Esed rejiminin 8 yıllık suç dosyası

Suriye İnsan Hakları Ağı, 9. yılına girecek iç savaşa dair raporunda, Esed rejiminin en az 13 bin 983 kişiyi işkenceyle, kuşatmada tuttuğu en az 921 sivili gıda ve ilaçsız bırakarak öldürdüğü belirtildi.

Haberler 12.03.2019 - 11:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriye nsan Haklar A (SNHR), ülkede iç savan balamasndan bu yana on binlerce Suriyeliyi alkoyan Bear Esed rejiminin halen insan haklar ihlal etmeye devam ettiini açklad.

SNHR sivil kayplarn yüzbinlerle ifade edildii iç savaa ilikin yaymlad raporunda, iç sava 9. ylna girerken, Esed rejiminin insan haklarn ihlal etmeye devam ettiini bildirdi.

Suriyede yapt çalmalar neticesinde yalnzca tespit edilebilen verileri paylaan SNHR raporunda, Esed rejiminin güçlerinin Mart 2011den bu yana alkoyduu kiilerden 127 bin 916sn halen cezaevlerinde tuttuunu kaydetti.

Mart 2011den bu yana iç savan devam ettii Suriyede, rejim ve milisleri, halkn farkl kesimlerinden on binlerce kiinin çounu mahkeme karar olmakszn alkoyuyor. ifadelere yer verilen raporda, alkonanlarn akbetinin belirsiz olduu vurguland.

Suriyede ikence görerek ölenlerin yüzde 99nun rejim güçlerince katledildiinin alt çizilen raporda, 15 Martta 9. ylna girecek iç savan balamasndan bu yana en az 13 bin 983 kiinin rejimin ikencesi nedeniyle öldüü kaydedildi.

- Rejimin kuatmasnda 921 sivil öldü

Raporda, rejimin muhaliflerin kontrolündeki bölgeleri ele geçirmeden önce kuatmaya bavurduu anmsatld.

Rejimin kuatt bölgelere gda, ilaç ve insani yardmlarn giriine izin vermeyerek, muhalifleri ve sivilleri bölgelerden göçe zorlad hatrlatld.

Kuatma kaynakl açlk, ilaç yetersizlii sonucu 398i çocuk, 187si kadn en az 921 sivilin yaamn yitirdii aktarld.

Rejimin kuatma politikasndan vazgeçmedii bildirilirken, Suriyenin Ürdün snrndaki Rukban kampnn halen ablukada olduu belirtildi.

An raporunda, Esed rejiminin Suriyede iç savan balamasndan bu yana en az 216 kez kimyasal silah kulland ifade edildi.

Raporda, Suriyede iç savata 14,2 milyon kii göçe zorland. Bunlardan 8 milyonu ülke içinde, 6,2 milyonu ise ülkeden çkmak zorunda kald. ifadeleri yer ald.

- YPG/PKK ve DEA

YPG/PKKnn da ülkede igal ettii bölgelerde sivilleri alkoyduunun vurguland raporda, örgütün en az 2 bin 705 kiiyi bu yolla tuttuu kaydedildi.

Raporda, Suriyede hakimiyet alan yüzde 2ye gerileyen terör örgütü DEAn ise en 8 bin 143 kiiyi alkoyduunu ve bunlarn akbetlerinin belirsiz olduu ifade edildi.

Ana Sayfaya Git