Dr. Eray Güçlüer: ABD dünyayı havadan kontrol ediyor

Terör Uzmanı Dr. Eray Güçlüer, “ABD dünyayı havadan kontrol ediyor. Rahatsızlığı görünürde S-400 füze sistemi gibi ifade edilse de aslında Doğu Akdeniz’de ve Orta Doğu’da Türkiye ile ABD çıkarlarının çelişmesinin S-400’e yansımasıdır” dedi.

Haberler 23.04.2019 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Altnba Üniversitesi Öretim Üyesi ve Avrasya Stratejik Aratrmalar Merkezi (ASAM) Terör Uzman Dr. Eray Güçlüer, Cumhurbakan Tayyip Erdoan ve Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin arasnda Kremlin Saraynda gerçekletirilen Türkiye-Rusya Üst Düzey Birlii Konseyi 8inci Toplantsn ve ardndan ABD yetkililerinin açklamalarn deerlendirdi. Dr. Güçlüer, toplantnn her ne kadar ekonomik, ticari, kültürel ve turizm gibi balklar altnda yaplsa da arka planda ciddi bir uluslararas siyaset olduunu dile getirdi.

Toplantnn ana gündem maddesinin askeri i birlii, S-400, Suriye ve Orta Dou olduunu vurgulayan Dr. Güçlüer, u anda Rusyay güvenlik bürokrasisi yönetiyor ve Rus milli sermayesini de çounlukla askerlerden oluan bu bürokrasi elinde tutuyor. Türkiyenin Rusya ile güvenlik anlamnda yapt i birliinin önü daha açk. çünkü güvenlik konular yönetimden kaynakl daha kolay ilerliyor diye konutu.

ORTA DOUDA ABD LE TÜRKYENN çIKARLARI çELYOR

Dr. Güçlüer, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve Rusya Devlet Bakan Vladimir Putinin görümesinden hemen önce ABD D leri Bakan Mike Pompeo ile ABD Bakan Yardmcs Mike Pencenin Türkiyenin S-400 almas halinde tercih yapmak zorunda kalaca ve Fratn dousuna Türkiyenin olas operasyonunun ykc sonuçlar olaca eklindeki açklamalarn toplantya gönderme olarak yorumlad.

ABD VE TÜRKYENN çIKARLARI çELYOR

Türkiye ve ABD ilikilerinde gerginliin toplantya yansdn ifade eden Dr. Güçlüer, çünkü Rusya Türkiye ile önemli stratejik ilikiler kuruyor. Rusya, ABDnin bu ilikiye etkisinin de farknda. ABDnin rahatszl görünürde S-400 füzeleri gibi ifade edilse bile makro açdan baktmz zaman Dou Akdenizde ve Orta Douda Türkiye ile ABD çkarlarnn çelimesinin S-400 üzerinden iki ülke ilikilerine yansmasdr diye konutu.

TÜRKYE BÖLGEDE STRATEJK AVANTAJLAR ELDE EDYOR

ABDnin havadan kontrol edemedii hiçbir ülkeyi müttefik olarak yannda tutmak istemediini aktaran Dr. Eray Güçlüer, ABD dünyadaki üslerine arlkl olarak hava gücünü konulandrmtr. Dolaysyla ABDnin uydu teknolojisiyle birlikte dünyay havadan kontrol ettiini söylememiz mümkün. Türkiyenin Suriyeye olas operasyonlar söz konusu, yllardr ABDnin yatrm yapp destekledii, PKK, PYD terör örgütleri meselesi de var. Bütün bunlara kar kendi milli hava savunma sistemini kuran bir Türkiye, Dou Akdeniz enerji eko-politiinde ve Ortadou güvenlik denkleminde doal olarak stratejik avantajlar elde ediyor ifadelerini kulland.

ABD, TÜRKYENN S-400Ü ALMASINI ÖNLEYEMEYECEN BLYOR

ABDnin Türkiyeye yönelik, politik, askeri ve ekonomik basklardan vazgeçmediinin altn çizen Dr. Güçlüer, ABD eer Türkiyenin çok yönlü stratejik kapasitesi nedeniyle Suriyedeki PKK ve PYDye hava desteini salayamazsa, bu terör örgütlerinin bölgedeki varl ortadan kalkar. ABD, Türkiyenin Rusyadan S-400 füze sistemlerini alaca konusunda kanaat getirmi durumda ve bunu önleyemeyeceini de biliyor. Ayrca milli imkanlarla gelitirilmekte olan Bora, Hisar ve Siper füze sistemleri de Türkiyenin elini güçlendiriyor. Emperyalizmin temel kural, sizi yok edebiliyorsa eder, edemezse dost olur. u an böyle bir kritik süreçteyiz. ABD, Türkiyeye yönelik, politik, askeri ve ekonomik basklardan vazgeçmi deil, ksa vadede vaz geçecek gibi de görünmüyor dedi.

Ana Sayfaya Git