El Salvador'un yeni Devlet Başkanı Bukele yemin ederek görevine başladı

Orta Amerika ülkesi El Salvador'da şubatta yapılan devlet başkanlığı seçimini kazanan ve 20'nci yüzyılın başında Filistin topraklarından Güney Amerika'ya göç etmiş bir aileden gelen Nayip Bukele, yemin ederek görevine başladı.

Haberler 03.06.2019 - 11:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yemin töreninde konuan 37 yandaki Bukele, ülkesinin yozlam hükümetler ve depremler gibi çok büyük zorluklardan geçtiini belirterek, El Salvadorun yeniden ina edilmesi gerektiini kaydetti. Bukele, Hep birlikte ileriye doru gideceiz. ifadelerini kulland.

Orta Amerika ülkesi El Salvadorda ubatta yaplan devlet bakanl seçimini, Filistin kökenli aday Nayip Bukele kazanmt. Yüksek Seçim Kurulu, 4 adayn yart seçimi, oylarn yaklak yüzde 54ünü alan Ulusal Birlik çin Büyük ttifak koalisyonu aday Bukelenin kazandn duyurmutu.

6,5 milyon nüfuslu El Salvadorda ülke nüfusunun üçte biri, yoksulluk snrnn altnda yayor. Ülkede olumsuz yaam koullarndan kaçan yüz binlerce kii, dier Orta Amerika ülkelerinden vatandalarn da katld bir göçmen konvoyu oluturarak ABD snrna hareket etmiti.

NAYP BUKELE KMDR?

Bakent San Salvadorun eski Belediye Bakan Nayip Bukelenin kökleri, Osmanl mparatorluu egemenliindeki Filistine dayanyor. Bukele, 20nci yüzyln banda Filistin topraklarndan Güney Amerikaya göç etmi bir aileden geliyor.

Babas tannm bir Müslüman i adam ve yerel imam olan Bukele, 1981de San Salvadorda dünyaya geldi. Genç yata i hayatna atlan Bukele, otomotiv sektöründe faaliyet gösterdi, dünyaca ünlü markalarn yerel datmcln yapt. 2012de San Salvadorun güneyindeki Nuevo Cuscatlan beldesinin belediye bakan seçilen Bukele, 2015te bakent San Salvadorun belediye bakan oldu.

Her iki seçimde de iktidardaki sol eilimli Farabundo Marti Ulusal Özgürlük Cephesi adna yaran Bukele, 2019 seçimleri öncesinde partisinden ayrlmt. Bukele, seçim kampanyasnda yolsuzluu önleme, çete iddetine son verme ve daha fazla istihdam vaatleriyle ön plana çkmt.

Ana Sayfaya Git