Çipras'a 'seçim' şoku

Yunanistan’da yapılan seçimlerde hükümet partisi SYRİZA’nın büyük düşüş kaydetmesi üzerine Başbakan Aleksis Çipras erken seçim ilan etti.

Haberler 28.05.2019 - 11:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yunanistanda dün yaplan Avrupa Parlamentosu, Eyalet ve Belediye seçimlerinde muhalefet partisi Yeni Demokrasi (YD) büyük farkla öne geçti. Seçim öncesi konumasnda Babakan çipras Pazar günü hükümet seçmiyoruz, ancak kullanlacak oyun önemi büyük. Eer halkn güvenini temin edebilirsek programmz uygulayabileceiz, edemezsek, her ihtimal açk. SYRZAnn düük oy oran, serüvenlere neden olacak demi, erken seçim ihtimalini öne sürmütü.

SEçM OKU

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde imdiye kadar yaplan oy saymnda hükümet partisi SYRZA ile ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi arasndaki farkn YDnin lehine yüzde 9u amas üzerine Babakan çipras erken seçime gidilmesine karar verdi. Bu, çiprasn 2014ten bu yana ilk malubiyeti. YD Bakan Kiryakos Mitsotakis ilk sonuçlar açklandktan sonra yapt açklamada imdiye kadar kaydedilen oylar, halkn hükümeti onaylamadn, hükümete güvenmediini gösteriyor. Ülkenin iyilii için Babakann istifa etmesi gerek dedi. Bu gelimeler ardndan halka hitap eden Aleksis çipras hükümetin kaydettii baarlara deindikten sonra ald düük orann mesajn aldn Gelecek sizlerin elinde, halkn elinde, bu yüzden söz sizin eklinde konuup Eylül sonlarnda gerçeklemesi gereken genel seçimlerin, yerel seçimlerin ikinci turu ardnda, 30 Haziranda yaplacan ilan etti. Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, Müslüman Türklerin youn yaad Rodopi ve Ksanthi (skeçe) illerinde Dostluk, Eitlik, Bar partisi (DEB) büyük baar kaydetti. imdiye kadar açklanan sonuçlara göre DEP, Rodopide birinci, Ksantide üçüncü sray ald.

Nerdeyse tümünde YD partisinin önde geldii toplam 13 eyalet ve 325 belediye bakanlarndan ilk turda çkmay baaramayan ve en çok oyu alan iki aday, 2 Haziranda tekrar seçimlere gidecek. Kazanan adaylar, 1 Eylülde 5 yl sürecek görevlerini devralacak.

Ana Sayfaya Git