"DAEŞ'in güçlendiğini gördük"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Suriyeli muhaliflerle gerçekleştirdiği bir toplantının ses kaydı sızdırıldı. Kerry burada, DAEŞ'in yükselişini farkettiklerini ancak bunun Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed üzerinde baskı kuracağını düşündükleri için müdahale etmediklerini söyledi.

Haberler 08.01.2017 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Dileri Bakan John Kerrynin 22 Eylülde New Yorkta Suriyeli muhalifler ve baz batl diplomatlarla gerçekletirdii yaklak 40 dakikalk toplantnn ses kayd szdrld. WikiLeaks internet sitesi tarafndan szdrlan kaytta Kerry, DAEin yükseliini farkettiklerini ancak bunun Suriye Devlet Bakan Bear Esed üzerinde bask kuracan düündükleri için müdahale etmediklerini söyledi. Kerry u ifadeleri kulland:

Rusya devreye girdi, çünkü DAE güçleniyordu. DAEn ama yürüme olasl tehdit ediciydi. te Rusya bu yüzden devreye girdi. çünkü bir DAE hükümeti istemiyorlard ve Esedi desteklediler. Ve bunun [DAEin] büyüdüünü biliyorduk. zliyorduk. IDin güçlendiini gördük. Ve Esedin tehdit altnda olduunu düündük. Esedi muhtemelen müzakere masasna oturtabiliriz diye düündük. Ama Esed masaya oturmak yerine Putinin desteini ald.

Kongre, askeri müdahaleyi oylamay reddetti

Kerry, Suriye rejimine yönelik askeri müdahalenin neden yaplamadn ise öyle açklyordu:

Suriyede güç kullanlmas lehine konutum. Bunu savundum. Kalkp (kimyasal) silahlar yüzünden Esede saldracamz duyuran benim. Sonrasnda ise olaylar baka bir sürece doru evrildi. Ama sonuç itibaryla, Kongre, bunu oya sunmay dahi reddetti. Tony Blair, parlamentoya gitti ve oylamay kaybetti.

Kerry, görevin sona ermesi sebebiyle düzenledii basna veda toplantsnda da 2013te yaplmas düünülen bu müdahaleyle ilgili ngiltere parlamentosunun hayr oyu yüzünden i yürümedi, yoksa Obama Suriyede güç kullanmaya kararlyd açklamasnda bulundu. Bu tarihte Esede bal güçlerin kimyasal silah kulland tespit edilmiti.

Bolca silah göndermek ie yaramyor

Kerry, ses kaydnda muhaliflere silah göndermenin ie yaramadn öne sürerek u ifadeleri kullanyor;

Suriyedeki silahl gruplar çok büyük destek alyor. Sadece Amerika Birleik Devletlerinde deil, baka ortaklardan da... Katar, Türkiye, Suudi Arabistan... çok büyük miktarda silah ve para girii oluyor. Fakat bolca silah göndermek, bakalarnn da daha fazla silah göndermesine neden oluyor. Ve bu da Halep [gibi vakalara] yol açyor.

Ana Sayfaya Git