Erbil'de Türk diplomatlara saldırı

Irak'ın Erbil kentinde bir restorana düzenlenen silahlı saldırıda Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğunda çalışan bir kişi şehit oldu

Haberler 18.07.2019 - 01:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) bakenti Erbilde, Hokkabaz isimli restoranda Türk yetkilileri hedef alan silahl saldr düzenlendi. Türkiyenin Erbil Konsolosluu yaknndaki restoranda, konsolos yardmcsnn da aralarnda bulunduu 4 konsolosluk çalanna düzenlenen saldrda, bir Türk diplomat ehit olurken, 2 konsolosluk görevlisinin durumunun ar olduu örenildi.

Erbil Emniyet Müdürü Abdulhalik Talat, olaya ilikin soruturma balatldn, daha sonra detayl açklamann yaplacan söyledi. Kaçan saldrgan veya saldrganlarn yakalanmas için Erbilden dier kentlere giden tüm yollarn trafie kapatld belirtildi.

1 KONSOLOSLUK GÖREVLS EHT

Dileri Bakanlndan yaplan açklamada, bir konsolosluk görevlisinin ehit edildii aktarlrken, Bugün (17 Temmuz) öleden sonra Erbil Bakonsolosluumuzun bir görevlisi Bakonsolosluumuz binas dnda bulunduu bir srada urad menfur silahl saldr neticesinde ehit olmutur. Saldrnn faillerinin süratle bulunmas için Irak makamlar ve yerel yetkililer nezdinde giriimlerimiz sürmektedir. ehidimize Allahtan rahmet, acl ailesine ve tüm Türk Milletine sabr diliyoruz denildi.

SALDIRIDA K IRAKLI DA HAYATINI KAYBETT

Erbil Emniyet Müdürlüünden yaplan yazl açklamada, Erbildeki bir restoranda gerçekleen silahl saldrda bir Türk diplomat ve iki Irak vatanda hayatn kaybetti, bir vatanda yaraland bilgisi verildi.

SALDIRI NASIL DÜZENLEND?

Bakonsolosluk çalanlarnn bir taziye ziyareti dönüünde yemek yemek için restorana girdii, bu srada sivil giyimli bir kiinin içeri girerek ate açt belirtiliyor. Saldrgann kendisini darda bekleyen bir kii ile birlikte arabayla kaçt, bu srada diplomatik güvenlik yetkilileri ile saldrganlar arasnda çatma çkt da aktarld.

Saldrnn düzenlendii HuQQabaz isimli Türk restoran, Erbilin yeni ina edilen ve en lüks mahallelerinden biri saylan bir noktada bulunuyor. Kentin bu bölgesinin birçok otele ve yabanc irkete ev sahiplii yapt belirtiliyor.

SALDIRGANLAR HL YAKALANMADI

Sivil kyafetli olduu belirtilen saldrganlar henüz yakalanmad. Saldrnn düzenlendii noktada güvenlik önlemleri artrld.

CANLER MUTLAKA YAKALANACAKTIR

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümeti, Erbil saldrs hakknda açklamada bulundu. Yaplan yazl açklamada, Erbilde bir Türk diplomatn ve bir Irak vatandann ölümüne yol açan kanl saldry iddetle knanarak, faillerin yakalanmas için ciddi çalmalarn balatld kaydedildi. Saldrda hayatn kaybedenlere basal dilenen açklamada, IKBYdeki bütün ilgili makamlarn canileri yakalamak için seferber edildiini vurgulayarak, IKBYnin istikrar ve güvenli ortamn kimsenin bozmasna izin verilmeyecei belirtildi.

25 YIL SONRA AYNI ACI

Kuzey Irakta Pençe 1 ve Pençe 2 harekatn sürdüren Türkiye, öte yandan Erbilde çok önemli bir ivme kazanm ve önemli giriimlerde bulunmutu.

Erbilde gerçekleen saldrda diplomatmzn ehit dümesi, akllara bir dönem teröristlerin hedefinde olan Türk diplomatlar getirdi.

Bilindii üzere bir dönem ASALA terör örgütü, Türk diplomatlar hedef alan terör eylemlerine imza atm ve kimi zaman bombal saldrlarla kimi zaman suikastlerle diplomatlarmz hedef almt.

Türkiyenin ülke dnda silahl saldrda ehit olan son diplomat 1994 ylnda Türkiye Atina Büyükelçilii Müstearyken bir Yunanl tarafndan öldürülen Ömer Haluk Sipahiolu idi.

Ana Sayfaya Git