"Esed rejimi sadece sivillere saldırıyor"

Suriye'deki Beşşar Esed rejimi ve İran destekli yabancı terörist grupların son dönemde saldırılarını yoğunlaştırdığı "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi" sınırları içindeki evlerini terk etmek zorunda kalan on binlerce sivil, bombardımanların bir an önce durmasını bekliyor.

Haberler 28.02.2019 - 11:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Esed rejimi, Türkiye ile Rusya arasnda dlib Gerginlii Azaltma Bölgesindeki atekesin korunmas için 17 Eylül 2018de varlan mutabakata ramen dlibe ubat ay bandan itibaren saldrlarn younlatrd.

Suriyeli sivillerin yardmna koan Suriye Müdahale Koordinatörleri adl sivil toplum kuruluunun Müdürü Muhammed Hallac, AA muhabirine yapt açklamada, rejimin düzenledii saldrlar nedeniyle bu ay dlibde toplam 9 bin 547 aileden oluan on binlerce sivilin göç ettiini, saldrlar devam ettikçe göç hareketinin de süreceini dile getirdi.

Türkiye snrndaki kamplara ve dlib içinde ksmen güvenli gördükleri alanlara göçen on binlerce sivil, bombardmanlarn bir an önce durmasn bekliyor.

Han eyhunlu siviller atekese ramen maruz kaldklar bombardmana ilikin tepkilerini AA muhabiriyle paylat.

Han eyhun Yerel Meclis Bakan Abdülmecid Sermani, ay bandan bu yana bölgede uzun zamandr olmayan bir gerginlik gördüklerini belirtti.

Sermani, iddetli ykm gücüne sahip olan silahlarla saldrlar devam ediyor. Saldrlar, ilçede sosyal hayat neredeyse yok etti. Halk çevredeki köylere göç etti. dedi.

Rejim güçlerinin younlatrd saldrlarn sivil yerleimleri hedef aldnn altn çizen Sermani, Türkiye ve Rusyann ortak devriyelerinin balamasn bekliyoruz. Balarsa saldrlarn duraca tahmin ediliyor ama hiç kimse net bir ey bilmiyor. eklinde konutu.

- Han eyhundaki bütün mahalleler rejimin topçu saldrlarnn hedefinde

Han eyhun ilçesi Sivil Savunma gönüllüsü Enes Diyab, AA muhabirine yapt açklamada, ilçede yalnzca sivillerin yaadnn bilinmesine ramen rejimin saldr düzenlediini söyledi.

Diyab, Saldrlarn nedeni tam olarak belli deil. Son dönemde Han eyhundaki bütün mahalleler rejimin topçu saldrlarnn hedefinde. Esed rejimi sadece sivillere saldryor. dedi.

Han eyhundaki halkn rejim güçlerinin saldrlarn Türkiyeyi bask altna alma giriimi olarak yorumladn belirten Diyab, Saldrlar Rusya ve Türkiyenin ortak devriyeleri balayana kadar devam eder diye düünüyorum. diye konutu.

- Uluslararas topluma tepki

Bir dier Han eyhunlu Alaa Yusuf da Esed rejiminin saldrlarna barbarca devam ettiini kaydetti.

Yusuf, Rejim katildir. Bizim için hiçbir ey deimedi. Han eyhunda özellikle en büyük frnn devre d kalmasndan sonra hayat daha da zorlat. Uluslararas toplum saldrlar knayan bildiriler bile yaymlamad. ifadelerini kulland.

Rejim güçlerinin, dlib Gerginlii Azaltma Bölgesine bu yln bandan beri düzenledii hava ve kara saldrlarnda en az 94 sivil hayatn kaybetti, 290dan fazla sivil yaraland.

Türkiye ile Rusya arasnda dlibdeki atekesi korumak için imzalanan mutabakattan bu yana ise 25 binden fazla aile evlerini terk etmek zorunda kald.

Ana Sayfaya Git