"Doğu Guta'da gökyüzü bile ablukadaydı"

Suriye'deki Beşşar Esed rejiminin kuşatmasındaki Doğu Guta'dan tahliye edilmek zorunda kalan siviller, gün ışığı ve bir dilim ekmeğe hasret oldukları, bebeklerini toprağa verdikleri günleri anlattı.

Haberler 20.04.2018 - 09:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rejim ve destekçilerinin, bakent amda 5 sene ablukada tuttuktan sonra Rusya ile varlan anlama gerei bölgeden çkmasna izin verdii sivillerden bir ksm, Frat Kalkan Harekatnda kurtarlan Bab ilçesine snd.

Buradaki geçici barnma merkezlerinde AA muhabirine konuan sivillerden Ebu Mahmut isimli bir kuatma maduru, Dou Gutada hayatn küçük, büyük herkes için çok zor olduunu vurgulad.

Arpadan ekmek yaptrmak için de bütçe ayrlmas gerektiini belirten Ebu Mahmut, Paras olan ekiyordu. Deirmene götürüp un haline getiriyordu. Ekmek yapyordu. Arpa alabileceimiz tek bir tüccar vard. Tüm Gutaya o hakimdi. Bölgeye getirip satt her bir kilodan komisyon alrd. Esed rejimiyle bir nevi ortak çalyordu. Koyunlara vereceiz. diye alr, kendimiz yerdik. diye konutu.

Domates ekip yazn meyvesini, kn konservesini yiyerek aylar geçirdiklerini anlatan Ebu Mahmut, Ablukada olduumuz sürece patates görmedik. Patates yemeini özlemitik. Bal kabaklarn piirir, çocuklara patates diye verirdik. dedi.

- 12 kii bir olduk, bir kilogram muz aldk. Yeenlerimizden biri kabuklaryla yedi

Ebu Mahmut, sözlerini öyle sürdürdü:

Meyve nedir görmedik ki. Mehur tüccarmz bir keresinde bölgeye meyve soktu. 12 kii bir olduk, bir kilogram muz aldk. Yeenlerimizden biri kabuklaryla yedi. Nasl yeneceini bilmiyordu. çocuklar araç yakt elde edebilmemiz için sokaklardaki plastikleri toplard, mazot yapanlara satard. Günde bir öün yemek yiyorduk. Baba ve anne olarak biz sabrediyorduk, yemiyorduk. çocuklarmza yediriyorduk.

Bölgede uzun süre önce ilaçlarn tükendiini, bulunan ilaçlarn da tarihlerinin geçmi olduunu söyleyen Ebu Mahmut, Bir ekip vard. Terk edilmi binalardaki ilaçlar topluyordu. htiyac olanlara datyordu. çocuklarmdan birinin karn ars vard. Sormadm, gitmediim yer kalmad. Sonra kendim baharatlardan karm yaptm, ilaç diye verdim. eklinde konutu.

Ebu Mahmut, son 3 aylarnn snaklarda geçtiini belirterek çocuklarmz güne n aylarca göremediler. çocuklar dar çkp oyun oynamak istiyorlard. Sürekli kzyorduk çocuklara. çocuklar bir bizim kzmalarmzdan bir de rejimin bombalarndan çok çekti. ifadelerini kulland.

- Gökyüzü bile ablukadayd

7 Nisanda kimyasal silahla vurulan Duma ilçesinden Mahmut ahap, Dou Gutada en deerli ey ekmekti. Arpa alabilmek için 2-3 gün srada beklerdik. 3 veya 5 kilogram alr, 3 günlük ekmek yaptrrdk. Ekmek olmaynca spanak yerdik. Sebze ekmeye çalrdk. Ekilecek arazi çok azd. Her yer bina enkazyd.

ahap, öyle devam etti:

Dou Gutada gökyüzü bile ablukadayd. Snaklarda yayorduk. Kimyasal silah saldrlarnda gözümüzün önünde ölenler oldu. nsan haklar örgütleri rejime bask yapp giremez miydi? Tahliye edilirken otobüslerden gördük, hiçbir eyi saklamyorlard. Kimyasal füzeleri sergiliyorlard. Aratrmaya gelenler bizden delil istiyorlard. Onlara Gidin ölülerimize bakn. Bahçeli evlerin bahçelerinin tamamna ölüleri serdiler. dedim. Tahliye edilmeden 1 gün önce 4 yandaki kzm topraa verdim. Terörist miydi bu çocuk? Saldrlarda 7 çocuum öldü. Cephe hattn vurmuyordu ki sivilleri vuruyordu. Bizim hayatmz böyleydi. Ne kadar konusam o kadar cannz acyacak.

Mahmut ahap, En zengin kii bile kahvaltlk alamazd. Yourt, zeytinya, eker, çay, hiçbirini alamazdk. Evimiz ykld. Her eyimizi kaybettik. Hayattan beklentim kalmad. dedi.

- 5 yl elektriksiz yaadlar

Dumal Ebu Yasin de ramazan aylarnda iftar ve sahuru birer gün arayla yaptklarn belirterek çocuklar sabah kalktklarnda aç olduklarn söylerlerdi. çocuklar bir eyler toplamaya gönderirdik ama geri gelecekler mi bilmezdik. Bir füze atldnda en az 5-10 kii ölüyordu. Kimyasal silah saldrsnda aile reisleri evlerine bir eyler götürmek için dar çkp döndüklerinde snaklardaki ailelerinin öldüünü gördüler. ifadesini kulland.

Ebu Yasin, 2 ubat 2013te elektriklerinin kesildiini, 14 Nisan 2018de tahliye edilene kadar elektriksiz yaadklarn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git