Dışişleri Bakanı: İdlib'de askeri çözüm felaket olur

'Ateşkesi devam ettirmek için Rusya'yla çalışmaya devam etmemiz lazım.'

Haberler 25.08.2018 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mevkida Sergey Lavrovla görümek için Rusyan bakenti Moskovaya giden Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, düzenlenen ortak basn toplantsnda dlibde askeri bir çözüm felaket olur dedi. çavuolu, dlib çatmaszlk alannn korunmas insani açdan, terörle mücadele açsndan önemlidir eklinde konutu.

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, Rus mevkida Sergey Lavrov ile Moskovada ortak basn toplants düzenledi. Suriye ile ilgili olarak, Atekesi devam ettirmek için Rusyayla çalmaya devam etmemiz lazm ifadelerini kullanan çavuolu, dlib çatmaszlk alannn korunmas insani açdan, terörle mücadele açsndan önemlidir eklinde konutu.

çavuolu, Bir taraftan atekesi devam ettirmek için birlikte çalmaya devam etmemiz lazm. Dier taraftan siyasi süreç için çabalarmz artrmamz gerekiyor. Anayasa komisyonu konusunda listeler verildi, bir an önce oluturulmas ve çalmalara balamas Suriyenin gelecei için önemlidir. Biz bu süreci destekliyoruz diye konutu.

Dileri Bakan çavuolu, dlibde 3 milyondan fazla sivil yayor. Dier bölgelerden koridor açld zaman siviller deil, baz radikal gruplar da dlibe gelmitir. Gözlem noktalarn olutururken zorluk çkard bu radikal gruplar. Teröristlerle dier insanlar ayrt etmemiz lazm. Bizim için terör örgütlerinin hepsi ayndr. Burada askeri bir çözüm felaket olur ifadelerini kulland.

LAVROV: VZE KOLAYLII ÜZERNDE çALIACAIZ

Rusya Dileri Bakan Sergey Lavrov da yapt açklamada, Türk vatandalarna vize uygulamasnda kolaylatrmalar için ortak istiare mekanizmas kurulmasnda anlatk. ifadelerini kulland. Lavrov, Ticaretimiz arasndaki engellerin kaldrlmas konusunda mutabakat saladk. Gelecek yl turizm yl olacak Türkiye ve Rusya arasnda. Bu sene Türkiyeye giden Rus turist says 5 milyonun üzerine çkacaktr. Vize konusunda istiare mekanizmas oluturulacak diye konutu.

Suriyedeki gelimelere de deinen Lavrov, unlar kaydetti:

Bugün ilgi odamz Suriye meselesi oldu. Suriyeli mültecilerin evlerine dönüü için uygun ortam oluturulacak. Oradaki teröristlerin köklerinin kaznmas ülkenin istikrar kavumas görüüldü.

dlibde birçok sivil var ve silahl muhalifler de var. Bu silahl muhalifler çözüm sürecine katlmay arzuluyor fakat on binlerce militan var orada. El Nusraya mensup militanlar bunlar. Bölgeyi denetim altna almaya çalyor.

Anayasa komitesinin oluturulmas konusunda de Mistura ilgileniyor. Listeleri Rusya hazrlamad, bu konuyu Türkiye koordine etti. Bizim liste ile ilgili bir sorunumuz yok.

ESAD DLBE ARET ETMT

Rusya Hava Kuvvetlerinin desteiyle Suriyenin yüzde 95inde kontrolü ele geçiren Devlet Bakan Bear Esad, bir sonraki hedeflerinin ülkenin kuzeybatsnda cihatçlarn younlat dlib kenti olacan belirtmiti.

BM yetkilileri, dlibe askeri müdahale yaplmas halinde kentten 250 bin ila 700 bin kiinin Türkiyeye göç edebileceini söylemiti.

Ülkenin farkl yerlerinden kaçan silahl muhaliflerin ailelerinin de katlmyla kentin nüfusunun ikiye katlanarak 2,5 milyona kadar çkt biliniyor.

Ana Sayfaya Git