Dünyanın yüzde 10'u açlıkla mücadele ediyor

Dünyada 821 milyon insan açlıkla mücadele ederken bunların yüzde 60'ını çatışmaların yaşandığı bölgelerdeki kişiler oluşturuyor

Haberler 17.10.2020 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya nüfusunun yaklak yüzde 10unu oluturan 821,6 milyon insan dünyada yeterli gdaya ulaamazken, bu saynn yüzde 60n siyasi istikrarn olmad, savalarn ve iç çatmalarn yaand bölgelerdeki kiiler oluturuyor.

Birlemi Milletler (BM) Dünya Gda Program (WFP), Dünya Salk Örgütü (WHO) ile Gda ve Tarm Örgütünün (FAO) raporlarndan derlenen bilgilere göre, yetersiz beslenme ve açlk, özellikle Afrika ülkelerinde ölümlerin ve hastalklara kar dirençsiz hale gelmenin balca sebepleri arasnda yer alyor.

Dünyada 462 milyon yetikinin yetersiz beslenme ve açlkla mücadele ettiini belirten WHOya göre, 5 yann altndaki 205 milyondan fazla çocuk ise ya aç ya da kilolar, yalarna veya boylarna oranla çok düük. Ölümlerde ise 5 yann altnda ölen çocuklarn yüzde 45i yeterli beslenemedii için ya da açlktan ölüyor.

Açlktan ölüm oranlarnn yüzdelik bazda en yüksek bulunduu kta olarak Afrika öne çkyor. Toplamda 256 milyon insann açlkla mücadele ettii tahmin edilen ktann dousunda, nüfusun yaklak yüzde 31inin yeterli beslenemedii BM raporlarna yansrken bu orann çatmalar, iklim deiiklii ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle artmasndan endie ediliyor.

BM raporlarna göre, Asya ktasnda yaklak 500 milyon kii açlkla mücadele ederken, dünyada boyuna veya yana oranla kilosu düük olan her 10 çocuktan 9u Asya ve Afrikada yayor. Dünyadaki her 4 obez çocuktan 3ü de yine bu iki ktada görülüyor. Bu bölgelerdeki obezitenin sebebi olarak ise salksz beslenmeye iaret ediliyor.

- Açlk, en çok Afrika ülkelerini vurdu

Dünyada 821 milyon insan açlkla mücadele ederken, bunlarn yüzde 60n çatmalarn yaand bölgelerdeki kiiler oluturuyor.

Global Açlk Endeksinin 2020 verilerine göre, yetersiz beslenme ve açln en çok görüldüü 10 ülkenin 6s Afrikada, 3ü Asyada, 1i ise Amerika ktasnda yer alyor.

Ktlk, kuraklk, çatmalar ve ekonomik krizler nedeniyle açln vurduu ülkelerin banda Orta Afrika Cumhuriyeti yer alyor. Bu ülkede, nüfusun yüzde 53,6s yeterli oranda yiyecee ulaamazken, Orta Afrika Cumhuriyetini nüfusunun yüzde 45,9unun açlkla mücadele ettii savan vurduu Yemen takip ediyor.

Afrika ülkelerinden çadda nüfusun 44,2si, Madagaskarda 41,5i, Zambiada 38,1i, Liberyada 34,9u, Zimbabvede ise 34,4ü açlkla mücadele ediyor.

Yemenin ardndan Asyada açln vurduu dier ülkeler ise yüzde 37,6 ile Dou Timor ve halknn yüzde 33,8inin yeterli yiyecee ulaamad Afganistan olurken Orta Amerikadaki ada ülkesi Haitide ise bu oran 34,7 olarak kaytlara geçti.

- Her 10 çocuktan 3ü düük kilolu douyor

Açlk ve yetersiz beslenme, ölümün yan sra düük kilolu bebek doumlarna da sebep oluyor.

BM verilerine göre, bata hamilelikte yeterli ve salkl beslenememe sonucunda ortaya çkan düük kilolu doum, bebeklerin 2,5 kilonun altnda domas anlamna geliyor. Dünyada neredeyse her 10 çocuktan 3ü 2,5 kilonun altnda doarken, Afrika ktasnda doan çocuklarn yüzde 51,7si ideal kilonun altnda dünyaya gözlerini açyor. Bu oran Asyada yüzde 23,1, Latin Amerika ve Karayiplerde ise yüzde 7,7 olarak açkland.

Ana Sayfaya Git