Çavuşoğlu'ndan ABD'ye S-400 tepkisi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Washington'un S-400 konusundaki tutumunun müttefiklik ruhuna uymadığını söyledi.

Haberler 06.04.2019 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD temaslarn sürdüren Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, ttifakn kuruluunun 70. yldönümü dolaysyla Washingtonda düzenlenen NATO Dileri Bakanlar Toplantsna katlarak açklamalarda bulundu.

çavuolu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenbergin Hangi silah alaca her NATO üyesi ülkenin ulusal karardr açklamasnn hatrlatlmas üzerine, Amerikann bu konudaki dayatmasnn hem müttefiklik ruhuna, hem de uluslararas hukuk düzenine uymadn dile getirdi.

Stoltenbergin bu sözlerinin, Bakan Yardmcs Mike Pencein Türkiye, seçimini yapmal açklamasyla çeliip çelimediinin sorulmas üzerineyse çavuolu, kili ilikiler bakamndan karlkl sayg gelitirmemiz lazm, dolaysyla Sayn Pencein yapt açklamaya Bakan Yardmcs Fuat Oktay Bey gayet güzel bir biçimde cevap vermi oldu. Buna benzer üslup ve yöntemlerle, ilikilerimizin bir yere gitmesi mümkün deil, Dayanma, ibirlii, samimiyet içinde, diyalog zemininde, karlkl sayg anlayyla ilikilerimizi gelitirebiliriz. diye konutu.

Pompeonun sözleri gerçekleri yanstmyor

Önceki gün Dileri Bakan Mike Pompeo ile görümesine ilikin yaplan Bakanlk açklamasnn, görümenin içeriini yanstmadn söyleyen çavuolu, Biz de çok ardk, gerek açklamann tonuna baktmz zaman, gerekse orada Pompeonun bize söyledii iddia edilen cümlelere baktmz zaman gerçekleri yanstmadn görüyoruz. dedi.

Ankarann çok tarafl bir d politika izlediinin altn çizen çavuolu, Türkiyenin bir seçim yapmak zorunda olmadn söyledi.

S-400lerin NATO sistemlerine entegre edilmeyecei gibi, NATO sistemlerine bir risk veya tehdit de oluturmayacan yineleyen çavuolu, Bu konuda ortak bir teknik çalma grubu oluturalm dedik. Bu önerimizi de yine dün Pompeoya ilettik. Genel Sekreter Stoltenberge de bu konuda öncülük yapmasn özellikle söyledik. Bizim acil bir hava savunma sistemine ihtiyacmz vard ve müttefiklerimizden de alamadmz için bu S-400ü almak durumunda kaldk. Biz yeni yönetim geldikten sonra da yine Amerikadan Patriot almak için mektubu gönderdik. 17 ay sonra bize cevap geldi. dedi.

Patriot konusunu Amerikayla görümeye devam ettiklerini kaydeden çavuolu, ancak ABD Kongresinden Patriot satnn onayna dair bir garanti verilmediine vurgu yapt.

Ana Sayfaya Git