Emevilerin yaptığı Rahmet Kapısı’nı Kudüslüler savunuyor

Mescid-i Aksa'nın doğu surlarında yer alan Rahmet Kapısı, Kadim Kudüs’ün en görkemli kapılarından biri sayılıyor.

Haberler 11.03.2019 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rahmet Kaps ya da dier adyla Altn Kap, igal altndaki Dou Kudüste içinde Mescid-i Aksann da bulunduu Eski ehir bölgesinin dou surlarndan açlan tek kaps saylyor.

Zeytin Dandan bakldnda Eski ehirin dou yakas surlarnda iki büyük kemer eklinde görülen Rahmet Kaps, Emevi Dönemine ait olup dorudan Mescid-i Aksaya çkan Eski ehirin en görkemli kaplarndan biri.

Kudüs slami Vakflar daresi Bakan Yardmcs eyh Nacih Bukeyrat, AA muhabirine yapt açklamada, Rahmet Kapsnn Mescid-i Aksann dou ksmndaki Tövbe Kaps ile birletiini belirterek Surlarn içinde 250 metrekare büyüklüünde ve 15 metre yüksekliinde bir salon var. Üzerinde zamannda kubbelerin de bulunduu bu salon bir mescit olarak kullanlyor. Rahmet Kaps Mescidi olarak. dedi.

Rahmet Kaps Mescidinin etrafnda çok sayda oda olduunu ifade eden eyh Bukeyrat, bu odalarn ayn ekilde zamannda Gazali Medresesi adyla okul olarak kullanldn söyledi.

eyh Bukeyrat, Rahmet Kapsnn d ksmnda içinde çok sayda sahabenin de bulunduu bir mezarln yer aldn söyleyerek iç ksmndan Harem-i erife dorudan çkan merdivenler yer aldn kaydetti.

Rahmet Kapsnn, ina edildii Emevi döneminden itibaren çok önem gördüünü ve hatta büyük slam alimi mam Gazalinin de bu kapda tefekkür için itikafa çekildiini hatrlatarak Öyle sanlyor ki Rahmet Kaps, Selahaddin Eyyubinin Kudüsü Haçllardan kurtarmasnn ardndan, Haçllarn yeniden Kudüse ve Mescid-i Aksaya szmalarn engellemek için kapatlm. diye konutu.

eyh Bukeyrat, Rahmet Kapsnn srailin Dou Kudüsü igal ettii 1967 ylna kadar mescit olarak kullanldn belirterek burann bir süre Davet ve Usulud Din Fakültesi olarak ve ardndan srail tarafndan kapatlana dek slam Miras Komitesi olarak deerlendirildiini söyledi.

- srail makamlar Rahmet Kapsn keyfi olarak kapatt

srail polisi, Rahmet Kaps Mescidini 2003te terörist olarak niteledii illegal bir Filistin kurumuna ait olduu iddiasyla kapatt.

Kudüs slami Vakflar daresinin tüm çarlarna ramen srail makamlar, Rahmet Kaps Mescidinin kapal tutulmas kararn her yl yeniledi.

Öte yandan Kudüs slami Vakflar daresi tarafndan yaplan yazl açklamada, srailin bir igal gücü olduuna vurgu yaplarak Rahmet Kaps ile ilgili ald kararn geçersiz, keyfi bir karar olduu belirtildi.

Açklamada, Kudüs slami Vakflar daresinin Ürdün Haimi Krall Hükümetine bal olduuna dikkat çekilerek söz konusu vakfn 1967den beri srailin mahkemelerini ve kanunlarn tanmad hatrlatld.

Rahmet Kapsnn açlmas ve kapatlmas durumunun tamamen Ürdün hükümetinin yetkisinde olduu belirtilen açklamada u ifadelere yer verildi:

Bundan dolay, Kudüs slami Vakflar daresi, Rahmet Kapsnn kapatlmasnn hukuki olup olmadna hiçbir zaman bakmad. çünkü vakflar idaresi, igal gücünün kanunlarn ne tanr ne de bunlara uyar ayrca Mescid-i Aksa ve ona bal vakflarn da igal gücünün kanunlarna tabi olmasn da kabul etmez.

- Fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa basknlar

Kudüs slami Vakflar daresi, fanatik Yahudilerin giderek artan Mescid-i Aksa basknlarna ilikin yapt yazl açklamada ise fanatik Yahudilerin srail makamlarnn desteiyle Harem-i erif üzerindeki emellerini gerçekletirmeye çaltna dikkat çekti.

Vakflar daresinin açklamasnda unlar kaydedildi:

Kudüs slami Vakflar daresi, radikal Yahudilerin 2016dan bu yana srail polisi korumasnda Mescid-i Aksaya giderek artan basknlarnn ve bunlarn özellikle Harem-i erifin dou yakas üzerindeki emellerinin farkndadr.

Açklamada, Vakflar daresinin fanatik Yahudilerin emellerine kar direniini sürdürmeye devam edeceine vurgu yapld.

Fanatik Yahudiler, 2003 ylndan bu yana srail polisi korumasnda Kudüs slami Vakflar daresinin onay olmakszn, cuma ve cumartesi günleri hariç sabah ve öleden sonra haftann her günü iki kez Mescid-i Aksaya baskn düzenliyor.

- Seçim malzemesi

Kudüs slami Vakflar daresinin çat kuruluu olan Kudüs slami Vakflar Konseyi Üyesi Hatim Abdulkadir, AA muhabirine yapt açklamada, srail Babakan Binyamin Netanyahunun 9 Nisanda yaplacak genel seçimlerde ar sa ile dindarlarn oylarn almak için Rahmet Kapsnn bir seçim malzemesi olarak kullanmasndan endie ettiini söyledi.

Rahmet Kapsnn Mescid-i Aksann bir parças olduuna vurgu yapan Abdulkadir, srailin Mescid-i Aksaya yönelik tüm planlar kabul edilemezdir. Rahmet Kaps, 144 dönümlük Mescid-i Aksann ayrlmaz bir parçasdr. srailin kanunlarn tanmyoruz ve bu kanunlar Harem-i erife uygulanamaz. dedi.

Abdulkadir, Kudüs slami Vakflar Konseyinin, Rahmet Kapsn restore edeceini de belirterek yakn zamanda çalmalarna balayacan ve Rahmet Kaps Mescidinin ibadete açk kalacan vurgulad.

Filistinlilerin srailin Rahmet Kaps Mescidini sinagoga dönütürme ihtimaline ilikin endieleriyle ilgili de Abdulkadir unlar söyledi:

Böyle bir plann vakaya dönümesi durumunda, srailin kendisini bata Kudüs slami Vakflar Konseyi olmak üzere, Kudüslülerin, Filistinlilerin ve hatta Arap-slam dünyasnn çok iddetle tepkilerine hazrlamas gerekir. Bu tür planlar sadece saçma rüyalar olarak kalacaktr. Bu yöndeki herhangi bir adm bölgeyi bir kan banyosuna çevirir. srail hükümeti tüm bu sorumluluu almak zorundadr.

- Rahmet Kapsnn açlmas

srail güçleri, 2003ten bu yana giri ve çklara kapal tutulan Mescid-i Aksann dou surlarndaki Rahmet Kapsna inen merdivenlerin bandaki kapy 17 ubatta zincirlemiti.

Bunun üzerine 18 ubatta Mescid-i Aksada toplanan bir grup Filistinli genç kapy krm, srail polisi gençlerden bazlarn gözaltna alm, Harem-i erifin kaplarn bir süreliine kapatmt.

srail polisi 19 ubat akam da Rahmet Kapsnda nöbet tutan Filistinli cemaate saldrm, çkan olaylarda çok sayda kii yaralanm, bazlar gözaltna alnmt.

Filistinliler, 22 ubatta 16 yl aradan sonra ilk defa Mescid-i Aksadaki Rahmet Kapsnn içinde cuma namaz klmt.

Kudüs slami Vakflar daresinden yaplan yazl açklamada, srailin onay olmadan Rahmet Kapsnn Kudüs Yüksek slami Vakflar Konseyi Bakan eyh Abdülazim Selheb tarafndan açld ve yüzlerce Filistinlinin cuma namazn burada eda ettii bildirilmiti.

gal altndaki Dou Kudüste bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanlarn ilk kblesi olma özelliini tayor.

Ana Sayfaya Git