Dışişleri'nden ABD'ye 'İnsan Hakları Raporu' tepkisi

Dışişleri Bakanlığı'nca ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye İnsan Hakları Raporu'na, kaynağı belirsiz iddialar ve asılsız suçlamalar içerdiği, objektiflikten uzak ve siyasi nedenlerle hazırlandığı belirtilerek, tepki gösterildi.

Haberler 14.03.2020 - 12:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan yaplan yazl açklamada, ABD Dileri Bakanlnca her yl 190n üzerinde ülke için hazrlanarak ABD Kongresine sunulan nsan Haklar Raporlarnn 11 Mart 2020de yaymland hatrlatld. 2019 yln inceleyen bu çalma çerçevesinde hazrlanan Türkiye nsan Haklar Raporunun, kayna belirsiz iddialar ve aslsz suçlamalar içerdii, objektiflikten uzak olduu ve siyasi saiklerle hazrland görülmektedir denilen açklamada, unlar kaydedildi:

Raporda FETÖden Gülen hareketi olarak bahsedilmek suretiyle, 15 Temmuz hain darbe giriiminin faili, ülkemize yönelik varolusal bir tehdit olan terör örgütü adeta masum bir sivil yaplanma gibi gösterilmeye çallmaktadr. ABDnin bu terör örgütüyle mücadelemizi hala idrak etmek istemediini gösteren bu anlay, FETÖnün ehit ettii yüzlerce vatandamzn en temel insan hakk olan yaam hakkn da hiçe saymak anlamna gelmektedir. Bu terör örgütüne ilikin ortaya konulan onca kantn görmezden gelinmesi ise, bu ylki raporun da Türkiye düman malum çevrelerin iddialar temel alnarak hazrlandn göstermektedir.

TÜRKYEYE VEREBLECE DERS YOK

Raporda, Bar Pnar Harekatnda sivillerin ve sivil altyapnn hedef alndna yönelik iddialarn gerçeklerle ilgisinin olmad belirtilerek, unlar kaydedildi:

Bamsz ve muteber kurumlarca dorulanmayan propaganda mahiyetindeki bu tür iddialara raporda yer verilmesinin izah bulunmamaktadr. DEA terör örgütüyle mücadele uruna Suriye ehirlerini yerle bir edenlerin, Suriyede icra ettii terörle mücadele harekatlarnda sivillerin ve sivil altyapnn korunmasna azami özen gösteren ve bu harekat alanlarnda örnek gösterilecek istikrarlatrma faaliyetlerine imza atan Türkiyeye verebilecei ders yoktur. DEAla Mücadele Uluslararas Koalisyonunun kendisi dahi 2019 sonuna kadar düzenledii hava saldrlar sonucunda asgari 1370 sivilin öldürüldüünü kabul etmektedir. Esasen bu rapordaki birçok iddiaya cevap verecek nitelikte bilgiler, ülkemizin Birlemi Milletler Evrensel Periyodik nceleme Mekanizmas (EPM) üçüncü tur incelemesi çerçevesinde Ekim 2019da yaymlanan ulusal raporunda yer almaktadr. En kapsaml uluslararas insan haklar inceleme süreci olan EPMe ve bu çerçevede ülkemizce tüm dünyayla paylalan somut verilere raporda hiç yer verilmemi olmas manidardr.

Açklamada ayrca Türkiyenin, insan haklarnn korunmas ve gelitirilmesi için önemli admlar att, Yeni Yarg Reformu Stratejisi ve bu çerçevede kabul edilen ilk Yarg Paketi ile nsan Haklar Eylem Plannn bu konudaki en somut örnekler olduu kaydedildi.

Ana Sayfaya Git