"Doğu Guta'ya hala erişim izni yok"

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP), Suriye'de Beşşar Esed rejiminin abluka ve yoğun saldırılar sonucu ele geçirdiği Doğu Guta'da yaklaşık 200 bin sivilin kaldığını, rejimin BM'ye halen bölgeye erişim izni vermediğini bildirdi.

Haberler 25.04.2018 - 08:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

WFP Suriye Direktörü Jakob Kern, BM Cenevre Ofisinde düzenledii basn toplantsnda, milyonlarca Suriyeli sivilin yaad dlibe yönelik yaplacak bir saldrnn sonuçlarnn Halep, Rakka ve Dou Gutaya göre çok daha büyük felaketlere yol açaca uyarsnda bulundu.

dlibde Suriyenin farkl bölgelerinden yerinden edilmi sivillerin de barndn anmsatan Kern, Bölgenin yüzölçümü ve nüfusu dikkate alndnda buraya yaplacak bir saldr çok daha büyük bir felakete yol açar. ifadesini kulland.

Kern, ülkede bir an evvel bar sürecinin balamas gerektiinin altn çizerek, Suriyede 7 yldr süren sava artk insanlar bktrd. Suriyeliler bar ve normal hayatlarna tekrar dönmek istiyorlar. diye konutu.

Esed rejiminin yaklak 2 hafta önce ele geçirdii Dou Gutadaki son duruma da deinen Kern, öyle konutu:

Dou Gutaya hala eriim izni yok

Dou Guta artk kuatma altnda deil ama hala WFP ekiplerinin bölgeye ulamas için eriim iznimiz yok. Suriye rejimi hala eriim izni vermedi. Suriyede (rejimden) bir izin almadan bir yerden baka bir yere hareket etmenize müsade edilmiyor. Biz de dahil, elinizde dolam izni olduuna dair belgeler olmad sürece hiçbir yere hareket etmek mümkün deil.

Kern, Dou Gutada hala yaklak 200 bin sivilin yaadn, 150 bin kiinin de bölgeyi terketmek zorunda kaldn anmsatarak, Dou Guta halkna acil gda ulatrmak için bir kez daha eriim izni verilmesi çarsnda bulundu.

Suriyede her 10 kilometrede bir kontrol yapldn anlatan Kern, bu durumun özellikle yerinden edilen sivillerin hayatn daha da zorlatrdna dikkat çekti.

Esed rejimi ve destekçileri, aylardr katliamlar yaptklar amn Dou Guta bölgesinde kontrolü 12 Nisanda tümüyle ele geçirmiti.

Ana Sayfaya Git