Deyrizor'da YPG/PKK-DEAŞ çatışması

Suriye'nin Deyrizor ilinde YPG/PKK ile yapılan anlaşmaya uymak istemeyen yabancı DEAŞ'lılar ile bölgeyi işgal eden YPG/PKK arasındaki çatışma, düşük yoğunlukta sürüyor.

Haberler 13.03.2019 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyenin Deyrizor ilinde bir beldede skan terör örgütü DEA mensubu küçük bir grup ile YPG/PKK arasnda çatma iddeti azalarak sürüyor.

YPG/PKK ve ABD, Suriye-Irak snrndaki Deyrizor ilinin Bagoz beldesinde, bahçe ve kamplarn yer ald alanda skan son DEAl grupla 15 ubatta tahliye konusunda anlamaya varmt. Anlama çerçevesinde o tarihten itibaren çok sayda DEAl beldeden ayrlarak teslim olmutu.

Yerel kaynaklara göre, iki örgü arasndaki anlamaya katlmayan DEA içindeki yabanclardan oluan küçük bir grup ile YPG/PKK arasnda önceki gece balayan çatma sürüyor.

Son grubun da teslim olmas için saldr balatan YPG/PKKya ABD öncülüündeki koalisyon da hava destei veriyor.

Dün gece, koalisyon uçaklar, DEAllarn bulunduu kamplar bölgesi olarak bilinen alana hava saldrs düzenledi.

Bu srada YPG/PKK, DEAn kazd tünellerin bir ksmn ele geçirdi. DEAn tünellere gizledii silahlar, YPG/PKKnn eline geçerken, buna cevap olarak DEAn intihar saldrlar düzenledii örenildi.

Kaynaklar, bu sabahtan itibaren çatmalarn iddetinin azaldn bildirdi.

- YPG/PKK-DEA arasndaki anlama

AA, 2 Martta iki terör örgütü arasndaki tahliye anlamasnn içeriine ulamt. YPG/PKK, Suriyede teslim olan DEAl teröristler ve ailelerine, kendi igal bölgesi dna çkarma sözü vererek, teröristlerin yine Türkiye topraklarna szmalarnn önünü açmt. Anlama çerçevesinde DEAllardan 300e yaknn salverilmiti.

YPG/PKKnn serbest brakt ve Türkiye snrna ulamalarnn önü açlan yüzlerce DEAlnn akbeti bilinmiyor.

- Hakimiyet durumu

DEAn igal alan Suriye topraklarnn yaklak yüzde 2sine gerilerken, YPG/PKK ise Suriye topraklarnn yüzde 28ini igal ediyor.

Rejim güçleri ülkenin yaklak yüzde 60nda hakimiyetini sürdürürken, askeri muhalifler ve rejim kart silahl gruplarn kontrol ettii alan ülke topraklarnn yaklak yüzde 10una karlk geliyor. ABDnin Suriyede müttefiki YPG/PKK igalindeki alanda 18 üssü ve 2 bin civarnda personeli bulunuyor.

Ana Sayfaya Git