Dışişleri Bakanı: İdlib'de askeri çözüm felaket olur

'Ateşkesi devam ettirmek için Rusya'yla çalışmaya devam etmemiz lazım.'

Dışişleri Bakanı: İdlib'de askeri çözüm felaket olur

Mevkidaşı Sergey Lavrov'la görüşmek için Rusya'nı başkenti Moskova'ya giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, düzenlenen ortak basın toplantısında "İdlib'de askeri bir çözüm felaket olur" dedi. Çavuşoğlu, "İdlib çatışmasızlık alanının korunması insani açıdan, terörle mücadele açısından önemlidir" şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Moskova'da ortak basın toplantısı düzenledi. Suriye ile ilgili olarak, "Ateşkesi devam ettirmek için Rusya'yla çalışmaya devam etmemiz lazım" ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, "İdlib çatışmasızlık alanının korunması insani açıdan, terörle mücadele açısından önemlidir" şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, "Bir taraftan ateşkesi devam ettirmek için birlikte çalışmaya devam etmemiz lazım. Diğer taraftan siyasi süreç için çabalarımızı artırmamız gerekiyor. Anayasa komisyonu konusunda listeler verildi, bir an önce oluşturulması ve çalışmalara başlaması Suriye’nin geleceği için önemlidir. Biz bu süreci destekliyoruz" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, " İdlib’de 3 milyondan fazla sivil yaşıyor. Diğer bölgelerden koridor açıldığı zaman siviller değil, bazı radikal gruplar da İdlib’e gelmiştir. Gözlem noktalarını oluştururken zorluk çıkardı bu radikal gruplar. Teröristlerle diğer insanları ayırt etmemiz lazım. Bizim için terör örgütlerinin hepsi aynıdır. Burada askeri bir çözüm felaket olur" ifadelerini kullandı.

LAVROV: VİZE KOLAYLIĞI ÜZERİNDE ÇALIŞACAĞIZ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da yaptığı açıklamada, "Türk vatandaşlarına vize uygulamasında kolaylaştırmalar için ortak istişare mekanizması kurulmasında anlaştık." ifadelerini kullandı. Lavrov, "Ticaretimiz arasındaki engellerin kaldırılması konusunda mutabakat sağladık. Gelecek yıl turizm yılı olacak Türkiye ve Rusya arasında. Bu sene Türkiye’ye giden Rus turist sayısı 5 milyonun üzerine çıkacaktır. Vize konusunda istişare mekanizması oluşturulacak" diye konuştu.

Suriye'deki gelişmelere de değinen Lavrov, şunları kaydetti:

Bugün ilgi odağımız Suriye meselesi oldu. Suriyeli mültecilerin evlerine dönüşü için uygun ortam oluşturulacak. Oradaki teröristlerin köklerinin kazınması ülkenin istikrar kavuşması görüşüldü.

İdlib'de birçok sivil var ve silahlı muhalifler de var. Bu silahlı muhalifler çözüm sürecine katılmayı arzuluyor fakat on binlerce militan var orada. El Nusra’ya mensup militanlar bunlar. Bölgeyi denetim altına almaya çalışıyor.

Anayasa komitesinin oluşturulması konusunda de Mistura ilgileniyor. Listeleri Rusya hazırlamadı, bu konuyu Türkiye koordine etti. Bizim liste ile ilgili bir sorunumuz yok.

ESAD İDLİB'E İŞARET ETMİŞTİ

Rusya Hava Kuvvetleri'nin desteğiyle Suriye'nin yüzde 95'inde kontrolü ele geçiren Devlet Başkanı Beşşar Esad, bir sonraki hedeflerinin ülkenin kuzeybatısında cihatçıların yoğunlaştığı İdlib kenti olacağını belirtmişti.

BM yetkilileri, İdlib'e askeri müdahale yapılması halinde kentten 250 bin ila 700 bin kişinin Türkiye'ye göç edebileceğini söylemişti.

Ülkenin farklı yerlerinden kaçan silahlı muhaliflerin ailelerinin de katılımıyla kentin nüfusunun ikiye katlanarak 2,5 milyona kadar çıktığı biliniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz