Fırat Kalkanı ile Cerablus’ta hayat normale döndü

TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin geçen yıl düzenlediği Fırat Kalkanı Harekatı ile terör örgütü DEAŞ tarafından arındırılan Suriye’nin Halep kentine bağlı Cerablus ilçesinde, hayat normale dönüyor. Türkiye tarafından alt ve üst yapısı onarılan Cerablus'ta tadilatı yapılan okullarda 100 bin öğrenciye eğitim, hastanede ise günde bin kişiye sağlık hizmeti veriliyor. Sokakların canlandığı ve çok sayıda yapının inşaatına başlandığı ilçede halk, katkılarından dolayı Türkiye’ye teşekkür etti.

Haberler 14.12.2017 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyenin Halep kentine bal Cerablus ilçesi, iç savan balamasnn ardndan önce rejim güçlerinden Özgür Suriye Ordusunun, ardndan da terör örgütü DEAn denetimine girdi. 2 yl akn süre DEA kontrolünde kalan Cerablusta 38 bin olan nüfus, teröristlerin basksnn ardndan insanlarn evlerini terk etmesi ile 2 bine dütü. Cerablustaki DEAl teröristlerin Türkiye için tehdit oluturmas üzerine geçen yl 24 Austos günü Türk Silahl Kuvvetleri tarafndan Frat Kalkan Harekat balatld. Harekat ile TSK tarafndan desteklenen ÖSO güçleri ayn gün kontrolü ele geçirdii Cerablusta, mayn ve patlayc temizlii yaparak ilçenin güvenli hale gelmesini salad. Güvenliin salanmasnn ardndan binlerce Suriyeli, Gaziantepin Karkam ilçesindeki snr kapsndan geçi yaparak Cerablustaki evlerine geri döndü.

HAYAT NORMALE DÖNMEYE BALADI

Merkez nüfusu 45 bin, köyleri ile birlikte 150 bine ulaan Cerablusta günlük yaam da normale dönmeye balad. Cerablusta sava ve DEA terör örgütü tarafndan harabeye dönütürülen resmi kurumlar ile okullar, Türkiye tarafndan yaplan yardmlar ile yeniden onarld. lçede 100 okul hizmete alnd ve burada 30 bin örenciye eitim verilmeye baland. Cerablusta ayrca yaplan sahra hastanesinde de 30 uzman doktor görevlendirilerek günlük bin hastaya salk hizmeti verildi.

lçe sakinlerinden kurulan Cerablus Mahalli Meclisi ise belediye görevi görerek Türkiyeden gelen i makinesi ve malzeme destei ile ilçedeki yollar onarp, altyapy güçlendirmeye balad. Bunun yan sra Türkiyedeki polis ve asker tarafndan eitilen Cerablus yerel polisi de ilçe merkezinde güvenlii salamak üzere görevlendirildi.

Son günlerde sokaklarn sava öncesi gibi canland Cerablusta birçok kii ise çatmalarda hasar gören veya yklan evlerinin onarm veya yeniden yapm için çalma yapyor. antiyeyi andran Cerablus sokaklarndaki Suriyelier, Türkiyeye müteekkir olduklarn ifade ediyor.

12 BN TIR YARDIM ULATIRILDI

Cerablusta yaamn normale dönmesi için Türkiyenin tüm imkanlaryla seferber olduunu söyleyen Gaziantep Vali Yardmcs Yaar Aksanyar, bölgede 150 bin kiiye salkl kamu hizmetlerinin ve insani yardmlar almas için çabaladklarn belirterek, Suriye iç sava sonras mazlum ve madur bölge insannn yaralar sarlmaya, hayatn normalletirilmesine, insani yardm faaliyetlerine yönelik çalmalar devam etmektedir. Cerablus haricinde toplam 2 bin kilometrekarelik alanda 1.5 milyon nüfusa yönelik insani yardm faaliyetleri kapsamnda huzur, güven ve bar ortamnn salanmas, gün geçtikçe iyileen yaam koullar ve hayatn normalletirilmesine yönelik çalmalar devam etmektedir. Frat Kalkan Operasyonundan bugüne kadar, Afad ve Kzlay koordinesinde 25 bin göçmene geçici barnma alanlar hazrlanm ve ihtiyaç sahiplerine 12 bin TIR insani yardm malzemesi ulatrlmtr dedi.

Ana Sayfaya Git