Filistin kaygısı

Sudan İslam Fıkıh Akademisi Başkanı Prof. Dr. Abdülrahim Ali, ABD'nin İsrail-Filistin meselesine çözüm bulmak iddiasıyla hazırladığı "Yüzyılın Anlaşması" olarak nitelenen planla ilgili hakikati bilmediklerini belirterek "Yüzyılın Anlaşması, Filistin meselesinin nihai tasfiyesinden başka bir şey değildir." dedi.

Haberler 16.09.2019 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

slam Birlii Aratrmalar Merkezi (SBAM) tarafndan slam Dünyasnn Gelecei ve Filistin temasyla bakentte bir otelde slam Birlii Kongresi devam ediyor.

slam ülkelerinden çok sayda davetlinin katld kongre kapsamnda, Filistin Davasnn slam Dünyasna Etkileri ve Ümmetin Sorumluluklar balkl oturum düzenlendi.

Sudan slam Fkh Akademisi Bakan Prof. Dr. Abdülrahim Ali, burada yapt konumada, slam ümmetinin çok zorlu dönemlerden geçtiini söyledi.

Ali, Müslümanlar arasndaki ilikilerin, güvenin ve birlik ruhunun güçlenmesi gerektiine yönelik inancn paylaarak Bugün Müslümanlarn kar karya kald sorun fitne sorunudur çünkü Müslümanlar arasndaki sevgi ve dostluk dalm görünmektedir. dedi.

Filistin meselesinin slam dünyasnn parçalanmlnn örnei ve sonucu olduunu savunan Ali, Filistin meselesi direk Müslümanlarn birliiyle ilikilidir. Filistin parçaland zaman slam dünyas zaten parçalanmt. ifadesini kulland.

Ali, ABDnin srail-Filistin meselesine çözüm bulmak iddiasyla hazrlad ve Yüzyln Anlamas olarak nitelenen planla ilgili hakikati bilmediklerini söyleyerek Yüzyln Anlamas, Filistin meselesinin nihai tasfiyesinden baka bir ey deildir. eklinde konutu.

slam ümmetinin daha çok parçalanmasnn ve slam dünyasndaki etkin güçlerinin zayflatlmasnn asl amaç olduunun altn çizerek Bunun sebebi Yüzyln Anlamasna engel olma potansiyelini azaltmaktr. Müslümanlarn parçalanmlna son vermenin yolu Filistinin özgürlemesinden geçiyor. dedi.

- Filistinin kurtuluu ümmetin ayaa kalkdr

Fas Tevhid ve Islah Hareketi Bakan Dr. Muhammed Talabi, burada yapt konumada, slam dünyasnn kalknmas için daha çok ve programl çallmas gerektiine iaret etti.

Talabi, 21inci yüzylda slam dünyasna dardan ve içeriden çok fazla müdahalenin yapldna vurgu yaparak Biz 8 asr dünyaya hükmeden bir ümmetiz. Bu nedenle siyasal hürriyet ve demokratik bilinci güçlendirmenin yollarn aramamz gerekir. ifadesini kulland.

slam toplumunun yolsuzluklardan ve despotluklardan korunmas gerektiini belirtti Talabi, uzun vadede bakldnda slam toplumlarnn tekrar ayaa kalkacana inandn söyledi.

slam toplumuna ivme kazandracak yöntemlerin gelitirilmesiyle Filistin meselesinde baarl sonuçlar alnabileceini vurgulayan Talabi, Müslümanlar olarak Filistine kar ciddi sorumluluklarmz söz konusudur. Filistinin kurtuluu bir ümmetin ayaa kalkdr. dedi.

- ABD sadece kendi çkarlarn düünür

Lübnan Tevhid ve Islah Hareketi Genel Sekreteri eyh Bilal aban, ABDnin slam toplumlarnn müttefiki haline geldiini savunarak Müslümanlarn dost ile düman birbirinden ayrt etmesi gerektiini söyledi.

Müslüman devlet ve aktörlerin ABD ile youn iliki kurmasnn siyasi cehalet olarak nitelendiren aban, ABD sadece ABDnin yanndadr, sadece kendi çkarlarn düünür. ifadelerini kulland.

aban, Müslüman toplumlarn kinci Dünya Savandan sonra kurulan dünya düzenine mahkum olmamas gerektiini belirterek Filistin meselesi hepimizi ilgilendiren bir mesele, bu nedenle meselenin çözümü için ortak bir aray içerisinde olmalyz. eklinde konutu.

Kble Hareketi Bakan Yardmcs Redervan Krayenstin da Filistine destek vermenin tüm dünyann sorumluunda ve vicdannda olmas gerektiini söyleyerek çünkü Filistinliler bir apertheid rejimine kar direniyor, savayorlar. dedi.

Krayenstin, Afrikal Apartheid kart aktivist ve Güney Afrikann ilk siyahi Devlet Bakan Nelson Mandelann Filistin özgür olmadan Güney Afrika özgür saylmaz. görüünü hatrlatt.

Ana Sayfaya Git