Doğu Guta'da Esed rejiminin yıktığı camide ezanlar susmuyor

Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin düzenlediği şiddetli saldırılar sırasında yıkılan Doğu Guta'daki Huzeyfe Camisinin 20 yıllık müezzini Ebu Gassan, enkaz haline gelen camide ezan sesinin kesilmesine izin vermiyor. Devam eden abluka ve şiddetli saldırılar nedeniyle harabeye dönen sokaklarda yıkıntıların arasından geçerek Huzeyfe Camisine gelen Ebu Gassan, 5 vakit ezan okumaya ve tek başına da olsa namazlarını burada kılmaya devam ediyor.

Haberler 11.03.2018 - 11:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Esed rejimi ve destekçilerinin, abluka altnda tuttuklar Dou Gutaya hava ve karadan düzenledii iddetli saldrlar, pek çok sivilin yaamn yitirmesine neden olurken çok sayda ev, bina ve camiyi de yerle bir etti.

Yllarca ilim ve ibadete ev sahiplii yapan Dou Gutadaki pek çok tarihi camiden biri olan Huzeyfe Camisi, 19 ubattan itibaren iddetlenen rejim saldrlar sonrasnda minaresi, mihrab ve d duvarlarnn büyük ksm yklarak kullanlamaz hale geldi.

- Yklan camiden günde be vakit ezan sesi yükselmeye devam ediyor

Huzeyfe Camisinde yaklak 20 yl boyunca müezzinlik yapan Ebu Gassan lakapl Muhammed Selilo, hlihazrda yerle bir olan mihrabn önünde güzel sesiyle günde be vakit ezan ve sela okumay sürdürüyor.

Devam eden saldrlar nedeniyle boalan sokaklardan geçerek günde be vakit caminin yolunu tutan Ebu Gassan, tek bana da olsa namazn camide, ykntlar ortasnda eda ediyor.

- Cemaatsiz kalan camide tek bana namaz klyor

Ebu Gassan, yaklak 20 yldr namazlarn kld ve neredeyse her vakit ezan okuduu bu caminin yerle bir olmasnn çok üzücü olduunu söyledi.

Huzeyfe Camisinin bir zamanlar her vesileyle bölge halknn bir araya geldii bir buluma noktas olduunu anlatan Ebu Gassan, Camide bölge halkyla bir araya gelir, namazlarmz klar, Kuran okur, zikir çeker ve sohbetler ederdik. Ramazan aylarnda teravihlerin klnd bu camide Kuran- Kerim okuma dersleri verirdik. dedi.

- Her yeri bombaladlar, kiliseleri bile vurdular

Ebu Gassan, iç savan balamasyla birlikte rejim güçlerinin Dou Gutadaki ibadet yerlerini de hedef almaktan çekinmediini belirterek, Her yeri bombaladlar, kiliseleri bile vurdular. diye konutu.

Saldrlar nedeniyle insanlarn Dou Gutay terk etmek zorunda kaldn dile getiren Ebu Gassan, unlar söyledi:

Bu cami 1989 ylnda yeniden ina edildi. Benim için çok güzel anlarla dolu olan buray, saldrlara ramen terk edemedim. Burada sadece ben kaldm diyebilirim.

- Rejim ve Ruslarn rastgele saldrlarnda gördüünüz gibi cami yerle bir oldu

Ömrünün geçtii bu camiyi çok sevdiini ve aralarnda güçlü bir ba olduunu vurgulayan Ebu Gassan, öyle konutu:

Rejim ve Ruslarn rastgele saldrlarnda gördüünüz gibi cami yerle bir oldu. Ama inann her zaman buraya geliyorum, tek bama da olsam gelip namazm burada klyorum. Caminin yklmas günde be vakit buraya gelip ezan okumama ve namazlarm burada klmama engel deil. nsan hatralarndan ve doduu topraktan hiçbir zaman vazgeçemiyor.

Muhaliflerin kontrolündeki Dou Gutada 400 bin kii 5 yldr abluka altnda yayor.

Dou Guta, Astana anlamalarnda Gerginlii Azaltma Bölgesi ilan edilmesine ramen Rusyann garantörlüünü üstlendii Esed rejimi, geçen yl nisan ayndan itibaren bölgeye yönelik ablukasn sklatrp, son aylarda da saldrlarn iddetlendirdi.

nsani krizin derinletii bölgede, yüzlercesi acil durumda binlerce sivil hasta tahliye edilmeyi bekliyor. Bunlarn birçounu çocuk veya ileri evrede kanser hastalar oluturuyor. Dou Gutal çok sayda bebek ve çocuk da açlk ve tbbi yetersizlik sebebiyle yaamn yitirdi.

Ana Sayfaya Git