"DEAŞ'ın Irak'taki kaynaklarının kurutulması için 5 yıla ihtiyaç var"

IKBY Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver: "Örgüt şu anda El Kaide gibi kendini yer altında tekrar organize ediyor. Yol üstünde ise küçük kontrol noktaları kurarak eylem düzenliyor" "Uluslararası koalisyon güçlerinin istihbarat raporlarına göre, DEAŞ'ın mali ve diğer kaynaklarının kurutulması için 5 yıla ihtiyaç var"

Haberler 04.07.2018 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Pemerge Bakanl Genel Sekreteri Cabbar Yaver, terör örgütü DEAn Iraktaki mali ve dier kaynaklarnn kurutulmas için 5 yla ihtiyaç olduunu belirtti.

Yaver, DEAn Iraktaki varl ve mevcut yaps hakknda deerlendirmelerde bulundu.

Irak Babakan Haydar el-badinin, Aralk 2017 tarihinde DEAn Iraktaki varlnn sona erdiini duyurduunu ancak bunun henüz gerçeklemediini belirten Yaver, unlar ifade etti:

Uluslararas koalisyon güçlerinin istihbarat bilgilerine göre, Irakn 2nci büyük kenti Musulu ele geçiren, bir ara ülkenin üçte birini elinde tutan, petrol satarak mali gelir elde eden DEAn, bir müddet etkisiz hale getirilecei ancak daha sonra baka bir isim altnda harekete geçecei yönünde öngörüler var. Örgüt u anda El Kaide gibi kendini yer altnda tekrar organize ediyor. Yol üstünde ise küçük kontrol noktalar kurarak eylem düzenliyor.

Örgütün askeri alanda büyük bir darbe almasndan sonra, yeniden yaplanma içerisine girdiini dile getiren Yaver, DEAn özellikle Kerkük-Badat karayolu ve çevresindeki eylemlerinde bariz bir artn meydana geldiini aktard.

DEAn Iraktaki kaynaklar

Eylemlerin dikkatli incelenmesiyle teröristlerin nasl bir kapasiteye sahip olduunun ortaya çkarlabileceini anlatan Yaver, Örgütün yapt son eylemler ele alnrsa, birkaç saat içinde sokaklar tutarak insan kaçrmas, fidye almas veya intihar eylemi düzenlemesi örgütün elinin zayfladn gösteriyor. Ancak halk arasnda korku yaymaya devam ediyor. Eylemleri küçük olabilir ancak halkn moralini bozuyor. deerlendirmesinde bulundu.

Örgütün Iraktaki varlnn devamna da deinen Yaver, Uluslararas koalisyon güçlerinin istihbarat raporlarna göre, DEAn mali ve dier kaynaklarnn kurutulmas için 5 yla ihtiyaç var. dedi.

Yaver, Irak merkezi hükümetinin baz bölgelerde denetiminin olmadn hatrlatarak unlar kaydetti:

DEAn, Irakta elinde tuttuu herhangi bir bölge yok ancak baz kentlerde rahatça hareket edebiliyor. Buna karlk Irak merkezi hükümetinin denetiminde olmayan baz bölgeler var. Mesela Diyala ve Salahaddin vilayetleri arasndaki stratejik Hemrin Da silsilesi Irak merkezi hükümetinin tam olarak kontrolünde deil. Bu dalar çok önemlidir. Bunun yannda Musulun sahra bölgeleri de öyle. Örgüt bu bölgede rahatlkla dolaabiliyor.

Ana Sayfaya Git