Çavuşoğlu: S-400 anlaşmasına bağlıyız

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Rusya'dan almak için anlaşmaya vardığı S-400 hava savunma sistemine yönelik ABD'den gelen tepkileri değerlendirdi. Çavuşoğlu, "Rusya ile bir anlaşma imzaladık. Bu anlaşma geçerlidir ve şimdi teslimat ne zaman olacak, bunu konuşuyoruz. İki ülke arasındaki anlaşmaya üçüncü bir ülkenin karşı çıkması ve başka türlü karar alması uluslararası hukuka aykırıdır. Bu anlaşmaya bağlıyız" dedi.

Haberler 30.03.2019 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu ile Rus mevkida Sergey Lavrov, Antalya Belek Turizm Merkezindeki Regnum Carya Otelde düzenlenen Türkiye- Rusya Federasyonu Ortak Stratejik Planlama Grubu Toplantsnn ardndan açklamalarda bulundu. Açklamadan önce iki bakan, ülkeleri arasndaki 2019- 2020 stiareler Plann imzalad. Atlan imzalarn ardndan sorular yantlayan Bakan çavuolu, Ortak Stratejik Planlama Grubu Toplantsnn 7ncisini gerçekletirdiklerini söyledi. Mevkida Lavrov ile her frsatta bir araya geldiklerini belirten çavuolu, Bölgesel konular deerlendiriyoruz. likilerimizin kurumsallaan çerçevesinden ylda bir defa bu toplanty yapyoruz. Tüm ilikilerimizi birlikte ele almak ve bakanlklar olarak bunun koordinasyonunu salamay planlamak ve üst düzeyli konsey toplantlarnn hazrlklarn yapmak bu toplantnn temel amacdr. 8 Nisanda Rusyada liderlerin e bakanlnda bir toplant gerçekletireceiz. Birçok konu ele alnacak. Bu toplantda bunun da hazrln yaptk. Ticaret Bakanmz Ruhsar Pekcan, Karma Ekonomik Komisyonunun e bakanlna getirildi. Zirve öncesi Rusyaya giderek hazrlklarn yapacak. likilerin gelimesinden mutluyuz. Rusyadan Türkiyeye gelen turist artn görmekten mutluluk duyuyoruz. Vize konusunda birlikte çalyoruz. Resmi pasaport sahipleri ve TIR oförlerine yönelik vize kolayl konusunda Putin belge imzalamt. Beklentimiz vatandalarmza vizenin tamamen kaldrlmas diye konutu.

TCARET HACM YÜZDE 14 ARTTI

Bölgesel konularda i birliini güçlendirdiklerini dile getiren Bakan çavuolu, sadece Suriye ve belli ülkeler deil, Orta Dou ve Kafkaslar dahil birçok alanda istiare yaptklarn söyledi. ki ülke arasnda 100 milyar dolarlk ticaret hacmi hedefi olduunu da vurgulayan çavuolu, Geçen yl ticaret hacmimiz yüzde 14 artt. Bu hedefimiz için umut verici dedi.

GOLAN TEPELER AçIKLAMASI: BELGEYE KARIYIZ

Rus gazetecinin ABDnin, Golan Tepelerinin sraile ait olduuna yönelik kararn nasl yorumlad sorusuna çavuolu, Biz, Trump bu belgeyi imzaladktan hemen sonra açklamamz ve tepkimizi gösterdik. Böyle bir karar tanmyoruz. Uluslararas hukuka aykrdr. Buralar Suriye topraklardr. Bir devlet Ben istedim, diye böyle olacak dedii zaman o kararlar uluslararas alanda meru olacak, diye bir kaide yok. Seçim öncesi Netanyahuya destek çkmak için bu karar alnd. Oldubittilerle maalesef bölgenin istikrarn olumsuz etkiliyorlar. Huzursuzluk ve kaos oluturuyor. Türkiye olarak bu belgeye karyz yantn verdi.

CENEVREY AYAKTA TUTAN ASTANADIR

Suriyede Anayasa Komitesindeki gelimelerle ilgili soru üzerine Bakan çavuolu, bu konunun siyasi süreç için çok önemli olduunu vurgulad. Anayasa Komisyonu kurulmas aamasnda Astana sürecinin önemli olduuna vurgu yapan çavuolu, Astana süreci olmasayd Cenevre sürecinden bahsedilemezdi. Cenevreyi ayakta tutan Astanadr. Birkaç isim konusunda çalmalar sürdürülüyor. Önümüzdeki süreçte bir araya gelip, bu komisyonun kurulduunu açklayabiliriz dedi.

S-400 ANLAMASI GEçERL

Türkiyenin Rusyadan alaca S-400 hava savunma sistemi konusunda ABDnin tepkileri sonras Türkiyenin nasl süreç izleyecei sorulan Bakan çavuolu, öyle konutu:

Biz Rusya ile bir anlamaya vardk. Türkiyenin hava savunma sistemine ihtiyac vard. Birçok ülkeyle müzakere yaptk. Baz ülkeler veremedi, vermek istemedi. Rusya ile bir anlama imzaladk. Bu anlama geçerlidir ve imdi teslimat ne zaman olacak, bunu konuuyoruz. ki ülke arasndaki anlamaya üçüncü bir ülkenin kar çkmas ve baka türlü karar almas, uluslararas hukuka aykrdr. Ben böyle istiyorum böyle olacak. Artk geçerli olmadn bütün dünyann görmesi gerekiyor. Bu anlamaya balyz. Üçüncü bir ülkeye verme, satma gibi bir ey yok. Kendi ihtiyacmz için alyoruz. Rusya istedii zaman üçüncü bir ülkeye istedii zaman satabilir. Niye, ben alacam ürünü üçüncü bir ülkeye vereyim? F-35 projesinde Türkiye ortaklardan biridir. Baz parçalar Türkiyede üretiliyor. Türkiye yükümlülüünü yerine getirmitir. çok tarafl bir projedir. ABDden çelikili açklamalar geliyor. Trumpn Cumhurbakanmza söyledii açk ve kayttadr. Bu karmaada herkes farkl eyler söylüyor. Bir gerçek var ki Türkiye Cumhuriyetinin Rusya ile S-400 konusundaki anlamas geçerlidir.

ABDDEN çELKL AçIKLAMALAR GELYOR

Suriyede terör örgütü YPGnin elindeki silahlarn hatrlatlmas üzerine Bakan çavuolu, ABDnin orada i birlii yaptn söyledi. Terör örgütlerine çok silah verildiini kaydeden çavuolu, O silahlar geri alacaklarn söylediler. imdi bazlarn alamayacaklarn söylüyor. YPG/PKK bu silahlarn önemli bir ksmn satt. Bazlar Türkiyede yakaland. PKK/YPG bu bölgede olduu sürece komu ülkelerin ve Suriyenin güven içinde olduu söylenemez. Suriyenin toprak bütünlüü tehdit altndadr. Bunlarn amac Suriyeyi bölmektir. Koalisyon bunlar cesaretlendirmitir. ABDnin çekilme kararnn ardndan Güvenli bölge nasl olur ve Buralarda nasl çalacaz, bu karar alan ABD ile görüüyoruz. Ayn zamanda Rus ortaklarmz ile bu konular koordine ediyoruz. Birlikte çalyoruz. Türkiye ve Rusyann Suriyenin toprak bütünlüüne ball ortadadr. ABDnin çekilme kararnn ardndan bir eylem plannn olmadn görüyoruz. ABDden bu konuda da farkl ve çelikili açklamalar geliyor. Süreci birlikte koordine etmek durumundayz. Boluu terör örgütleri deerlendirmemeli diye konutu.

GOLAN TEPELER SURYE HALKI VE DEVLETNNDR

Suriye topraklarndaki dlib konusunda, Rusya ile imzaladklar mutabakatn geçerli olduunu belirten çavuolu, öyle konutu:

Sahada uygulanmas için arkadalarmz çalyor. Ortak devriye dahil aamal olarak sahadaki i birlii somut bir ekilde görülüyor. dlib mutabakatn baarl ekilde uygulamak bizim ortak sorumluluumuzdur; ama özellikle son zamanda rejimin saldrlar artt. Rejimin bu saldrlar durdurmas gerekiyor. Siviller de ölüyor, atekesi tam olarak tesis etmemiz lazm. Birlikte çalmaya devam ediyoruz. Biz Astana garantörleri olarak herkesten daha fazla Suriyenin toprak bütünlüünü destekliyoruz. Suriyenin kuzeyi de Golan Tepeleri de Suriyenin topraklardr. u andaki rejim ile ilikilerimiz malum ama buralar Suriye halknn ve Suriye devletinindir. Rejimin banda o olmu bu olmu bunu deitirmez. Rejim buraya dönecekse ABD çekilmem diyor. ABDnin çekilmesi bölge için önemlidir. Bu konular sadece ABD ile deil ortaklarmz ile de koordine ediyoruz. Güvenli bölge fikri Türkiyenin güvenlii için çok önemlidir. Bu bölgede güvenli bölge olmazsa rejimin eline geçerse ayr bir kaos doar. Geçici tedbirler Suriyenin geleceini tehdit etmez, etmemelidir.

CEMAL KAIKçI CNAYET

Açklamalarnda, Suudi gazeteci Cemal Kakç cinayetini ileyenlerin açk ve effaf yarglanmas talebinin yerinde olduunu da dile getiren Bakan çavuolu, Biz bütün bilgileri paylatk. Bizim açmzdan problem yok. Suudi Arabistan ile de paylat ama Suudiler tarafndan bize bilgi verilmedi. BMnin böyle bir açklama yapmas dorudur. Herkesin yarglama süreci hakknda bilgi sahibi olmas gerekiyor dedi.

Ana Sayfaya Git