Filistinli gruplar ve Hizbullah İsrail'e karşı birleşir mi?

Gazze Şeridi'ndeki silahlı gruplardan son dönemde Lübnan ve İsrail arasında bir savaş çıkması halinde buna dahil olunacağı yönünde sesler yükselmeye başladı.

Haberler 07.09.2019 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sava çkmas halinde Gazzedeki silahl gruplar ve Hizbullahn ortak silahl mücadele vermesi düüncesi, her ne kadar srail üzerindeki basky artrsa da uzmanlar, Gazzenin içinde bulunduu ar artlar nedeniyle u dönemde böyle bir düüncenin hayata geçirilmesine imkan olmadn ifade ediyor.

Uzmanlar, Hizbullahn da savaa girmeden önce ülke içi dengeleri dikkatle ele almas gerektiini belirtiyor.

HAYATA GEçRLMES MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR

Filistinli siyasi analist Hatim Ebu Zayide, AA muhabirine yapt açklamada, Gazzedeki silahl gruplar ve Hizbullahn birlemesi gerçekçi ancak u anki durumda pek mümkün görünmüyor. dedi.

Lübnan ve srail arasnda bir çatmann patlak vermesi durumunda Gazzeden bir cephe açlmasnn ise ihtimal dahilinde olduunu ifade eden Ebu Zayide, Gazzede ran ve Hizbullaha yakn gruplar olmas nedeniyle bunun mümkün olduuna deindi.

Ebu Zayide, sözlerine öyle devam etti:

Ancak Gazze ve srail arasnda bir çatma çkmas durumunda ise Lübnandan bir tepki gelmeyecektir. Zira, Lübnanda siyaset Hizbullah ve dier partiler arasnda dengeler üzerine kurulu ve Lübnan halk savan ykc etkilerinden korkuyor.

sraile kar savaan gruplarn birlemesi konusunun henüz tam anlamyla sonuca balanmadna iaret eden Ebu Zayide, bu anlamda Filistinli gruplar ve Hizbullah arasnda henüz bir mutabakatn salanmadna dikkati çekti.

- CAYDIRICILIK çABASI

Hizbullah ve Gazzenin sraile kar ortak silahl mücadele vereceine dair açklamalarn sraili caydrmay amaçladn vurgulayan Ebu Zayide, Sava çkmas durumunda ise farkl koullar geçerlidir ve farkl kararlar alnr. deerlendirmesinde bulundu.

Ebu Zayide, Filistinli gruplarn sraile kar ortak bir cephe oluturulmas söylemleriyle ran ile ilikileri güçlendirmeyi amaçladklarn iaret etti.

Gazzedeki Filistinli gruplarn en önemli destekçisinin halihazrda ran olduunu savunan Ebu Zayide, maddi destek beklentisi nedeniyle Filistinli gruplarn sraile kar ortak bir cephe açmak istediini söyledi.

- GAZZEDE Hç KMSE SAVA STEMYOR

Ebu Zayide, Gazze eridindeki mevcut durumun ise tehlike arz ettiini ve daha da kötüleip sraille geni çapl bir savaa dönüebileceini belirterek, u ifadeleri kulland:

Gazzede hiç kimse sava istemiyor. Gelecek aylarda srail Gazzeye yönelik ablukay daha çok sklatrarak, Filistinli gruplar çatmaya zorlayabilir. Gazzede ekonomik ve insani durum çok kötü bir halde. srailin Filistinlilere yönelik saldrlar ise durmuyor.

Siyasi analist brahim Medhun da srailin Lübnana saldrmas halinde Gazze ve Hizbullahn ortak silahl mücadele vermesinin bir seçenek olarak bulunduunu, bu konunun Hamas, Hizbullah ve ranl yetkililerin görümelerinde ele alndn söyledi.

Medhun, ortak mücadele konusunun Gazzedeki Filistinli gruplar ve Hizbullahn planlar arasnda büyük bir yer igal ettiini çünkü böyle bir durumda srailin zayf düecei görüünü dile getirdi.

Muhtemel bir savan herhangi bir aamasnda Hamas ve Hizbullahn birleebileceini söyleyen Medhun, Bu düünce henüz açklanacak ve yürürlüe konacak derecede olgunlamad. deerlendirmesinde bulundu.

Medhun, Hamas ve Hizbullah arasnda büyük bir yaknlama ve anlay olduunu ve bu uyumun birçok alanda i birlii yaplmasn salayacan ancak bu i birliinin u an için askeri alanda yaplmasnn art olmadn kaydetti.

Siyasi analist Medhun, Ortak silahl mücadele srailli siyasi ve askeri liderleri Gazze ve Lübnana saldrma konusunda hesaplarn yeniden yapmaya sevk edecektir. diye konutu.

Hizbullaha kar bir sava açlmas halinde Gazzedeki Filistinli gruplarn da savaa dahil olaca yönünde basna szan ses kaytlarn deerlendiren Medhun, bunun bir tür yüksek sesle düünme olduuna ve sraili caydrmay hedeflediine dikkati çekti.

Medhun, Hamasn içinde bulunduu ekonomik krizin ortak mücadele düüncesine neden olmadn, bu düüncenin srailin tehditleri, abluka ve tekrarlayan saldrlarndan kaynaklandn ifade etti.

- NE OLMUTU?

Hizbullah örgütünün kalesi olarak bilinen Beyrutun güney banliyösünde, 25 Austos gece saatlerinde sraile ait 2 HA dütü.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, konuya ilikin açklamasnda, Gece saatlerinde yaanan olay, Beyrutun güneyindeki bir yeri hedef alan ve kamikaze HA ile yaplan bir saldryd. Bu da dümann 14 Austos 2006dan beri gerçekletirdii ilk eylemdir. ifadesini kulland.

srailin ayn gece Suriyenin bakenti am yaknlarndaki baz hedefleri vurmas sonucu Hizbullah mensubu 2 kiinin öldüü bilgisini de paylaan Nasrallah, bunun karlksz kalmayacan söyledi.

Lübnann dousundaki Beka bölgesinde bulunan Filistin Halk Kurtulu Cephesi-Genel Komutanlka (FHKC/GK) ait mevzilere ise 26 Austos gecesi üç hava saldrs düzenlendi.

srail ordusu, 1 Eylülde Lübnandan srail tarafna bir dizi tanksavar at yapldn, buna karlk Lübnann güneyinde baz hedefleri vurduunu duyurdu.

Saldry dorulayan Hizbullah örgütü de kendisine bal Hasan Zebib ve Yasir Dahir ehitler Grubunun, srailin kuzeyindeki Avivim askeri noktasn vurduunu açklad.

Lübnan ordusu ise srail güçlerinin, snrn Lübnan tarafnda yer alan Marun er-Ras, Aytaron ve Yaron beldelerine onlarca havan topu attn bildirdi.

Ana Sayfaya Git