Geri dönüş umuduyla

Rejimin evinden ettiği siviller geri dönüş umuduyla yaşıyor

Haberler 16.03.2020 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyedeki iç sava onuncu ylna girerken Bear Esed rejimi ve destekçilerinin yerinden ettii milyonlar evlerine dönü özlemiyle yayor.

Suriyede yüz binlerce kiinin hayatn kaybettii, milyonlarca kiinin mülteci konumuna dütüü ve yerinden edildii iç sava 9 yln geride brakt.

Esed rejimi ve destekçileri, iç sava boyunca muhaliflerin kontrolündeki bölgeleri ele geçirmek için saldr, abluka ve zorunlu göçleri sistematik silah olarak kulland.

Bu kapsamda rejim güçleri, Nisan 2018de Dou Gutadan, Temmuz 2018de de Dera ve Kuneytra illerinden binlerce aileyi dlibe zorla göç ettirdi. Rejimin ablukas ve youn saldrlarndan kaçan bu siviller, dlibde de rejimin saldrlarna maruz kald.

Yerinden edilen milyonlarca sivil, dlib ve dier bölgelerde zor artlara katlanarak eve dönme hayaliyle yaamn sürdürüyor.

ç savan yl dönümü dolaysyla dlibde ulalan Dou Gutal ve Deral siviller, halk ayaklanmalarnda yaananlar, anlarn ve beklentilerini anlatt.

- Evlerimize dönmeyi umut ediyoruz

Nisan 2018de Rusyann dayatt uzlayla Dou Gutadan ayrlan 70 yandaki Ebu Naim, Esed rejimi güçlerinin Mart 2011de Deradaki gösterileri datmak için göç kullanmas üzerine, bakent amdaki Dou Guta bölgesinde barçl gösteriler balattklarn söyledi.

Ebu Naim, Dou Gutadaki barçl gösterilerde rejim güçlerinin açt atete çok sayda sivilin yaamn yitirdiini dile getirerek Herkes Esedin açklamasn bekliyordu. Belki insanlara kulak verir ve onlarn acsn dindirir diye bekliyorduk ancak tam tersi oldu. Olaylar gittikçe alevlendi. Esed biz sivilleri terörist ilan etti. Biz terörist deiliz. dedi.

Esed rejiminin güç kaybetmesi üzerine Rusyann devreye girdiini anlatan Ebu Naim, Dou Gutada abluka döneminde yaadklarn öyle anlatt:

Kuatma srasnda aaç yapraklar ve yabani otlar yedik. Aslnda ne bulduysak yedik. çünkü açlk vard. Dört bir yandan kuatlmtk. çok youn saldrlar vard. Bombardmanlarda evler yerle bir oluyordu. çindeki çocuk, kadn herkes ölüyordu. Saldrlarn younlat bölgelerden hep kaçyorduk. Defalarca yer deitirdik. Saldrlar hiç dinmezdi. u an burada yayoruz, çok ükür diyoruz.

Ebu Naim, dlibde salad insani yardmlardan dolay Türkiyeye minnettar olduklarn belirterek Yeniden evlerimize dönmeyi umut ediyoruz. ifadelerini kulland.

- çadrda oturmay rejimin zulmü altnda kalmaya tercih ettim

Suriyenin güneyindeki Dera ilinden göç etmek zorunda kalanlardan Ebu Rawan da dlibdeki snmac kamplarnda ailesiyle zor artlarda yaam mücadelesi veriyor.

Ebu Rawan, Mart 2011de Ürdün snrndaki Deradaki rejim kart gösterilere katldn anlatarak Zalim rejime kar barçl ekilde ayaklandk. Ayaklanma bizim için zulme kar bir onur devrimiydi. Silahszdk ancak rejim güçleri göstericilere gerçek mermiyle ate açmaya balad. çok sayda ehit ve yaral verdik. Ocak 2012de bir cuma namaz sonras düzenlediimiz gösteride bacamdan yaralandm ve tedavi için Ürdündeki bir hastaneye kaldrldm. Tedavinin ardndan tekrar ülkeme döndüm. dedi.

Rejim güçlerinin gösterileri güç kullanarak bastrmaya çalmas üzerine halkn kendini korumak için silahlanmak zorunda kaldn ifade eden Ebu Rawan, Esed rejimi ve destekçilerinin Haziran 2018de Deraya kara saldrlar balattktan sonra Rusyann bir uzlama teklifiyle geldiini vurgulad.

Ebu Rawan, öyle devam etti:

Önümüzde iki seçenek vard. Ya rejimin ve destekçilerinin kontrolü altnda kalacaktk ya da Suriyenin kuzeyine geçecektik. kinci seçecei seçtik. u an Suriyenin kuzeyinde bir çadrda yaamaya rejimin zulmü altnda kalmaya tercih ettim. Deray rejimden kurtararak geri dönmeyi temenni ediyoruz.

Ana Sayfaya Git