:

"Kamplarda önceden gelen insanlar da var. Eski gelenler bir şekilde geçiniyor ancak yeni gelenlerin hiçbir şeyi yok. Çok kötü şartlarda yaşıyorlar. Bazıları çadır satıyor. İnsanların bunu alacak durumu yok. Şu an çadırlarımızda 250 aile yaşıyor. Rusya ve Esed rejimi bölgeyi vurmaya devam ediyor. Bu nedenle sayı artacak. Buna şimdiden önlem almak gerek çünkü bizim bu insanlara verecek hiçbir şeyimiz yok."

- "Yağmur yağdığında su almayan çadırlara gidiyoruz"

İdlib kırsalından 1 ay önce göç eden ve Yayladağı sınırı yakınlarındaki Hırıbtıcöz köyü karşısına çadır kuran Muhammed Hamro da 3 çocuğuyla 6 metrekarelik çadırda yaşadığını ifade etti.

Çadırının eski olması nedeniyle her yağmurda su aldığını belirten Hamro, "Yağmur yağdığında su almayan başka çadırlara gidiyoruz. Kiminin battaniyesi, kiminin elbisesi, kiminin de çadırı yok. Bu şekilde kışı nasıl geçireceğiz bilemiyoruz. Bombalar nedeniyle ölümden kaçtık, inşallah burada soğuktan ölmeyiz." ifadesini kullandı.

Hamro, kendilerinin çadırı olduğundan diğer insanlara göre şanslı oldukları, bölgedeki halkın soğuktan ölmemesi için tüm insanlığa çağrı yaptıklarını kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz