Çavuşoğlu: Süleymani'nin öldürülmesi istikrara tehdit oluşturdu

ABD-İran arasında artan gerilime dair konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Kasım Süleymani'nin Irak'ta öldürülmesi bölgemizin barış ve istikrarına ciddi bir risk oluşturdu, tehdit oluşturdu” dedi.

Haberler 07.01.2020 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, Ankarada medya temsilcileriyle bir araya geldi. çavuolu, 2019 ylndaki politikalar deerlendirdi. çavuolu, geçen yln deerlendirmesini yapmadan önce, bu yln ilk gelimelerine ilikin de Kasm Süleymaninin Irakta öldürülmesi bölgemizin bar ve istikrarna ciddi bir risk oluturdu, tehdit oluturdu dedi.

ABD-ran gerginliinin diplomasi yoluyla azaltlmas için youn çaba sarf ediyoruz diyen çavuolu, AKP Genel Bakan ve Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann Fransa Cumhurbakan Emmanuel Macron, ran Cumhurbakan Hasan Ruhani, Irak Cumhurbakan Berhem Salih ve Katar Emiri eyh Temim bin Hamed Al Sani ile telefonda görütüünü, ngiltere Babakan Boris Johnson ile Almanya Babakan Angela Merkel gibi dier liderlerle de gelecek günlerde görüeceini belirtti.

çavuolu, kendisinin de ran Dileri Bakan Cevad Zarif, Rusya Dileri Bakan Sergey Lavrov, ABD Dileri Bakan Mike Pompeo, ngiltere Dileri Bakan Dominic Raab, Katar Dileri Bakan eyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Pakistan Dileri Bakan ah Mahmud Kureyi ve Birlemi Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefon görümeleri yaptn söyledi.

GERGNLN AZALTILMASI çN çABALAYACAIZ

Türkiyenin ran-ABD arasndaki gerilimin düürülmesine dair çabalarn sürdüreceklerini dile getiren çavuolu, Bu sorunun çözülmesi ya da gerginliin azaltlmas için önümüzdeki günlerde yine dier ülkelerle birlikte çaba sarf etmeye devam edeceiz. Bildiiniz gibi çaramba günü de (Rusya Devlet Bakan) Putin stanbula geliyor. Putin ile bu konular Sayn Cumhurbakanmz bizzat ele alacak. Özellikle burada hepimizin ortak endiesi Irakn dier ülkeler için, üçüncü ülkeler için bir çatma alanna dönümemesi. Bu Irak için ve bölgemiz için çok ciddi bir risktir. Irakla da temaslarmz devam ediyor. Irak Cumhurbakan Berhem Salihin de ayn endieler içinde telefon görümesinde gördük. Dolaysyla bu iddet sarmalnn azaltlmas için biraz önce de söylediim gibi biz üzerimize düeni yapmaya devam edeceiz.

RUSYA LE ANLAAMADIIMIZ KONULAR VAR

2019 ylnda Rusya ile ilikilerin daha da ileri gittiini vurgulayan çavuolu, öyle devam etti: Birlikte sürdürdüümüz projelerin hayata geçmesi bakmndan önemli bir yl oldu. 8 Ocakta Türk Akm projesinin açln gerçekletireceiz. Rusya ile her ey iyiye gidiyor mu derseniz anlaamadmz noktalarn olduunu söyleyebiliriz. Gerek Suriye içinde gerekse Krm gibi konularda ve Karadenizde anlaamadmz noktalar var. imdi Libyada da iki önemli aktör haline geldik. Libya ile ilgili bir atekesin salanmasnda ikili düzeyde de Rusya ile çalmalarmz sürdürüyoruz. Anlaamadmz noktada diyaloun devam etmesi önemli.

Dileri Bakan çavuolu, Libyadaki iç savaa ilikin, Bu savan kazanan olmaz. Eer durdurmazsak uzun süre devam edebilir dedi.

Ana Sayfaya Git