Esed rejimi Ürdün sınırına yerleşti

Suriye'nin güneyindeki askeri muhaliflerin Rusya ile vardıkları anlaşmanın ardından, Esed rejimi ve destekçileri Ürdün sınırının büyük kısmını ele geçirdi

Haberler 10.07.2018 - 11:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyenin güneyindeki askeri muhaliflerin Rusya ile vardklar anlamann ardndan, Esed rejimi ve destekçileri Ürdün snrnn büyük ksmn ele geçirdi

Varlan atekes gerei askeri muhalifler ve rejim güçleri arasndaki karlkl çatmalar büyük ölçüde durdu

Dera il merkezi ve dou krsalndaki askeri gruplar, ellerindeki ar silahlar teslim etti

Derann bat krsal ve Kuneytra illerinde atekesin durumu belirsizliini koruyor

Suriyenin güneybatsnda yer alan Dera ilindeki askeri muhaliflerin Rusya ile geçen hafta vard atekes anlamasnn ardndan Bear Esed rejimi ve destekçileri, ülkenin Ürdün snr hattnn büyük bir ksmn ele geçirdi.

Esed rejimi ve destekçilerinin 20 Haziranda Suriyenin güneyine Rusyann hava desteiyle askeri operasyon balatmasnn ardndan 6 Temmuzda Rusya ve askeri muhalifler, Suriyenin güneyindeki bölgelerde kalc bir atekes anlamasna varmt.

Varlan anlamann ilk art olan karlkl çatmalarn son bulmas hükmü büyük ölçüde yürürlüe konulurken, rejim güçleri ve destekçileri Ürdün snrndaki Nasib Snr Kapsna girdi ve Ürdün snr hattnn yaklak yüzde 85ni ele geçirdi.

Rejim ve destekçilerinin snr hattnda ilerlemesinin ardndan, saldrlardan kaçarak snr hattna snan yüzbinlerce sivilin büyük bir ksm yeniden iç bölgelere geçmek zorunda kald.

Bakent amdan Ürdün snrna uzanan yolu güvence altna almaya çalan rejim ve destekçileri, anlamada belirtilen baz artlara uymayarak ve Rus askeri birlikleriyle hareket etmeyerek am Amman yolundaki baz beldeleri ele geçirdi.

l merkezi ve dou krsalnda ar silahlar teslim edildi

Anlamann yürürlüe girmesinin ardndan, Dera il merkezi ve dou krsalndaki askeri muhalifler ellerindeki ar silahlar teslim etti. Böylece bölgedeki askeri gruplarn elinde sadece hafif silahlar kald.

Anlamann ardndan askeri gruplarn bir ksm ise Derann bat krsal ve Kunaytra tarafna çekildi.

Askeri muhaliflerden edinilen bilgiye göre, atekesin Derann bat krsal ve Kuneytra illerinde de geçerli olup olamayaca belirsizliini koruyor.

Söz konusu bölgelerle ilgili henüz bir anlamann salanamad ve askeri gruplarn ellerindeki ar silahlar teslim etmedii örenildi.

Öte yandan kaynaklar, Rusyann bölgeden ayrlmak isteyen askeri gruplarn zorunlu göçünü ertelemeye çaltna dikkati çekiyor.

Rejim güçleri ve destekçileri, ülkenin güneybatsndaki Derada 10 Hazirandan itibaren muhaliflerin elinde baz noktalar ele geçirmi, 20 Haziranda da Rusyann hava saldrlar balamt.

Bölgedeki sivil savunma ekipleri, saldrlarda yerlerinden edilen sivil saysnn 350 bini atn bildirmiti.

Ülkenin güneybatsndaki Dera ve Kuneytra illeri Astana süreci garantörleri Türkiye, ran ve Rusyann Mays 2017de oluturduu 4 gerginlii azaltma bölgesi içinde yer alyordu.

Rusya, ABD ve Ürdün, 2 ay sonra Dera ve Kuneytray özel bir anlama kapsamna almt. Ardndan ABD, bölgede destekledii muhaliflere yardmlarn kesmiti.

Ana Sayfaya Git